Tasarım, teknik, taktik… Bir modelin tek hamlede, ismi dışında her şeyini değiştirmesi çok da normal sayılmaz. Gerçi zaten Opel Mokka’nın da “normal” ile hiç işi yok malum.
“İsmi dışında” dedik ama ismindeki “X” de gitti bu arada. Bu açıdan bu arabazzi’nin ilk Opel Mokka incelemesi sayılabilir.
Opel açısından oldukça zekice bir formülle üretilmesine karşın, bir önceki nesilde otomotiv muhabirlerinden çok kullanıcısının sevdiği, biraz “ortalama” bir küçük SUV’du Opel Mokka X.
Aynı sınıfta, çok da farklı olmayan Crossland X’in de varlığıyla kafamız hafiften karışmış, incelememizi “biraz daha kıvılcıma ihtiyacı var sanki…” şeklinde bitirmiştik. Buyrun size kıvılcım!.. Hatta gelin, Opel şimşeği çakmış diyelim.
Yoksa o yeşil/sihay renk kombinasyonunu tesadüf mü sanmıştınız?.. İşte 1924 model Opel 4 PS ve işte yeni Opel Mokka. O zamanlar arabalara isim bulmak da kolaymış hani!
Şimdi kim olduğu, neler vaat ettiği, kimlerle takılmak, nerelere akmak istediği çok net bir Opel Mokka var karşımızda. Bu da konfor ve hacim gibi eksiklerini kolayca kabul edilebilir hale getiriyor.
Tarzı her şeyin önünde tutan yeni Mokka, tam bir “Lifestyle” otomobili olmuş. Hemen her alanda büyük aşama kaydeden, kalitede sıçrama yapan, genç, havalı ve sportif bir küçük SUV.
Makul, mantıklı ve kullanışlı küçük SUV rolü ise yeni Crossland’e yazılmış. Türünün en çok satanlarından Peugeot 2008 ile aynı teknik altyapı ve motorlar üstüne kendi kimliğini başarıya inşa eden yeni Opel Mokka’ya yakından bakma zamanı…
Genç çiftler (mümkünse küçük çocuklu olsun) ve bekârlar, hazır mıyız?
Modellerini sürüden ayırma konusunda bolca tecrübesi olan bir isim Opel. İlk aklımıza gelen Speedster ve Adam’ın yanı sıra, mesela Astra serisiyle normal olana ekstra cazibe katmayı çok defalar başarmıştır Alman marka.
Girişte de belirttiğimiz gibi, yeni Opel Mokka’nın normallikle hiç işi yok. Yani tasarım herkes için önemli ama Mokka için çok daha önemli. Opel Mokka, minik şehirli Adam’ın küçük SUV bedeninde yeniden doğuşu adeta.
Hangi açıdan olursa olsun, gören herkesi dönüp baktıran, yolda öne geçmesine izin verilen (rahat rahat incelemek için) modern ve keskin bir güzellik Mokka.
Boyutlarda da önemli bir değişim söz konusu. Sanki biraz da hacim konusunda iç ve dış kardeşlerinden ayrışmak için 12.4 cm kısalmış Opel Mokka. 13 cm alçalan tavanı da hesaba katarsak, gövde oranları açısından yeni Mokka’nın 2008’den çok - yine tasarım odaklı DS 3 Crossback’i anımsattığını söylemek de mümkün.
Opel Mokka ile ilgili baktığınız her yerde göreceğiniz gibi, Opel’in Vizor adını verdiği yeni Opel yüzünü takınan (Crossland’den sonra) ikinci model Mokka.
Kısaca, bir yandan Zorro’nun maskesini hatırlatırken, bir yandan kapalı ön ızgarasıyla elektrik çağını çağrıştıran ve hem Opel logosu hem LED farlara ev sahipliği yapan bir tasarım bütünü “Vizor”.
Tabii sıradışı büyüklükte depo kapağı ve kapalı ön ızgaranın meselesi elektrik çağrışımından ibaret değil, Avrupa’da ilk günden itibaren %100 elektrikli Mokka-e de satıştaydı.
Nihayetinde, 2018 tarihli “GT X” konseptinin vücut bulmuş hali olan Opel Mokka, Vizor’undan far gruplarına, dikey kaput çizgisinden profildeki renkli kapı üstü dekoruna kadar “yeni Opel”in özü gibi.
Renkli tavan (siyah, kırmızı, beyaz) opsiyonu kesmezse siyah kaput opsiyonunu devreye sokabileceğinizi hatırlatalım.
Bu seçenek bolluğuna bakarak, PSA sinerjisinin Opel’i kısıtlamak şöyle dursun, elini rahatlattığı bile söylenebilir.
Özetle, tıpkı Nissan Juke ya da DS 3 Crossback gibi “önce tasarım” diyor yeni, yepyeni Opel Mokka. Peki sonra ne diyor?
İç mekân! Aşağı kaydıralım lütfen…