Kısa süre önce hit parçası Kona'yı tazelemişti Hyundai. Sadece üç yılın sonunda gelen bu makyajdan bahsettiğimiz haber hemen şuracıkta hizmetinizde. O bakımdan, makyajlı Kona'nın daha sade, olgun ve oturmuş bir bütüne dönüştüğünü söylemekle yetinelim.
Elektrikli küçük SUV Kona Electric'in farkıysa, hemen tüm elektriklilerde ağzı bantlanmış hissi veren ön ızgaranın yokluğu ve yüksek hassasiyetle şekillenen aerodinamik detaylardan ibaret diyebiliriz. Makyaja gelirsek...
Tampon oyunlarıyla 2,5 cm artan uzunluk, yeni LED farlar arasındaki bantın ve çamurlukları saran plastiklerin yok oluşu, öndeki şarj kapağının belirginleşmesi ve logonun yukarı çıkışı ilk akla gelenler. Ama elektrikli Kona'nın 2021'de Türkiye'ye gelişini büyük haber yapan, tasarımdan çok teknik veriler.
Gerçek hayat menzili en başarılı elektriklilerden biri Hyundai Kona. 64 kWs'lik bataryasıyla yakaladığı rekor menzil (şehir içi 480, şehir dışı 380, otoyol 265 km) onun Avrupa'da neden 53.000 adet sattığını rahatlıkla açıklıyor.
Benzer başarılar Kia'dan kuzenler e-Niro ve e-Soul için de geçerli olduğuna göre, onlara da "gel gel" yapmaya hazırız. Makyajlı Kona'da da değişmeyen teknik veriler zaten yeterince başarılı.
Giriş seviyesindeki Kona 39,2 kWs kapasiteli bataryası ve 136 hp - 395 Nm tork üreten elektrik motoruyla yol alıyor. Bu kombinasyonda elde edilen 305 km'lik menzil (WLTP normu) eskisinden 16 km daha uzun.
64 kWs'lik bataryalı versiyonda güç 204 hp'ye, tork 395 Nm'ye, menzilse 484 km'ye çıkıyor. Küçükten büyüğe azami hızlarsa 155 ve 167 km/s'e yükselmiş. 0-100 km dereceleriyse 7,9 ve 9,8 sn. Her iki seçenekteki 395 Nm'nin ilk andan itibaren emrinize amade olduğunu hatırlatmak isteriz. Ki o da elektriğin güzelliği.
Sürüş modlarını orta konsoldaki düğmelere basarak seçtiğiniz elektrikli Kona, direksiyonun arkasındaki pedallardan vites yerine fren enerjisi geri kazanım kademelerini ayarlamanızı sağlıyor. Sadece ayağınızı gazdan (gaz!) çekerek, frene hiç dokunmadan tamamen dururken, bir yandan da bataryayı şarj etmiş oluyorsunuz.
O batarya ki 100 kW'lık bir hızlı şarj noktasında %10'dan %80 doluluğa teorik olarak 47 dakikada ulaşıyor.
Batarya ve yol durumunu yeni 10,25" dijital gösterge panelinden izleyebileceksiniz. Normalde 8" olan dokunmatik bilgi-eğlence ekranını ise 10,25"e kadar çıkarmak mümkün. Apple CarPlay ve Android Auto bağlantısı da standart sunulacak.
Hyundai'nin Bluelink sistemiyle sesli komutla yönetim ve arka koltuklarda ısıtma menüde olacak. "Hadi inşallah" diyerek bitirelim, çalkantısız, dalgalanmasız, salgınsız bir 2021'de elektrikli Kona'nın gelmesini bekleyelim...
Yok, içten yanmalı Kona bana yeter diyenleri de şöyle alalım...