Kültür, teknik ve refahın birbirinden bağımsız ilerlediğini düşünürüz ama galiba durum tam tersi. Nitekim, son Nissan Z Proto haberinde, bir spor otomobilin "My Fair Lady" müzikalinden nasıl ilham aldığından bahsetmiştik. Bugünse sırada, spor otomobil kültüründen paha biçilmez deneyimler devşiren gayet “gündelik” bir marka var. Toyota...
Hani geçtiğimiz hafta sonu hem FIA Dünya Ralli Şampiyonası Türkiye Rallisi'ni hem de efsane Le Mans 24 yarışını (üstüste 3. kez) kazanan Toyota... Bir tarafta Yaris'in ralli versiyonu, bir tarafta "eski nesil" hibrit motoruyla son Le Mans 24'üne çıkan TS050 Hybrid...
Ve bu tamamen tezat iki dünyanın deneyimlerinden süzülen, yeni "şarj edilebilir hibrit" motorlu Toyota RAV4. Bizim vergi kültürümüze yenilecek olsa da dünyanın kalanı için, otomobilin "elektriklenme" sürecinde bizce çok önemli bir adım.
14 Eylül 2020 itibariyle Toyota'nın hibrit motor serisinin zirvesine yerleşen bu "PHEV" RAV4, afedersiniz ama saçma iddialara sahip... Mesela, zorlu WLTP normlarına göre, 100 km'de ortalama 1 lt. yakıt tüketimi ve mesela km başına sadece 22 gr CO2 salımı. Nasıl yani!?
İşin sırrı, tam dolu batarya ile bu yeni RAV4'ün şehir içinde 98 km, karma sürüşte yaklaşık 75 km boyunca (vallahi yine WLTP) elektrikli otomobil gibi davranabilmesinde.
Hem de öyle alıştığımız gibi "En çok 50 km/s hıza çıkacaksın, yoksa yakarım silindirleri!" durumu da yok. EV (Electric Vehicle) modda, gaz pedalındaki ayağınız 135 km/s hıza kadar sadece elektrik enerjisine hükmediyor!.. Daha fazla güce ihtiyaç duyulduğunda ise 2.5 litrelik 4 silindirli kendiliğinden devreye giriyor.
Hibritlerin efendisi Prius'taki sistemin daha büyük bataryalı ve güçlü motorlusunu kullanıyor bu son RAV4. Tam kadro şu şekilde: Kaputun altında 185 hp'lik 2.5 benzinli, zemin altında 18,1 kW'lık lityum iyon batarya, ön aksta 134 kW, arka aksta 40 kW'lık iki elektrik motoru. RAV4 PHEV'in asıl güç farkı, öndeki elektrik motorunun normal hibrit RAV4'te kullanılandan 46 kW daha güçlü olmasından kaynaklanıyor aslında.
Benzinli motorun yeni 14.0:1'lik sıkıştırma oranı, hem daha tasarruflu hem de 7 hp daha güçlü olmasını sağlamış. Artan elektrik desteği sayesinde, düşük devirlerde daha yüksek tork da güncellemenin artıları arasında.
Sonuçta toplam güç 306 hp'ye çıkarken, tüm motorlar devrede 0-100 km derecesi 6 saniyeye inmiş durumda! Tabii bu 6 saniyeyi tutturmayı seven biriyseniz, bahsi geçen tasarruf rakamlarını unutmanızda sonsuz fayda var.
Bataryayı şarj etmek için 230 Volt'luk (Türkiye'de 220 V) şehir şebekesinde 2,5 saat yeterli. Kullanıcıların "MyT" mobil uygulamasıyla bataryanın doluluk oranı ve şarj işlemini kontrol etmeleri de mümkün.
Toyota'nın 4. nesil hibrit sisteminin iyileştirilmiş halini kullanan 2020 RAV4 PHEV de, tıpkı normal hibrit kardeşi gibi, AWD-i, yani akıllı 4x4 çekiş sistemiyle donatılmış.
Şarj edilebilir hibrit sistemse 4 farklı modda faaliyet gösteriyor: Sadece elektrik, hibrit, otomatik ve şarj modları. Hiçbir müdahalede bulunmazsanız "default" modumuz EV, yani öncelik elektrikte.
Elektrik stoğunun sonuna gelindiğinde, sistem otomatik olarak hibrit moda geçiyor. Otomatik moddaysa, pedaldaki ayağınızın talepleri ve batarya durumuna göre sistem "EV" ile "Hybrid" arasında gidip geliyor. Şarj moduysa adı üstünde, motor ve fren sistemini kullanarak bataryayı gerekli doluluğa taşıyor.
Artan batarya boyutu ve genişleyen hibrit sistem nedeniyle 35 mm yükselen bagaj zeminine rağmen, 520 litre gibi geniş sayılabilecek bir hacme sahip RAV4 PHEV.
Yeni Toyota RAV4 PHEV, yolcularını konfor konusunda da şımartmayı ihmal etmemiş. İyileştirilen elektrik sisteminin daha az ses üretmesi, daha düşük devirde yüksek güce ulaşılması, daha az titreşim üreten şanzıman, süspansiyon sistemi ve izolasyonu iyileştirilen yan aynalar, ön çıtalar ve akustik camlar bu liste başı RAV4'ün cazibesini artıran detaylar.
Haklı olarak, "Normal" RAV4 Hybrid fiyatları bu haldeyken bu kadar detayı ne yapalım!" diyebilirsiniz ama bulunsun... Bir gün vergiler, ÖTV'ler normal medeniyet seviyesine gelirse, aklınızda olsun istedik:)