yukarı

Yılın Otomobili Jaguar I-Pace ödülü nasıl kucakladı?

Jaguar I-Pace kehanetiyle dikkat çeken arabazzi, ödül töreninde yaşananları ve isabetli atış sırlarını açıklıyor

12 Mart 2019 kaynak: Car of the Year

Sürpriz açılış

 

Sekizinci kez Cenevre Otomobil Fuarı'nda gerçekleştirirlen "Car of the Year 2019" ödül töreni Alpine A110'un sıkı startının şokuyla başladı. 

 

Çok küçük bir kitlenin zevki için üretilen iki kişilik bir spor otomobil farkı açtıkça açıyordu. Kalabalık Alman jürisi bile Mercedes A Serisi'nden çok Alpine'a (ve hatta Jaguar I-Pace'e) puan vererek herkesi şaşırtacaktı.

 

 

Alpine şoku üstüne Kia şoku

 

Alpine A110, ismi gibi 110 puana ulaştığında peşinde iki sürpriz daha vardı: 95'er puanlı Citroen C5 Aircross ve Kia Ceed. Neden sonra İtalya'dan I-Pace'e gelen 39 puan Alpine'ı 2 puan geri düşürdüğünde, aslında geleceği gördüğümüzü bilmiyorduk.

 

İlerleyen dakikalarda, jüriden kendi adayları ve kankito ülkelere, Eurovijın Song Kontes tadında puanlar geldikçe içimiz kıyılmadı değil. Ama sanırsak "tehlikesiz" görülmesinin de katkılarıyla puan toplamaya devam eden Alpine A110 liderliği geri almakta zorlanmadı.

 

Bir ara, Kia Ceed İspanyollardan bomba gibi bir 41 puan alıp muzaffer biçimde zirveye yerleştiğinde, bu Koreli kardeşimizle hiç tanışmamış olmaktan dolayı utandık. Bırakın Kia Ceed'i, kuzeni Hyundai i30'un bile terk etmeye hazırlandığı, Honda'nın fabrika kapatacağı ülkenin arabacılarıydık biz.  

 

 

Beraberlik sayısı

 

Sona doğru Türkiye'den Ufuk Sandık ağabeyimizin Ford Focus için verdiği 8 puan zirveyi etkilemezken, İngiliz jüri heyetinin adımları salonu bir fil gibi sallıyordu! 

 

Nitekim, "Al bakalım toprağım!" diyerek Jaguar I-Pace'e 50 puan basan İngilizler, muhtemelen rakip ayıklamak için Alpine'a 46 puan verirken I-Pace'i sabote edebileceklerini belli ki düşünmemişlerdi...

 

Tarihte belki de ilk defa, normal süre 250 - 250 berabere tamamlanmıştı. Kimsenin evvelce böyle bir durum yaşamış gibi bir hali yoktu ama gereği düşünülmüştü... En yüksek puanı bu iki araçtan birine veren jüri üyelerinin kellesi sayılacaktı.

 

Burada da sonucu belirleyen, 5 jürisiyle I-Pace'i öne geçiren İtalya oldu. En sondaki Birleşik Kralık jürisinin her iki adaya da 3'er puan kazandırmasına rağmen, 2019 - Yılın Arabası (pardon Yılın Otomobili) 2 jüri farkla Jaguar I-Pace olmuştu.

 

 

Sonucu bildik ama...

 

Evet, arabazzi birinciyi bilmişti ama sıralamanın gerisi tamamen tahminlerin dışındaydı! Ne Alpine A110'un 250 puanla zirveyi paylaşması ne de Kia Ceed'in 247 puan gibi muhteşem bir skorla üçüncü olması aklımızın ucundan geçmemişti vallahi!

 

Bizim hesap daha çok, Jaguar I-Pace'ın yenilikçiliği, elektrik trendine yaptığı katkı, tasarımı ve kullanışlılığıyla ödülü kapacağı ve bunu kesinlikle hakettiği şeklindeydi. Üstüne bir de küçük çıkıntı Tesla'nın başını ufakken ezme dürtüsünü eklemiştik kendimizce. Hepsi Twitter hesabımızda bir bir yazıyor!

 

Tamam, Peugeot'nun kupayı son beş yılda iki kez kapmasının 508'i dibe çekeceğini, Mercedes A Serisi'nin de sürüş kalitesinden kaybedeceğini tahmin etmiştik ama ikisine biraz haksızlık olduğunu düşünüyoruz şu an.

 

Gerçi diyeceksiniz ki seven sevmiş hepsini:)