VW grubundan kuzenleri Seat Arona'dan sonra, Skoda Kamiq'ten önce yola çıkan VW T-Cross'un Türkiye'ye geliş tarihi ve motor-donanım durumları henüz belli değil.
Yine de rehavete kapılmayıp şimdiden çalışmaya başlamak lazım. Evde, işte ya da okulda...T-Cross'la ilgili bir soru karşınıza her an çıkabilir.
Seat Arona'yla ısındığı küçük SUV sınıfına T-Cross ile giren Volkswagen, türün meraklılarını Polo'dan 10 cm daha yüksek pozisyonda oturtmak niyetinde.
Arona, Kamiq, Polo gibi modellerle MQB-A0 kodlu platformu paylaşan VW T-Cross, 4.11 m'lik uzunluğuyla "Küçük SUV" sınıfının en kısalarından biri.
Hyundai Kona 6 cm, Ford Puma 8 cm ve önümüzdeki aylarda yollara çıkacak. Skoda Kamiq 14 cm, Renault Captur 12 cm, Peugeot 2008 ise VW T-Cross'tan 19 cm daha uzun olacak. İşte tam da orada T-Roc var zaten. Yani Volkswagen belki geç kaldı ama rakiplerinin karşısına 2 model birden koymuş oldu.
Sürüye geç katılan VW T-Cross, en az keyifli dış tasarım kadar küçük ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaya da ağırlık vermiş. Nitekim, iç mekân gücünü tasarımdan çok birinci sınıf kullanışlılık özelliklerinden alıyor.
Bu konuda zaten çok iyi olan Polo'nun yükseği olmakla kalmayan T-Cross, yüksek tavanı, geniş kapı içi cepler, çok sayıda ve kullanışlı eşya gözleri ve özellikle 14 cm ileri-geri kayan arka koltuklarıyla tam bir pratik kutu.
Bagaj hacmine ihtiyaca göre 50 litre kazandırabilen bu arka koltuklar konusunda Volkswagen T-Cross'un tek rakibi müstakbel Renault Captur olacak bildiğimiz kadarıyla.
Ayrıca arka koltukları 60/40 oranında iki parça yatırıp ön koltuk sırtlığını tamamen katlayarak (baz donanımda yok) 2,4 m'ye kadar uzunlukta eşyaları taşımak da mümkün.
Biliyorsunuz bu boyutta şehir SUV'ları tasarım açısından olabildiğince hareketli, dinamik ve klişeleri kırma eğiliminde oluyorlar. Bkz. Hyundai Kona, Citroen C3 Aircross, Kia Stonic ve tabii ki Nissan Juke...
T-Cross ise ön tasarımda Tiguan ve T-Roc ile bağını güçlü bir şekilde gösterirken, boydan boya LED'li arka far grubuyla kendi imzasını atmış. "Küçük Tiguan" isteyen sizdiniz, buyrun küçük Tiguan.
Maksimum hacim sağlayan kübik form genelde sıkıcılığa yol açar ama keskin kat yerleri, sert çizgiler, tavan rayları ve gövdenin altını dolaşan plastik korumalarıyla VW T-Cros bu tuzağa düşmemiş.
Keşke kokpiti şenlendirmek için renkli kaplamalardan (üst donanımlarda) fazlası olsaymış ama sonuçta VW bu, oyuna gelmez! Her şey yerli yerinde, kullanımı kolay bilgi ve eğlence ekranı tepki hızı ve menüleriyle çok başarılı.
Lakin T-Cross'u yoklayan hemen herkesin şerh koyduğu konunun düşük malzeme kalitesi olması, T-Roc'tan sonra ikinci negatif sürpriz bizim için. Her ne kadar işçilik başarılı olsa da Polo'dan daha sert ve ucuz görünümlü plastikler şaşırtıyor. Bu beklenmedik tasarruf tedbirinin yukarı doğru yayılmayacağını umalım...
Yüksek oturma pozisyonu yola tam hakimiyet ve SUV duygusu yaşatırken, geniş camlar her yöne kusursuz görüş sağlıyor. Kompakt boyutları işin içine katınca, VW T-Cross tam bir şehir tabletine dönüşüyor.
Platformu gereği sadece önden çekişli olacak VW T-Cross. Düşük ihtimal ama bu boyutta gerçekten 4x4 ihtiyacı olanlar için ilk aklımıza gelenler Suzuki Jimny, Vitara, Jeep Renegade ve Subaru XV.
Karakter açısından bir Captur yumuşaklığı ya da C3 Aircross konforu olmasa bile, T-Cross'un dinamizm-konfor dengesi başarılı. Evet, arkada bağımsız süspansiyonlar yok ama bozuk yol sarsıntılarının daimi rahatsızlık düzeyine gelmesi çok da olası değil.
Direksiyon hafif ama hissiz değil. Yani düşük hızda rahat, yüksek hızda güven verici. Kafanızda Seat Arona ya da Mazda CX-3 tarzı bir sürüş keyfi canlanmasın ama ziyadesiyle keyifli ve dengeli VW T-Cross.
VW T-Cross'un Türkiye'ye ne zaman, hangi donanım ve motorlarla geleceği nenüz belli değil ama T-Roc'ta olduğu gibi kıstlı bir menü beklenebilir.
Motorlarda 95 ve 115 hp'lik üç silindirli turbo benzinliyle yola çıkan T-Cross, özellikle (Arona'da süper işler yapan) 115 hp ve 200 Nm'lik motorla hem şehir hem de uzun yolda kendini çok iyi hissediyor.
6 ileri manuel şanzıman özellikle son iki vitesiyle tasarruf odaklı. Gerçi büyük çoğunluğun 7 ileri otomatik DSG'yi seçeceğinden şüphemiz yok ama neyse...