yukarı

Volkswagen ID.3: VW'in yeni çağı açıldı (sayılır)

2020 ortasında sahaya çıkacak % 100 elektrikli ID.3 ile Volkswagen'in 3. çağı resmen başlıyor

30 Temmuz 2019 kaynak: Volkswagen

"Yok vallahi, 2050'den önce elektrikli arabaların işi zor" diyenlere inat, elektrik devrimi katlanan bir hızla yaklaşıyor. Devler markalar bu aralar nefes dahi almadan elektrik bahsine çalışmaktalar. 

 

Bize sorarsanız, Tesla'nın ilk popüler gazı verdiği "elektrikli otomobil"in ivmesine karşı koymak artık imkânsız. Misal isteyenleri, Volkswagen'in 2016 tarihli konsepti ID Neo'nun gerçeğe dönüşmüş hali VW ID.3'e bakmaya davet ediyoruz. (En altta bir de videosu var ki...)
 


 

Genel bilgi alabilir miyiz?

 

Tabii ki!.. 2020'de yollara çıkacak VW'in elektrikli otomobili ID.3, kaplumbağa "Beetle" ve Golf'ten sonra markanın 3. çağının başlangıcını temsil ediyor. İsmindeki Neo'yu atmakla beraber, 2016'da tanıtılan konsepte epeyce benziyor VW ID.3.

 

%100 elektrikli hatchback ID.3, "Golf boyutunda Passat hacmi" sunma iddiasında. İçeride dört yetişkin maksimum alan açan ID.3 aynı zamanda dümdüz bir zemin sunacak. Bir diğer ilginç not, torpido gözünün olmayacak oluşu.
 


LED farlar, sesli kontrol ve kontrast renkte tavanın standart olması beklenen VW ID3, panoramik cam tavan ve artırılmış gerçeklik teknolojili ön cama yansıtmalı gösterge (heads-up display) gibi opsiyonlara sahip olacak.

 

Geçtiğimiz 8 Mayıs'ta ön siparişe açılan özel "ID.3 First" serisi Avrupa'da satılacak 30.000 araçla sınırlı olacak. Üretimin 2019 sonunda, teslimatların ise 2020 yazında başlaması bekleniyor.

 

Volkswagen'in mevcut elektrikli modellerinin aksine (e-Golf gibi), yeni elektrikli araç platformu MEB'yi kullanacak ilk model ID.3. Ki aynı platform SEAT el-Born ve Skoda Vision iV gibi aileden modellere de ev sahipliği yapacak.
 

 

Motor, batarya durumları nasıl?

 

Arkadan motorlu ve arkadan itişli olan VW ID.3, sırasıyla 45, 62 ve 80 kWh olmak üzere, üç farklı kapasitede bataryalar ve 300, 420, 550 km'lik menzillere sahip olacak. 

 

En çok satılan model olması beklenen 420 km menzilli ortanca bataryanın, 100 kW'lık bir şarj istasyonunda 30 dakikada % 80 doluluğa ulaşacağı belirtiliyor.

 

Tıpkı Honda e Prototype gibi, VW ID.3'ün de bir hız delisi olmasını beklemek çok manalı değil. Mesele fazla kilo! 2 ton civarındaki ağırlıkta en büyük pay 500 kg'lık bataryada. 

 

Duyduk ki alüminyum kullanımına fiyatı artıracağı gerekçesiyle sıcak bakmamış Volkswagen. İyi de etmiş, zira ID.3'ün bu işlevde bir araba için ziyadesiyle dinamik olacağına eminiz.   
 

 

Ayıptır sorması, fiyatlar?

 

Avrupa'da 30.000 Euro civarında bir fiyata satılması beklenen ID.3 (ID.3 1st - 40.000 Euro), sonraki aşamalarda motor ve batarya kapasitesine göre daha alt ve üst fiyatlarla sunulacak. 

 

Yerel Avro kurumuzdaki okyanus dalgalarına bakarak, ID.3'ün Türkiye'ye geliş tarihi ve fiyatlar hakkında pek de iyimser olmamanızı öneriyoruz. Ama çıkmamış candan ümit kesilmezmiş.
 

 

O zaman magazine dönelim

 

VW'in 2025 hedefi, tamamen elektrikli 20 model ve yılda 1 milyonluk bir satış rakamına ulaşmak. O günleri görürsek, tamamen otonom bir ID.3'ün yolcusu olmamız da mümkün olacak.

 

ID serisiyle ilgili bir diğer haber, farklı sınıflardaki elektrikli model isimlerinin muhtemelen 1'den 10'a rakamlardan oluşacağı. ID Crozz, ID Vizzion, ID Buzz, ID Roomzz gibi oyuncaklı konsept isimlerinden sonra iç rahatlatan bir gelişme!  

 

Resmi lansmanı 2019 Frankfurt Motor Show'da yapılacak Volkswagen ID.3 hakkında yeni bir şey duyduğumuzda, yayınımıza kaldığımız devam edeceğiz.