yukarı

Toyota Supra: Spor arabanın Japoncası

Safkan sürüş konusunda ne kadar iyi olduğunu GT86'da gösteren Toyota, 2019 Supra için BMW ile aynı gemide...

11 Şubat 2019 kaynak: arabazzi

Meraklandırmaya doymayan 2020 Toyota GR Supra, Detroit Fuarı'nda nihayet kendini gösterdi de merakımız son buldu! Hemen belli oldu ki 1978'den bu yana beşinci nesliyle karşımızda olan Supra miras yemekten çok geleceği şekillendirmeye soyunmuş, iyi de etmiş.

 

Adından da anlaşılacağı üzere Toyota'nın Gazoo Racing ekibinin elinden çıkan Toyota GR Supra, 2014'te görücüye çıkan FT-1 konseptine epeyce sadık kalmış görünüyor. Özellikle burun yapısı, ön farlar, çifte bombeli tavanı ve kabarık kalçalarıyla.
 

 

Supra mı Z4'ten çıkar, Z4 mü Supra'dan?

 

Bir diğer önemli husus, düşük satış rakamlarına ulaşacak bir sport coupé için hesabı kırışacak bir ortak ararken Toyota'nın BMW'ye rastlamış olması. İşbirliği neticesinde, BMW Z4 Roadster ile teknik altyapı, şasi ve motor gibi bolca ortak noktası var Toyota GR Supra'nın. BMW'den transfer ekipmanlar özellikle iç mekânda hemen göze çarpıyor. 

 

Mesela bilgi ve eğlence ekranı, orta konsoldaki kumanda elemanları, vites kolu, ses sistemi kumandaları ve hatta direksiyonun üstündeki kumandalar... Koltuklar dahil çoğu BMW makamında şarkılar. Mantıken bu kötü bir şey olmayabilir ama bu kadar özel bir modelin içinde daha fazla orijinallik arıyor insan.

 

Dış tasarım ise tam bir karnaval havasında. Ön tampon, ızgara ve hava girişlerinin genel yapısı bir F1 aracıyla GT86 çiftleşmesinin ürünü gibi. Uca doğru sivirilerek uzanan LED hatlı farlarla birlikte bizce gayet olmuş. Spordan yeni çıkmış gibi şişik duran kaputun ardında çifte bombeli tavan var. 

 

İlk bakışta, şişirirken pompayı açık unutmuşlar hissi veren bu tavan, artistik puanlar dışında kasklı yolculuklara da yer açıyor. Olur ya Nürbürgring'de vahşi bi tur atmaya gidersiniz! 

 

Arka tarafsa tam bir Marvel kahramanı... Beyonce kalçalarının (kanat da deniliyor bunlara) kıvrımı kesintisiz tavan eğimiyle buluşup ördek kuyruğu doğal spoylerle pek güzel sonlanıyor. Bolca yüzey, sayısız kıvrım, enlemesine uzanan üçgen stoplar, vahşi difüzörler ve yuvarlak egzoz çıkışlarıyla arka taraf ayrı bir hikâye yazıyor. Pardon ama gerçekten hastası olduk!
 

 

Ve Motor!

 

Gelelim Toyota GR Supra'nın Türkiye'deki fişini şimdiden çeken güzelliğine... Sıralı altı silindirli, çift turbolu ve 340 hp güç ve 500 Nm tork üreten 3.0 lt. hacimli benzinli motor. Motor hacminden dolayı hemen hiç satmayacak ve dolayısıyla hiç vergi geliri elde edilemeyecek bir diğer model Supra. 

 

Olsun. Büyük hacimli motor meraklıları kan emici, hain ve sapık uzaylılar zaten! Cezalandırılmalılar.

 

Neyse... Bu güzide motora BMW'nin de vazgeçilmezi olan 8 ileri otomatik şanzıman (ZF) eşlik ediyor. İyi de ediyor, zira biz kendisini pürüzsüz ve seri çalışmasıyla tanıyoruz, kefiliz. Ama çok ister ve ısrar ederseniz ileride bir manuel şanzımanı da düşünebileceğini açıkladı Toyota. Arabazzi olarak görevden kaçmıyor ve kesinlikle ısrar ediyoruz!

 

Önden motorlu, arkadan itişli, kalkış kontrol donanımlı Toyota GR Supra, ön-arka arasında 50/50'lik ağırlık dağılımına sahip. Düşük ağırlık merkezi, arka tekerlere tork dağılımını kontrol eden aktif diferansiyel, seçilebilir sürüş modları (Normal ve Sport modları) ve değişken uyarlanabilir süspansiyonlar, Supra'nın hem gündelik araba hem de çılgın bir sporcu olabilmesinin garantisi.

 

BMW Z4'te de kullanılan ve hatta üstündeki BMW damgalarını gururla sergileyen bu motorla Toyota GR Supra'nın 0-100 km hızlanması sadece 4,3 saniye sürüyor. Bu derece, en azından kağıt üstünde bir Porsche 718 Cayman S'in derecesinden bile daha iyi! 

 


Giriş seviyesi donanım olan Toyota GR Supra, beklendiği üzere şerit takip, kör nokta uyarısı ve acil frenleme gibi bol miktarda güvenlik teknolojisine sahip olacak. Ama belki de en önemlisi, Allah korusun, olası bir çarpışma sonrasında Acil Servis'lere haber verecek "eCall" sistemi.

 

10 hoparlörlü ses sistemi ve 8.8 inçlik bilgi ve eğlence ekranına bir üst donanım olan GR Supra Pro'da 12 hoparlörlü JBL sistemi, Apple CarPlay ve kablosuz şarj ünitesi ekleniyor. Satış öncesi rezervasyon yaptıranlara özel, sınırlı sayıda Toyota GR Supra A90 ise estetik dokunuşlar ve mat gri rengi, mat jantları dışında, değişik döşeme ve deri kaplamalarıyla ayrışacak.

 

Ateşli tasarımı ve sürüş karakteriyle Toyota GR Supra, hem gelenekçi hem de yenilikçilerin kalbini cayır cayır yakacak gibi görünüyor.