yukarı

Toyota Proace City incelemesi: Kompakt açılış

Toyota’nın Fransız ruhlu hafif ticarisi Proace City, geniş yaşam alanı ve tutumlu motoruyla ailelerin radarına giriyor.

29 Aralık 2021 kaynak: Arabazzi

Opel Combo, Peugeot Rifter ve Citroen Berlingo ile ortak platformda yükselen Toyota Proace City, hem motor hem de yürüyen aksamda da Fransızlar ile birebir aynı. Bu durumu eleştirmek için söylemiyoruz aslında, çünkü dünya artık bu yöne doğru gidiyor ve karşısında durmak da pek mümkün değil.

PSA ve Toyota ortaklığının bir benzeri Ford ile Volkswagen arasında gerçekleşti. Caddy ile Tourneo Connect de artık aynı platformu paylaşıyor. Durun daha bitmedi… Renault Kangoo ve Mercedes-Benz Citan da aynı platformdan yükseliyor.



Biz gelelim kendi hafif ticarimize. Toyota Proace City, 1,5 litrelik dizel motor ile ülkemizde satılıyor. Bu motorun 100 HP ve 130 HP’lik iki farklı güç çıkışı bulunuyor. 100 HP’lik versiyon manuel şanzımanla, 130 HP’lik versiyon ise 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla fiyat listesinde yerini alıyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman PSA’dan bildiğimiz EAT8 aslında, yani tam otomatik.

Tasarım

Aslında logoları çıkartırsak, her üç kardeş modeli birbirinden ayırmak oldukça zor. Bu durumdan sıyrılan ise biraz olsun Berlingo oluyor çünkü airbump’ları rakiplerinden kendisini ayırmasını sağlıyor. Proace City’nin ön tarafı biraz daha geleneksel bir çizgiye sahip. Otomobilin hafif ticari olduğunu belli etmede diğerlerine göre daha cesur davranmış. Arka taraf ise logolar dışında neredeyse aynı. Çift taraflı açılan sürgülü kapılar ise araca iniş-binişi çok daha rahat hale getiriyor. Özellikle dar bir yere park ettiğinizde arkada oturanların kapıyı açarken yandaki otomobile çarpma korkusu bulunmuyor.



Boyutlar

Proace City, boyutlarıyla şehir yaşamında da zorluk çıkarmayan bir araç. 4403 mm uzunluğu, 1848 mm genişliği ve 1880 mm yüksekliğiyle park etme konusunda sizi zorlamıyor. 2785 mm’lik aks mesafesi sayesinde Proace City, kabinde hem depolama hem de yaşam alanı bakımından 4 kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Yüksek sürüş pozisyonu sayesinde de bir SUV kullanıyor havasına bürünebiliyorsunuz. Geniş camları, kör nokta problemini hemen hemen ortadan kaldırıyor ki zaten kör nokta uyarı sistemi herhangi bir aksi durumda yardımınıza hızlıca koşuyor.

Bir hafif ticarinin olmazsa olmazı ise yükleme alanı kapasitesi. Proace City’nin bu konuda da eli bir hayli güçlü. Arka yolcu koltukları dik vaziyette 1000 mm uzunluğunda eşyaları sığdırabiliyorsunuz. Eğer arka koltukları yatırırsanız ise yükleme alanı uzunluğu 1800 mm’ye kadar çıkabiliyor. Bu da mı yetmedi? Ön yolcu koltuğunu da yatırabiliyorsunuz ve bu sayede 2700 mm uzunluğunda eşyaları taşıyabiliyorsunuz.

Yükleme hacmi ise arka koltuklar dik konumdayken 775 litre, arka koltuklar yatırılırsa da 1414 litreye kadar çıkabiliyor. Otomatik şanzımanlı Proace City’nin taşıma kapasitesi ise 821 kilogram.



Motor

Proace City’nin kalbinde 4 silindirli 1,5 litrelik dizel motor yer alıyor. PSA modellerinden tanıdık motor, 300 Nm tork ve 130 HP gücüyle araç yüklüyken bile güçsüz hissettirmiyor.

8 ileri tam otomatik şanzımanın motorla uyumu gayet başarılı. Vites geçişleri sarsıntısız ve seri şekilde gerçekleşiyor. 11,1 sn’lik 0-100 km/s hızlanma verisi de bir hafif ticari için oldukça iyi bir rakam olarak göze çarpıyor.



Tüketim

Güçlü motorunun yanında tutumlu da olmayı başarıyor Proace City, zaten PSA’nın düşük tüketim değeriyle ün yapan 1.5 BlueHDi motoru fabrika verisi 100 kilometrede 4,3 litrelik tüketim vaat ediyor. Günlük kullanımda ise karma tüketimde 6.0 litreyi geçebilmeniz oldukça zor.

Tam otomatik şanzıman 8 ileri vites oranıyla uzun yolcuklarda düşük devirde seyahat etmeyi kolaylaştırıyor ve bu durum da tüketimi aşağı çekmede yardımcı oluyor.



Sürüş

Proace City, Fransız modellerden alıştığımız süspansiyon konforunu da bünyesinde barındırıyor. Şehir içi kasisleri ve çukurlarda kabinde çok fazla sarsıntı yaşanmasına müsaade etmiyor. Yol tutuş konusunda da sınıfının gerekliliklerini başarıyla yerine getiriyor. Tabii ki kendisinden bir hot hatch performansı beklemiyorsanız.



Kabin

Kabin, dış tasarıma kıyasla PSA’daki kardeşleriyle direksiyonda bulunan Toyota logosu haricinde birebir aynı. Hatta aynı işçilik sorununu bile paylaşıyorlar.

Şöyle ki... Yolcu tarafında bulunan saklama gözünün kapağı kapalıyken, hafif açık bir pozisyonda duruyor. Bu durumu daha önce test ettiğimiz Peugeot Rifter’da da fark etmiştik. Bunun dışında 8 inçlik bilgi-eğlence ekranının hem geri bildirimleri başarılı hem de arayüzü basit tasarlanmış.

Ekrandan takip edilen geri görüş kamerasının ise çözünürlüğü biraz daha iyi olabilirdi. Ekran hem Android Auto hem de Apple CarPlay desteğiyle de övgüyü hak ediyor. Yuvarlık vites seçinin kullanımı alıştıktan sonra pratik geliyor. Kabinde tüm düğmeler yerli yerinde ve ihtiyaç anında kolayca ulaşılabiliyor.

Saklama alanları konusunda da bir ticari araçtan bekleneni sunabiliyor Proace City. Hem ön hem de arka tarafta baş ve diz mesafesinde bir olumsuzluk yok fakat yasal olarak zorunlu olan bagaj ve arka koltuk arasında yer alan demir bölme uzun yolculuklarda sırt ağrısına sebep olabilir.

Arka koltuk arkalarında bulunan tepsiler ise çocuklu ailelerin işini kolaylaştıracak güzel bir ayrıntı.



Donanım

Passion X-Pac donanım seviyesine sahip test aracımız oldukça zengin bir donanım listesine sahip. Önce güvenlik donanımlarından başlayalım. Şerit takip asistanı, kör nokta uyarı sistemi, yaya algılama özellikli ön çarpışma önleyici sistem, adaptif hız sabitleme sistemi ve trafik işareti algılama sistemi binek otomobilleri bile kıskandıran özellikler.

Elektronik el freni, çift bölgeli otomatik klima, ısıtmalı ön koltuklar ve kablosuz şarj ünitesi de konfor tarafında sunulanlar. Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi, elektrikli, ısıtmalı ve otomatik katlanabilen yan aynalar dış donanımda dikkat çekiyor.


Sonuç

Proace City, PSA olan iş birliğinin meyvelerini çok başarılı şekilde toplamış. Tutumlu ve aynı zamanda performanslı motor, tam otomatik şanzıman, zengin güvenlik ve konfor donanımlarıyla binek otomobillerden pek de farkı yok hatta fazlası da mevcut.

Geniş yükleme kapasitesi, yüksek sürüş pozisyonu kendisini SUV’lara bile rakip hale getiriyor. Fiyat belirtmeyi ise uygun görmüyoruz çünkü artık günlük değil saatlik değişen kurlar sebebiyle siz değerli okuyucularımızı yanlış yönlendirmek istemeyiz.