yukarı

Toyota GR Corolla 2023: Toyota sıkıcı diyenler burada mı?

Toyota, Gazoo Racing dokunuşuyla 304 HP’lik Corolla HB’i tanıttı.

01 Nisan 2022 kaynak: Toyota

Toyota'nın performans departmanı, kompakt hatchback'i ele geçirdi ve ona agresif, ralliden ilham alan bir makyaj sundu. Nihai sonuç, Subaru WRX ve Volkswagen Golf R'nin kalbine korku salan bir model oldu.



Corolla Hatchback her ne kadar ülkemizde satılmıyor olsa da 170 HP ve 205 Nm tork ile 2,0 litrelik dört silindirli bir motora sahipti. Fakat performans tutkunlarını çok da tatmin etmiyordu. Bu sorunu çözmek için mühendisler, etkileyici 304 HP ve 370 Nm tork üreten G16E GTS kod adlı turbo 1,6 litrelik üç silindirli motoru Corolla’nın kalbine yerleştirdiler.



Bu yeni motor GR Corolla'yı standart modelden neredeyse iki kat güçlü kılarken, 279 HP Hyundai Veloster N'den bile daha güçlü kılıyor. Toyota ayrıca 275 HP Subaru WRX'in yanı sıra Hyundai Elantra ve Kona'nın N versiyonlarını da geride bırakıyor. Ancak 319 HP’lik Volkswagen Golf R ile karşılaştırıldığında güçsüz kalıyor. Motor, yalnızca altı ileri manuel şanzımana ve GR Four dört tekerlekten çekiş sistemine bağlı. GR Yaris'te olduğu gibi sistem ayarlanabilir ve 60:40, 50:50 veya 30:70 ön/arka güç dağılımı sunuyor.



GR Corolla'nın alüminyum kaputu ve alüminyum ön kapı panelleri olduğu için performans özellikleri burada bitmiyor. Model, standart Corolla Hatchback'ten 85,7 kg daha hafif ve toplam 1474 kg'lık bir ağırlığa sahip. Ağırlık tasarrufu önlemlerinin yanı sıra, GR Corolla, TNGA-C platformunun güçlendirilmiş bir versiyonunu kullanıyor. Standart modelden önemli ölçüde daha fazla kaynak noktasına sahip ve ayrıca bileşen parçaları arasındaki bağlantı sertliğini artıran yapısal yapıştırıcının kapsamlı kullanımından yararlanıyor.



GR Corolla, tüm yol koşullarında optimum viraj alma kabiliyeti sağlamak için devre ayarlı helezon yaylar, amortisörler ve denge çubukları içeren bir MacPherson düzenine sahip. Arka tarafta, dört tekerlekten çekiş sisteminin maksimum çeviklik ve kararlılık hedefine uyum sağlayan çift salıncaklı çoklu bağlantı düzeni var. Ayrıca model, ön ve arka sınırlı kaymalı diferansiyellerle donatılabiliyor.



Michelin Pilot Sport 4 lastiklerle sarılmış 18 inç parlak siyah jantlar performans cephesini tamamlıyor. Bunlar, 356 mm'lik havalandırmalı ve oluklu ön disklere tutunan dört pistonlu alüminyum kaliper içeren güçlü bir fren sistemi ile destekleniyor. Arkada, iki pistonlu alüminyum kaliper ve 297 mm'lik daha küçük havalandırmalı diskler var.



GR Corolla agresif bir tasarıma sahip. Giriş seviyesi donanımdan itibaren büyük bir ön ızgaraya ve şişkin çamurluklara sahip geniş gövde kitine sahip olmasıyla hemen dikkat çekiyor. Model ayrıca dikey hava kanallarına, parlak siyah vurgulara ve fonksiyonel çamurluk havalandırmalarına da sahip. Tasarımcılar ayrıca GR Four armasını yan etekler yerleştirmiş. Sportif tema, üç çıkışlı paslanmaz çelik egzoz sistemi ile arkada da devam ediyor. Toyota, egzoz tasarımının performansı için gerekli olan egzoz basıncını ve dış gürültüyü azalttığını açıkladı. Diğer dikkat çekici özellikler arasında arka spoyler ve siyah arka tampona entegre edilmiş nispeten mütevazı bir difüzör yer alıyor.



Kabine giren sürücüler, turbo basıncı, mevcut vites ve seçilen dört tekerlekten çekiş modunun yanı sıra bir takometre içeren 12,3 inçlik bir dijital gösterge paneli bulacaklar. Bulut tabanlı navigasyonun yanı sıra “Hey Toyota” uyandırma kelimesine yanıt veren bir Akıllı Asistan sunan yeni 8 inç Toyota Audio Multimedya sistemi de buna katılıyor.



Ekranları bir kenara bırakırsak GR Corolla, gri kontrast dikişlere ve koltuk başlıklarında GR armasına sahip kumaş spor koltuklarla donatılmış. Sürücüler ayrıca deri kaplı spor direksiyon simidi, alüminyum pedallar ve altı hoparlörlü ses sistemi bulacaklar.

Toyota, GR Corolla'nın tanıtımını kutlamak için, işlevsel hava menfezlerine sahip şişkin bir kaput içeren Circuit Edition sunacak. Model ayrıca, ağırlığı azaltan ve otomobilin ağırlık merkezini düşürmeye yardımcı olan karbon fiber tavan ile öne çıkıyor. Diğer öne çıkan özellikler arasında devasa arka kanat ve kırmızı fren kaliperleri yer alıyor.

İç mekan değişiklikleri daha mütevazı ancak Circuit Edition'da Brin Naub süet ve kırmızı örgü eklere ve kırmızı kontrast dikişlere sahip sentetik deri spor koltuklar bulunuyor. Ayrıca Toyota Başkanı Akio Toyoda'nın yarış takma adı olan "Morizo" imzasını taşıyan bir vites topuzu kabinde yer alacak. Isıtmalı ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon simidi ve sekiz hoparlörlü JBL premium ses sistemi ile araç daha donanımlı hale geliyor. Bunlara otomatik klima kontrol sistemi ve kablosuz akıllı telefon şarj cihazı eşlik ediyor.



Agresif doğasına rağmen GR Corolla, güvenliği ön plana çıkarıyor. Yaya Algılamalı Çarpışma Öncesi Sistemi, Direksiyon Yardımlı Şeritten Ayrılma Uyarısı ve Şerit Takip Asistanını içeren Toyota Safety Sense 3.0 sürücü yardım sistemleri paketi ile donatılmış olarak geliyor. Modelde ayrıca Dinamik Radar Seyir Kontrolü, Otomatik Uzun Farlar, Yol İşareti Yardımı ve Arka Koltuk Hatırlatıcısı bulunuyor.

Diğer güvenlik özellikleri arasında Kör Nokta Monitörü, Arka Çapraz Trafik Uyarısı ve Yokuşta Kalkış Yardımı Kontrolü bulunuyor. Her GR Corolla ayrıca otomatik çarpışma bildirimi, acil durum yardımı, yol yardımı ve çalıntı araç konum hizmeti sağlayan Toyota Safety Connect'in bir yıllık deneme aboneliği ile birlikte satışa sunuluyor.

Hot hatch, Japonya'nın Motomachi kentindeki özel bir GR fabrikasında üretilecek. Tesis tamamen yeni olmasa da, Lexus LFA ve Supra A80 gibi efsanevi modelleri şimdiden üretti. Tesis “birçok manuel montaj tekniğini” bünyesinde barındırıyor ve üretim rakamlarından çok kaliteye odaklanıyor.