Toyota bZ4X, Japon markanın baştan itibaren BEV, yani "bataryalı elektrikli araç" olarak geliştirdiği ilk model. Tasarım ve teknolojisi bu yılın başında gösterilen konsepte bir hayli sadık kalan yeni bZ4X, aynı zamanda bataryalı elektrikli araçlara özel platforma (e-TNGA) sahip ilk Toyota oldu.
Toyota, hibrit ve hidrojen yakıt hücreli motorlar dahil, elektrikli araçlardaki 25 yıllık batarya teknolojisi deneyimiyle bZ4X'te de kalite, dayanıklılık ve güvenilirlik öncü olacağını belirtiyor.
Yüksek elektrikli motor ve batarya performansı 150 kW'lık elektrik motorundan güç alan elektrikli model, önden çekişli versiyonunda 204 hp güç ve 265 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanması 8.4 saniye olan bZ4X’in, maksimum hızı 160 km/s olarak açıklandı.
4x4 çekişli bZ4X ise 217.5 hp ve 336 Nm tork değerine sahip ve 0-100 km/s hızlanmasını sadece 7.7 saniyede gerçekleştirebiliyor. Tek pedallı kullanım özelliği ise frenin enerji rejenerasyonunu artırarak sürücüye sadece gaz pedalını kullanarak hızlanma ve yavaşlama imkânı veriyor.
Toyota bZ4X, 71.4 kWs kapasiteli yüksek yoğunluklu lityum batarya ile tek şarjda 450 km'den daha fazla yol alma iddiasında. Toyota, elektrikli araçlardaki uzmanlığını ortaya koyarak bataryayı 10 yıllık (240 bin kilometre) sürüşün sonrasında dahi orijinal performansın yüzde 90’ını verecek şekilde geliştirdi.
Verimli ve etkili ısıtma sistemi sayesinde sıfırın altındaki sıcaklıklarda dahi güvenilirliğini koruyan batarya, 150 kW hızlı şarj sistemiyle birlikte %80 doluluğa 30 dakika civarında erişebiliyor.
Güneşin gücü de bz4X'in yanında
Bununla birlikte bZ4X’in sürüş menzili, opsiyonel güneş paneliyle maksimuma çıkarılabiliyor. Bu paneller, sıfır emisyon ve sıfır maliyetle güneş enerjisinden elektrik üreterek aracın bataryasını dolduruyor.
Toyota güneş panellerinin yıllık olarak 1800 km sürüş menzili sağlayacak şekilde enerji depolayabileceğini tahmin ediyor. Güneş panelleri sürüş sırasında veya park halindeyken enerji depolayabiliyor.
Yeni platformun ilk ev sahibi Toyota bZ4X
bZ4X bataryalı elektrikli araçlara özel olarak geliştirilen e-TNGA platformu üzerine yapılan ilk Toyota oldu. Yeni platform ile birlikte batarya, şasinin ayrılmaz bir parçası olarak entegre edildi.
Bataryanın tabanın altına konumlandırılması sayesinde alçak ağırlık merkezi, ideal ön/arka ağırlık dağılımı, güvenlik, sürüş ve yol tutuş için yüksek gövde rijitliği açısından bZ4X'in elini güçlendiriyor. Yeni modüler e-TNGA platformu gelecekte tanıtılacak bZ modellerinde de kullanılacak.
Toyota bZ4X, dinamik özellikleriyle öne çıkarken yeni platform sayesinde, uzun bir aks aralığı ve geniş bir kabin yaşam alanı elde edildi. Geniş ve konforlu bir SUV olan bZ4X, aynı zamanda dört çeker sürüşü sayesinde her aksta yer alan elektrik motorlarıyla sınıfının öncüsü off-road performansı sunuyor.
Akıcı ve güçlü dış tasarımı aracın elektrikli ve SUV tarzını vurgularken yeni model yelpazesinin “çekiç başlı” ön tasarım şekli güçlü duruşun altını çiziyor.
Japon kafası, İsveç teması...
Aracın kabini ise İsveççe bir kelime olan ve “tam yerinde” anlamına gelen “lagom” temasıyla tasarlandı. Bir oturma odasının konforunu ve ferahlığını yansıtan kabin, panoramik cam tavan ve yumuşak malzemelerle tamamlanıyor.
Alçağa konumlandırılan ince gösterge paneli ise ferahlık hissini artırıyor ve daha iyi bir görüş açısı sağlıyor. 7 inç’lik TFT gösterge paneli ise direksiyon hattının hemen üzerine yerleştirilerek sürücünün minimum göz hareketiyle verileri okumasını sağlıyor. Bununla birlikte yeni multimedya sistemiyle birlikte araç için uzaktan yazılım güncellemeleri de yapılabiliyor.
Uzun aks aralığı hem tüm yolcular için geniş bir diz mesafesi hem de yükleme alanında çok iddialı bir hacim sağlıyor. Koltuklar normal konumdayken 452 litrelik bagaj kapasitesi sunuluyor. Toyota bZ4X, dış ölçülerine bakıldığında e-TNGA platformunun getirdiği tasarım avantajlarını da ortaya koyuyor.
RAV4 ile karşılaştırıldığında, bZ4X 85 mm daha alçak, daha kısa ön-arka çıkıntılara sahip ve aks aralığı RAV4’e göre 160 mm daha uzun. Aracın genel çevikliği sınıfının öncüsü 5.7 m'lik dönüş yarıçapı ile de kendisini gösteriyor.
Toyota’nın elektriklisi bZ4X, üçüncü nesil Toyota Safety Sense sistemiyle donatılarak güvenlikten de ödün vermemiş. Yeni ve geliştirilmiş özelliklerle birlikte birçok riski azaltarak kazaların önüne geçebiliyor. Araçta kullanılan milimetre dalga radarının ve kameranın algılama aralığı genişletilerek her bir işlevin performansı artırılmış. Hmmm...
Haberimize noktayı koyarken, Toyota akil insanlarına naçizane bir önerimiz olacak: Günlük hayatta konuşma, okuma, yazma, uzunluk, karmaşıklık ve cümle başında küçük harfle başlama gibi sayısız dezavantajından dolayı bu talihsiz "bZ4X" isimden yol yakınken vazgeçmeleri.
Aksi takdirde, korkarız ki birkaç yıl sonra çok daha zahmetli bir değişiklik yapmak zorunda kalacaklar. Bir dost.