yukarı

Suzuki Swift: Test

Rakipleri daha rafine olsa da Suzuki Swift iyi bir sürüş ve makul bir pratiklik sunuyor.

03 Eylül 2023 kaynak: Arabazzi

Suzuki Swift, Hyundai i20, Kia Rio ve Toyota Yaris gibi modellere karşı cazip bir alternatif ve özellikle verimli motoruyla iyi bir ekonomi ve sağlam bir kalite sunuyor. Ancak bu, B sınıfının tepesindeki Ford Fiesta ve Skoda Fabia gibi modellere meydan okuyabileceği anlamına gelmiyor. Basitçe söylemek gerekirse, piyasada daha iyi tasarlanmış, daha konforlu ve daha rafine modeller var. Swift’in fiyatı 1 milyon barajını da geçtiği için artık cazip fiyat avantajından da bahsetmek biraz güç.

B sınıfında rekabet çok güçlü. Sportif yol tutuşu Suzuki'nin artı puanlarından biri ve onunla boy ölçüşebilecek diğer araçlar arasında bu sınıfın kralı Ford Fiesta, Mazda 2 ve SEAT Ibiza bulunmakta. Skoda Fabia ve VW Polo da rekabetçi ve Citroen C3 konfor ve kendine özgü bir tarz sunuyor. Toyota Yaris, Hyundai i20 ve Kia Rio güvenilir ve iyi donanımlı bir ulaşım sunarken, Opel Corsa, Renault Clio ve Peugeot 208 satış için mücadele ediyor.

En son nesil Suzuki Swift 2017'de evrimsel bir tasarım (artık sadece beş kapılı olsa da), selefine kıyasla daha fazla donanım ve ek alan ile geldi. 2020'de yapılan bir makyajla LED ışıklar, revize edilmiş bir ızgara ve güncellenmiş teknoloji ve güvenlik kiti eklendi.

En yeni Swift'in gücü, hafif hibrit teknolojisine sahip 83 HP'lik 1.2 Dualjet dört silindirli motordan geliyor. CVT şanzıman ise standart. Türkiye’de satılmayan Sport modelinde 130 HP gücünde 1.4 litrelik turbo dört silindirli ünite ve altı ileri manuel vites kutusu bulunuyor. 1.2 litrelik Dualjet motorun sunduğu 83 HP güç modern standartlara göre küçük gibi görünse de Swift'in hafifliği hala coşkulu bir his verdiği anlamına geliyor. CVT şanzımanın motorla uyumu ise başarılı.

Geri kalan temel özellikler yeterince sağlam hissettiriyor. Direksiyon, ön tekerleklerin ne yaptığını anlatmak için harika bir iş çıkarmıyor ancak güzel bir şekilde ağırlıklandırılmış ve tutarlı. Bu hafiflik Swift'in de oldukça çevik hissettirdiği anlamına geliyor. Kesinlikle Ford Fiesta kadar keskin değil, ancak diğer tüm sürüş özelliklerinde Fiesta’ya yetişiyor. Otomobil hızlı bir şekilde yön değiştirmekten memnun ve virajlarda takdire şayan bir şekilde düz kalıyor.

Sürüş kalitesi bu çevikliğin bedeli oluyor. Araç çoğunlukla sakin kalıyor, ancak bozuk yüzeylerde biraz tedirginlik yaratabiliyor. Özellikle arkadaki yolcular, aracın nispeten basit burulma kirişli arka süspansiyon düzeninin ve düşük ağırlığının bir sonucu olarak zıplamaktan şikayet edebilirler.

Hafif hibrit teknolojisi 1.2 litrelik motor için ön yolcu koltuğunun altında frenleme enerjisini toplayan ve daha sonra bunu küçük bir entegre marş jeneratörüne güç sağlamak için kullanan bir lityum iyon pil kullanıyor. Bu da hızlanırken benzinli motora yardımcı oluyor, ancak amaç performanstan ziyade verimlilik, bu yüzden asla ekstra bir hız artışı gibi hissettirmiyor. 1.2 Dualjet benzinli ünite 83 HP güç ve 107 Nm tork üretiyor. Araç 0’dan 100 km/s hızlanmasını 12.2 saniyede tamamlıyor.

Suzuki Swift'in hafif yapısının güçlü yakıt ekonomisi rakamlarına ulaşmasına yardımcı olduğu inkar edilemez. 1.2 litrelik Dualjet sadece 5.3 litrelik yakıt tüketim değerine sahip ki bu oldukça iddialı bir rakam.

Swift'in kabini en iyi şekilde işlevsel olarak tanımlanabilir. Burada yumuşak plastikler veya süslü gösterişli özellikler yok. Düzgün bir düzene ve klima sistemi için büyük, basit kontrollere sahip oldukça sağlam bir kabin var.

Suzuki, Swift'in donanım yapısını revize etti. 16 inç cilalı alaşım jantlar, arka gizlilik camı, klima, DAB radyo, Bluetooth ve adaptif hız sabitleyici standart olarak geliyor. Orta donanımda, Android Auto ve Apple CarPlay uyumluluğunun (böylece navigasyon dahil telefonunuzdaki seçili uygulamaları kullanabilirsiniz) yanı sıra arka park sensörleri ve bir dizi ekstra güvenlik donanımı getirdiği için donanımlar arasında en çekici olanı gibi görünüyor. En yüksek pakette ise entegre navigasyon, anahtarsız giriş, klima kontrolü, elektrikli arka camlar ve elektrikli katlanır kapı aynaları bulunuyor.

İç tasarım düzgün ve tüm düğmeler mantıklı konumlarda. Bununla birlikte, her şeyin birbirine sıkıca vidalanmış gibi hissettirdiğini inkar etmemekle birlikte, tüm deneyim, sert, siyah plastikten oluşan üst versiyonlar da dahil olmak üzere, yetenekten yoksun. Gerçekten de, kabin boyunca çok az sayıda yumuşak dokunuşlu malzeme var. Ford Fiesta gibileri doğru alanlarda daha iyi bir iş çıkarıyor ve bu konuda SEAT Ibiza'nın da bir dünya gerisinde.

Swift, orta donanımdan itibaren dokunmatik ekrana sahipken, LCD ekranlı ve kalın düğmeli daha eski tip bir ana ünite kullanıyor. Biraz eski görünse de işini gayet iyi yapıyor ve DAB radyo ve Bluetooth işlevlerine sahip. Swift'in dokunmatik ekranının yerleşik arayüzü biraz hantal ve yavaş, bu nedenle muhtemelen Android Auto ve Apple CarPlay özelliklerini kullanmanızda fayda var. Bununla birlikte, kurulum geniş ekran düzenine yakın, bu da akıllı telefon uygulamalarının daha az sıkışık göründüğü ve ana menü düzeninin anlaşılması çok basit olduğu anlamına geliyor.

Birçok B sınıfı aslında iki kişilik olarak kullanılıyor ve arka kabin yolcular için bir alan olmaktan çok alışveriş için bir alan olarak kullanılıyor. Eğer kullanım şekliniz buysa, Swift sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Önde iki yetişkin için yer var ve iki yetişkin kısa bir yolculuk için arkalarında oturabilecek alana sahip. Ancak 1.80'den uzunlar dizlerinin ön koltuklara çarpmasından şikayetçi olabilirler.
 

Swift'in bagajı 264 litre ile hatırı sayılır bir büyüklüğe sahip, ancak bu otomobilin selefine göre faydalı bir artış olsa da rakiplerinin oldukça gerisinde kalıyor. Yine de ağır eşyaları kaldırmak için oldukça alçak bir eşik var. Swift'in arka koltukları 60:40 oranında katlanırken, zeminde oldukça büyük bir basamak bırakıyorlar. Daha ağır eşyaları genişletilmiş yük bölmesine kaydırmak kesinlikle kolay olmayacaktır.
 

Nispeten kalın C sütunlarına rağmen Swift'in her tarafını görmek kolay. Kabin içinde de makul büyüklükte kapı gözleri ve vites kolunun önünde bir saklama alanı bulunuyor. İnce sütunlar ve dik arka cam sayesinde görüş mesafesi iyi, ancak üst sınıf donanımda opsiyonel olarak geri görüş kamerası sunuluyor. Diğer pratik özellikler arasında kapı gözleri ve iyi bir torpido gözü yer alıyor. Ayrıca vites kolunun önünde bir çift bardak tutucu da bulunuyor.
 

Yeni Suzuki Swift biraz tasarımsal hile yapıyor çünkü aslında önceki nesil otomobilden yaklaşık 10 mm daha kısa. Bununla birlikte ve daha da önemlisi, ön ve arka aksları birbirinden daha uzağa itilmiş (yaklaşık 20 mm). Dingil mesafesindeki bu artış, özellikle arka koltuklarda oturanlara sunulan kabin alanını iyileştirmek için tasarlanmış. Sonuç olarak, Swift genel kompakt boyutlarının yanı sıra önceki nesillerine çarpıcı bir görünüm kazandıran kısa çıkıntıları koruyor. Bir fikir vermesi açısından, Swift'in dingil mesafesi Skoda Fabia'nınkinden sadece 20 mm daha kısa, ancak Suzuki Çek rakibinden toplamda 150 mm'den daha kısa.
 

Swift, Euro NCAP tarafından iki ayrı derecelendirmeye layık görüldü. Standart olarak beş üzerinden üç yıldız aldı. Yüzde 83 yetişkin yolcu ve yüzde 75 çocuk yolcu puanları yeterince iyi olsa da, yüzde 25 güvenlik yardımı puanı ile hayal kırıklığına uğradı. Ancak Euro NCAP, Swift'e otonom acil durum frenlemesini de içeren opsiyonel bir güvenlik paketi takıldığında dört yıldız verdi. Bu haliyle Swift, yetişkinler için yüzde 88, güvenlik destek sistemleri için ise yüzde 44 puan aldı.
 

Suzuki, Swift'in güvenlik kitini 2020'de modelin makyajının bir parçası olarak güncelledi. Artık tüm versiyonlarda adaptif hız sabitleyici bulunurken, şeritten ayrılma uyarısı ve önleme fonksiyonu, kör nokta monitörü, arka çapraz trafik uyarısı, trafik işareti tanıma ve arka park kamerası yer alıyor.