14 markayı bünyesinde barındıran dev otomotiv grubunda, eski CEO Carlos Tavares’in ani vedası sonrası büyük kararlar alınmak zorunda. Yeni patron, markaları bir arada tutmaya mı çalışacak, yoksa “Survivor: Stellantis” başlayıp bazılarını elemeye mi karar verecek?
Stellantis, 2021’de FCA (Fiat-Chrysler) ve PSA (Peugeot-Citroën) birleşmesiyle kuruldu. O zamandan beri büyük bir otomotiv ailesi oldu ama her büyük ailede olduğu gibi, herkes aynı fikirde değil. Tavares’in “dostane ayrılık” dediği veda, aslında strateji konusunda yaşanan büyük anlaşmazlıkların bir sonucu.
Şimdi soru şu: Yeni CEO, tüm markaları bir arada tutmaya mı çalışacak, yoksa grubun fazla kilolarını mı atacak? Çünkü Jeep gibi efsane markalar veya Peugeot gibi Avrupa pazarında güçlü isimler varken, Lancia’nın tek bir modelle (evet, sadece bir model!) ayakta kalmaya çalışması, DS’in premium iddiasına rağmen hâlâ tam olarak kabul görmemesi ve Alfa Romeo’nun yıllardır “efsane geri dönüyor” sözleriyle hayatta kalmaya çalışması düşündürücü. Maserati? O hâlâ var mıydı?
Fiat 500 gibi ikonik modeller, Jeep Wrangler gibi efsaneler veya Peugeot 308 gibi Avrupa’da sevilen modeller büyük ihtimalle güvende. Jeep, grubun satışlarının %15’ini, Fiat ve Peugeot ise %20’sini oluşturuyor. Ancak Stellantis’in hisselerindeki sert düşüş ve kârlarının 2024’ün ilk yarısında %48 azalması, birilerinin bedel ödemesi gerektiğini gösteriyor.
Stellantis, bu hafta 2024’ün ikinci yarısına ait finansal raporlarını açıklayacak. Ancak beklentiler pek iç açıcı değil. Şirket, geçtiğimiz sonbaharda gelir tahminlerini aşağı çekmiş ve özellikle Çin pazarındaki daralmadan ciddi şekilde etkilendiğini duyurmuştu.
Peki siz olsanız Stellantis’i nasıl kurtarırdınız? 14 markadan hangilerini koruyup hangilerini vedaya hazırlardınız? Hatta Stellantis ismi mi değişmeli? Volkswagen, Toyota ve BMW gibi devler karşısında marka kimliği hâlâ yeterince güçlü değil.