PSA ve Fiat Chrysler’in birleşmesi konusu uzun yıllardı konuşuluyordu. Her iki marka da birbirlerine nazikçe kur yaparken, araya pandeminin girmesi süreci biraz uzattı. E fazla naz da aşık usandırır atasözümüzü duymuş olacaklar ki sonunda onlar erdi muradına bizler bakalım çıkabilecek miyiz kerevetine.
Otomotiv tarihinin dev birleşmelerinden biri olan bu ortaklıkta, John Elkann grup başkanı olacak ve Carlos Tavares grubun CEO'su olarak görev başı yapacak. Tavares'in parlak liderliği altında, 2017'de Vauxhall ve Opel'i de satın aldıktan sonra, PSA Avrupa'da adeta altın çağını yaşıyor fakat ABD'de kendini gösterebilmeye ihtiyacı var.
FCA'nın da tasarrufa ayrıca Fiat'ın model serisini yenilemeye bizce şiddetle ihtiyacı var. E bundan daha iyi ortaklık sebebi olur mu? Yeni şirket kendisini borsalarda listeledi ve 18 Ocak Pazartesi günü New York Borsası'nda, Paris'te Euronext ve Milano'da Mercato Telematico Azionario'da 'STLA' olarak işlem görmeye başladı. Yatırımcılar parmak kaldırsın.
Birleşme Stellantis'i ne kadar büyütür?
Stellantis, Volkswagen AG, Toyota ve Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın ardından hacim olarak dünyanın dördüncü en büyük otomobil üreticisi oldu. 170 milyar € geliri ve yaklaşık 11 milyar € karı olacak ve 15 farklı markanın rozetlerini takan arabalar üretecek.
Yıllık satışlar, yaklaşık 170 milyar € kombine gelirle 8,7 milyon adede çıkacak. Avrupa'da Volkswagen'den daha büyük olacak ve ABD'de SUV ve kamyon pazarına sahip olacak. Bunların hepsi birleştirildiğinde, bir defaya mahsus yaklaşık 2,8 milyar Euro'luk bir maliyetle yıllık 3,7 milyar Euro ek kâr elde edecek ve karı elde ederken herhangi bir fabrikayı kapatması da beklenmiyor.
Stellantis yeni otomobiller için ne anlama geliyor?
Tavares, Vauxhall-Opel'i adeta kalp masajıyla hayata döndürdü. Fiat, Alfa Romeo ve Maserati ile neler yapabileceğini düşünmek çok heyecan verici. Her segmentte yeni grubun en iyi platformunu seçerek ve her şeyi bunun üzerine inşa ederek büyük tasarruflar elde edebilecek ve daha iyi arabalar yapabilecek.
Tabii her şey pembe bir aşk masalı değil. Birleşme, Tavares için her şeyi çözmüyor ve bazı yeni baş ağrıları yaratabilir. FCA'ya adını veren ikili Fiat, Chrysler ve Lancia ekonomik olarak sıkıntılı günlerden geçiyor. Fiat, yeni geliştirilen bir platformda ürün gamını daha yeni elektriklendirmeye başlıyor, ancak maliyeti kurtarmak için yaklaşık dokuz milyon satışın üzerine çıkmak gerekiyor. Her iki grup da halen Çin'de çok kötü satış rakamlarına sahip ve birleşme oraya da pek yardımcı olmayacak gibi gözüküyor.