yukarı

Sony Vision-S 02: Şimdi Tesla düşünsün

Sony, CES 2022’de yeni elektrikli konsept modelini tanıttı.

10 Ocak 2022 kaynak: Sony

Sony, Ocak 2020'de Vision-S 01 konsept otomobilini tanıtmıştı ancak birkaç ay öncesine kadar şirket elektrikli otomobil üretme planlarından tam olarak emin değildi. Fakat Sony, yepyeni Vision-S 02 konseptiyle CES 2022'ye geri döndü. Konsept, Sony'nin elektrikli otomobil pazarına girişi için öncü görevi üstlenecek.



Sony Vision-S 01, Tesla Model S'in rakibi, Vision-S 02 ise Model X'in rakibi olarak konumlandırılıyor. Elektrikli SUV, 4.895 mm uzunluğunda ve 3.030 mm aks mesafesine sahip. Uzunluğu ve aks mesafesi sedan kardeşiyle aynı. Bununla birlikte 1.930 mm genişliği ve 1.650 mm yerden yüksekliği ile sedan sedan karoserlisinden biraz daha geniş ve daha uzun. Yerden yüksekliği ise 157 mm artırılmış. Aynı zamanda 2350 kg ile sedandan daha da ağır.



Beklendiği gibi, Sony'nin konseptleri aynı temelleri paylaşıyor. Havalı yaylara sahip çift salıncaklı ön ve arka süspansiyon ile birlikte her biri 272 HP üreten iki elektrik motorundan oluşan dört tekerlekten çekişli aktarma organına yer veriyor.

SUV'un azami hızı, eklenen ağırlık nedeniyle sedanın 240 km/s hızından önemli ölçüde daha düşük. Vision-S 02 maksimum 180 km/s hıza ulaşabiliyor. Sony henüz hızlanma rakamlarını açıklamadı ancak 0-100 km/s hızlanma süresinin sedanın 4,8 saniyesinden daha kötü olacağı kesin.



Vision-S 02'nin tasarımı Vision-S 01'e oldukça benzer. Aynı tasarım özellikleri daha uzun bir gövdeye dahil edilmiş. Badem şeklindeki farlar, aydınlatılmış ızgara ile bağlantılı. Tampon ince hava girişlerine sahip. Profil, çift tonlu bir aerodinamik siluete ve aero tarzı 20 inçlik tekerleklerle dikkat çekiyor. Arka tarafta ise yükseğe monte edilmiş genişlik LED şerit yer alıyor. SUV'nin tavan çizgisi belirli açılardan biraz garip görünüyor, ancak bunun nedeni iç mekanın 7 kişiye kadar kapasiteli üç sıra koltuk sunması.



Üç büyük ekran, dijital aynalar için iki ek ekran ve aracın işlevlerini çalıştırmak için havada asılı gibi duran orta konsolda kabinde dikkat çekiyor. Diğer dokunmatik ekranı içeren yüksek teknolojili gösterge paneli Vision-S 01 ile paylaşılıyor. Koltuk arkalıklarına monte edilmiş iki dokunmatik ekran ve klima kontrolü için küçük bir ünite daha eklendiğinde, kabinde toplam dokuz ekran bulunuyor.

Koltuğa monte edilen hoparlörler 360 Reality Audio ile uyumluyken, video hizmeti Bravia Core, 5G bağlantısı ve konsolla uzaktan bağlantı yoluyla PlayStation oyunlarını oynama yeteneği araç içi eğlenceyi bir sonraki seviyeye taşıyor.



Sony, yüksek çözünürlüklü CMOS görüntü sensörleri ve LiDAR dahil olmak üzere aracın her yerine yerleştirilmiş bir dizi sensörle donatan güvenlik sistemlerine büyük önem veriyor. Ek olarak sensörler, sürücüyü ve yolcuları izliyor, tanıyor, jest ve sesli komutları destekliyor. Şirket, 2+ otonom kabiliyetini test ederken, daha önceki açıklamalarda gelecekte Seviye 4 kabiliyeti için de söz vermişti.



Olası bir lansman hakkında konuşmak için henüz çok erken olsa da, önümüzdeki yıllarda her iki konsept otomobilin de üretim versiyonlarını görmemiz çok da sürpriz olmaz.