Aristokrasinin emrindeki markanın "giriş" seviyesi olan Rolls-Royce Ghost, ikinci nesline kavuştu. Ne kadar yeni olduğuna gelince, Rolls-Royce’un patronu Torsten Muller-Otvos, önceki Ghost’tan sadece kaputtaki Ecstasy logosu ve kapılardaki şemsiyelerin alındığını söyleyerek durumu özetlemiş.
Rolls-Royce, Ghost’un tasarımıyla tamamen yeni bir dönemin başladığını iddia ediyor ve bu döneme de ‘Post Opulence’ ismini vermişler. Seçkin müşteri tabanından gelen geri bildirimlerden sonra Goodwood merkez, yeni Ghost’u daha minimalist detaylarla tasarlamaya karar vermişti. Tabii bir Rolls-Royce ne kadar minimalist tasarlanabilirse…
Bir yandan kemik müşterileri kaçırmamak için radikal tasarım değişikliklerinden kaçınırken, bir yandan da akraba kuruluş BMW’den tanıdık ışıklı ön ızgara stili Rolls-Royce Ghost’ta da kullanılmaya başlandı bile.
Ön farlar Phantom'unkileri andırsa bile kendine has bir tasarıma sahip. Profilden bakıldığında da artık daha dengeli oranlara sahip yeni Ghost. Kanatlanmış logo ile yan aynaları saymazsak Ghost'un kusursuz bütünlüğü ve kesintisiz hatlarını bozacak hiçbir detay takılmıyor göze.
Ghost’un kabinine geçerken tüm kapıların artık elektrikli şekilde açılıp-kapandığını belirtmekte fayda var. Yok ben kendim açarım, geldiğim yeri unutmadım deseniz bile, aracın durduğu yolun eğimi ve uyguladığınız gücü algılayarak size destek olmayı sürdürüyor bu kapı mekanizması.
Tamamen yenilenen ön konsolun tasarımı için 2 yıl ve 10 bin saatlik bir çalışma gerçekleştirilmiş. Birilerinin vakti bol anlaşılan!.. Yolcu koltuğunun tam karşısında ise 850 adet yıldızla birlikte ışıklı Ghost yazısını görüyoruz.
Artık aşinası olduğumuz(!) tavandaki yıldızlar, muhteşem ahşap, metal, deri işçiliği, araç çalışmazken görünmez olan RR logoları ve kabin zeminini dev bir hoparlör niyetine kullanan 18 hoparlörlü ses sistemi gibi detaylarla megabaytlarınızı harcamayalım. Çoğunu görmeden anlamakta bile zorlanıyoruz zaten!..
Yeni Ghost’un mimarisine baktığımızda 2017 yılında yollara çıkan Cullinan ve son nesil Phantom’un da (ve BMW 7 Serisi) üzerinde yükseldiği tamamen alüminyumdan "uzay kafes" yapısını görüyoruz.
İhtişamlı kaputun altında bizleri 571 HP güç ve 850 Nm tork değerlerine sahip 6.75 litrelik V12 dizilimli canavar karşılıyor. Bu canavarın 2.490 kg'lık Ghost ve elit yolcularını çakıllı otoparktan 100 km/s hıza çıkarması için ise 4,8 saniye yeterli.
Ön aksın arkasına yerleştirilen motor sayesinde mükemmel bir 50/50 ağırlık dağılımı gerçekleştirilmiş. Tabii bu "minik" motoru iç hacimden yemeden yerleştirmek için, Ghost'un 89 mm uzayarak 5,55 m'ye çıkması gerekmiş.
Ghost'ta kullanılan uydu destekli sekiz ileri ZF şanzıman, optimum vitesi seçmek için GPS verilerini izliyor ve gücünü dört tekerleğe aktarıyor. Dört tekerlekten çekişe ek olarak, direksiyonun dört tekerleği birden yönlendirmesi, Rolls-Royce Ghost'un manevra kabiliyeti kadar konforunu da iyileştiriyor.
Yeni Ghost'un yol konforunda, özellikle "Planar" adını verdikleri düzlemsel mimarili ve çok katmanlı bir havalı süspansiyon sistemi ön plana çıkıyor. 10 yıl süren geliştirmelerin sonucu ortaya çıkan bu süspansiyon sistemi, ön tarafta kullanılan kameralar sayesinde, 100 km/s hıza kadar öndeki yol yüzeyini tarıyor ve değişikliklere göre süspansiyonları otomatik olarak ayarlıyor. Arka aksın da beş noktadan bağlantılı olduğunu belirtelim. Markaya has uçan halı geleneği devam ediyor kısacası.
Ses izolasyonu konusunda da hayli cömert davranmış Rolls-Royce. İngiliz mühendisler Yeni Ghost’un sessizliği için 100 kilogramlık yalıtım malzemesi kullanmaktan kaçınmamışlar.
Yeni Rolls-Royce Ghost gece dahil yola çıkması muhtemel vahşi hayvanları algılayan sistem gibi birçok gelişmiş sistemi bünyesinde barındırıyor. Panoramik görüşe sahip dört farklı kamera sistemi, çok yönlü görünürlük ve helikopter görünümü, aktif seyir kontrolü, çarpışma uyarısı, çapraz trafik uyarısı, şerit kalkış ve şerit değiştirme uyarısı, Wi-Fi hotspot ve kendi kendine park bunlardan sadece bir kısmı…
2021 Ghost’un ABD fiyatları 332.500 $ başlıyor, Avrupa'da da 300.000 Euro civarı bir açılış fiyatı bekleyebiliriz.