yukarı

Opel Corsa test: Benzinli ve elektrikli seçeneğiyle fark yaratıyor

Opel Corsa şık görünümlü küçük sınıf model, çok sayıda motor seçeneğine sahip ve iyi düzeyde standart donanım sunuyor.

10 Mart 2024 kaynak: Arabazzi

Opel Corsa, altı nesildir otomobil dünyasının bir parçası olmuş ve geniş cazibesi sayesinde küçük sınıf tercih edenler arasında popüler bir seçim olduğunu kanıtladı. Başlıca rakiplerinden biri olan Ford Fiesta'nın ortadan kalkmasıyla birlikte, performans, yüksek yakıt ekonomisi, iyi konfor ve kolay sürüş özelliklerinin etkileyici karışımı sayesinde her zamankinden daha ikna edici olan en son versiyonu durdurmak mümkün olmayabilir.



 

Corsa'nın nitelikleri, Peugeot 208 ve sayısız diğer Stellantis grubu otomobilinin temelini oluşturan son derece esnek alt yapıyı başarıyla paylaşmasından kaynaklanıyor. Bu da benzinli, hafif hibrit ve tamamen elektrikli versiyonların bulunduğu ve hepsinin de çok çeşitli ihtiyaçları karşılamak için en son araç içi teknolojiyi kullandığı anlamına geliyor. Cazip finansman tekliflerini de eklediğinizde Corsa'nın neden hala en çok satanlar arasında olduğunu anlayabilirsiniz.



 

Opel Corsa uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen, özellikle 2017 yılında Amerikan devi GM'nin Opel'ı o zamanki PSA grubuna (o zamanlar Peugeot ve Citroen ile ortak bir girişim) satması ve yeni bir Corsa üzerindeki tüm çalışmaların hurdaya çıkarılmasına yol açması gibi çalkantılardan payını almadı.



 

Bu değişim, Corsa'nın Peugeot 208 ile aynı platformu paylaşmasıyla birlikte çalışmalara yeniden başlanması gerektiği anlamına geliyordu. Başlangıçta planlanandan daha geç çıkmasına rağmen, 2019 Corsa selefinden çok daha iyi bir otomobil olduğunu kanıtladı ve o zamandan beri satış başarısını sürdürdü. Aslında, tüm PSA grubu gelişmeye devam etti, diğer otomobil şirketlerini satın aldı ve sonunda dev Stellantis grubu haline geldi.



 

Devam eden platform paylaşımı, sadece Opel Mokka küçük SUV'un altında Corsa'nın parçalarını kullanması anlamına gelmiyor, aynı zamanda cesur görünümlü Citroen C4, gösterişli DS3 ve şık Jeep Avenger da bunlardan sadece birkaçı.



 

Tüm bu platform paylaşımına rağmen, tüm bu otomobilleri birbirinden ayıran çok şey var. İçeride ve dışarıda Opel benzersiz görünüyor ve hissettiriyor; keskin, modern çizgiler Corsa'nın her zamankinden daha iyi göründüğü anlamına gelirken, konforlu iç mekan bol miktarda kaliteli döşeme ve güncel teknolojiye sahip.



 

Opel, daha önce sunulan kapsamlı donanım seviyelerini azalttı. Bununla birlikte, hem benzinli, hem hibrit hem de tamamen elektrikli Corsa Electric modellerinde giriş seviyesi Edition, sportif GS ve en üst seviye Ultimate olmak üzere üç özellik seçeneği sunulmaya devam ediyor. Ürün yelpazesi 1 milyon TL’nin biraz üzerinde bir fiyatla başlarken, en üst özellikli GS donanım elektrikli otomobil için fiyatı 1.3 milyon TL’nin üzerine çıkarmak mümkün.



 

Tüm motor seçenekleri Stellantis grubundan geliyor ve 75 HP 1.2 litre, üç silindirli benzinli ünite veya 100 HP veya 130 HP'lik 1.2 turbo benzinli motorları içeriyor. 100 HP’lik ünite 2018'de Yılın Motoru ödülünü kazandı ve şaşırtıcı derecede güçlü performansı ve mükemmel yakıt ekonomisi dengesi sayesinde bizim seçimimiz oluyor. Corsa Electric 136 HP güç 50kWh batarya ile sunuluyor, ancak orta seviye makyajla biraz daha büyük 51kWh batarya paketi eklendi fakat bu model henüz ülkemizde satılmıyor.



 

Beş vitesli manuel şanzıman 75 hp benzinli modelde standart olarak sunulurken, sekiz vitesli otomatik şanzıman 100 hp benzinli versiyon ve 130 hp modelde standart olarak yer alıyor.

 

Corsa, en çekişmeli pazar segmentlerinden birinde rekabet ediyor. En yakın rakipleri Renault Clio ve Volkswagen Polo. Her ikisi de çok yönlü harika araçlar olarak sınıfın en tepesinde yer alıyor. Aynı zamanda, daha ucuz olan Dacia Sandero ve mekanik özelliklerinin çoğunu Corsa ile paylaşan Peugeot 208 de diğer yetenekli rakipler.



 

Stellantis'in sahipliğinde Opel, en yeni Corsa'yı üretmek için grubun CMP küçük otomobil platformunu kullandı. Bir önceki Corsa'nın 2000'li yılların başlarına dayanan alt yapısının aksine, en yeni mimari, daha hafif koltuklar, alüminyum kaput ve motor yelpazesinde bir miktar ağırlık azaltımı sayesinde hem daha sert hem de genel olarak daha hafif. Tüm bu ağırlık tasarrufu önlemleri Corsa'nın hızlanmasına, fren yapmasına ve yol tutuşuna fayda sağlamanın yanı sıra yakıt tüketimini de azaltıyor.



 

Virajlarda eskisinden daha çevik ve duyarlı hissettiriyor ve yol tutuş seviyesi güçlü. Ne yazık ki, hissiz direksiyon onu biraz hayal kırıklığına uğratıyor, yani bir SEAT Ibiza kadar keskin hissettirmiyor. Direksiyon en azından çok hafif, bu da otomobilin dar bir otopark alanında manevra yapmasını kolaylaştırıyor.

 

Sürüş gerçekten de önceki Corsa'dan daha sert, ancak düşük hızlarda hız tümsekleri ve kanal kapakları üzerinde hiçbir şekilde rahatsız edici değil. Yüksek hızlarda biraz zıplama eğilimi gösteriyor, yani uzun otoyol sürüşlerinde Hyundai i20, Renault Clio veya Volkswagen Polo gibi rakipleri kadar oturmuş hissettirmiyor.

 

Benzinli seçeneklerde 1.2 litrelik üç silindirli motor kullanılıyor. 75 hp'lik turbosuz baz motor ve beş vitesli manuel ya da bizim tercihimiz olan 100 hp'lik turbo ve sekiz vitesli otomatik versiyonu tercih edebilirsiniz. En güçlü 130 hp'lik versiyon bunlara kıyasla aşırı güçlü ve yalnızca sekiz ileri otomatik vitesle alınabiliyor. Ancak her zaman elektrik gücüyle sürmek istiyorsanız, Corsa Electric'e ihtiyacınız olacak. 134 hp elektrik motoru kullanan 50kWh versiyonu şehir içinde sessiz bir sürüş yaşatabiliyor.

 

Hem içten yanmalı hem de elektrikli modellerde seçilebilir sürüş modu mevcut. Sport moduna geçildiğinde benzinli modellerde kabine yapay bir motor sesi veriliyor ve direksiyona ekstra ağırlık kazandırılıyor. Corsa Electric'te Sport düğmesine basmak sürücüye tam erişim gücü sağlıyor; aksi takdirde, menzili ve verimliliği daha da iyileştirmek için hafifçe kısıldığını hissedebiliyorsunuz.

 

Zarafet Corsa'nın artılarından biri. Kabin her zamankinden daha sessiz ve motorları da öyle. Turbo olsun ya da olmasın, 1.2 benzinli tatlı bir motor. Güç dağıtımı pürüzsüz ve öngörülebilir; bu üniteler varlıklarını sadece sert hızlanma altında sesli olarak hissettiriyor. Üç silindirli ünitelerin çoğu yüksek devirlerde biraz hırıltılıdır ve bu da bir istisna değil. Ancak kabin ve kumandalar titreşimlere karşı iyi yalıtılmış. Doğal olarak, elektrikli modeller daha sessiz ve en rafine Corsa sürüş deneyimini sunuyor. Bir öncekiyle karşılaştırıldığında, Corsa'nın ağırlık tasarrufu önlemleri sadece eski otomobilin çok ötesinde performans seviyeleri ile sonuçlanmadı; Corsa'yı küçük sınıfın zirvesine doğru kaydırdı.

 

Giriş seviyesi 75 hp benzinli bile şehir içinde kendini yetersiz hissettirmiyor, ancak daha hızlı yollarda trafiğe ayak uydurmak için çok çalışmanız gerekecek. Resmi olarak 0-100 km hızlanmasını 13,2 saniyede tamamlıyor ve 174 km son hıza ulaşıyor. Bizim tercih ettiğimiz 100 hp'lik 1.2 turbo benzinli bu rakamları 10.8 saniye düşürüyor ve 193 km'ye çıkartıyor. Biraz daha pahalı olan 99 hp'lik 1.0 TSI Volkswagen Polo'dan biraz daha hızlı. 134 hp'lik elektrikli versiyon 0-100 km hızlanmasını 8,9 saniyede tamamlıyor ve 150 km/s maksimum hıza sahip.  

 

WLTP test prosedürüne göre 75 hp benzinli karma kullanımda 5.4 litrelik tüketim değerlerine ulaşabiliyor. Bu değerler otomatik şanzımanlı 100 hp 1.2 Turbo ile tamamen aynı.  50kWh Corsa Electric'in WLTP onaylı menzili 354 km’ye kadar çıkabiliyor. Ancak bu, seçtiğiniz sürüş moduna bağlı. Resmi rakam 'Normal' ayara dayanıyor, ancak Spor modu bunun azalmasına (Opel'a göre yaklaşık yüzde 10 oranında) neden olurken, biraz daha fazla menzil elde etmek isteyen sürücüler bunu Eco modunda yapabilirler.

 

Corsa Electric, 100kW'a kadar bir CCS portu üzerinden hızlı şarjı kabul edebiliyor. En uygun koşullarda, yüzde 10'dan yüzde 80'e kadar şarj etmek 30 dakika sürüyor. 7,4 kW'lık bir ev tipi duvar kutusu temel alındığında, tam şarj yedi buçuk saat sürüyor.

 

Diğerlerinin yanı sıra Peugeot 208 ve 2008'in de temelini oluşturan Stellantis grubu CMP platformunu kullanan Corsa, önceki modelden 19 mm daha geniş ve 44 mm daha alçak, bu da yolda daha bodur görünmesini sağlıyor. Tasarım devrim niteliğinde değil, ancak iyi orantılı ve metalin içinde akıllı görünüyor. Makyajla birlikte Corsa, ön tarafta Opel'ın farları ve ızgarayı yatay bir şerit halinde birleştiren 'vizör' tasarımını benimsedi. Bu güncelleme aynı zamanda seriye yeni donanımlar da ekledi.

 

Aralarından seçim yapabileceğiniz canlı bir renk paleti var. Tahmin edilebilir griler ve gümüşlerin yanı sıra, çok daha canlı Voltaik Mavi ve Güç Turuncusu alıcılara daha göz alıcı seçenekler sunuyor. Bazı renklerde kontrast oluşturan siyah tavan ve kapı aynaları mevcut. Giriş seviyesi otomobiller 16 inç alaşımlarla gelirken, diğer tüm donanımlar daha büyük 17 inç jantlara sahip.

 

İçeri girdiğinizde, Corsa'nın dikkat çekici olmasa da derli toplu tasarım teması devam ediyor. Gösterge paneli, PSA türevi yeni bir bilgi-eğlence sisteminin yanında oturan tanıdık bir Opel direksiyon simidi ile düzgün bir şekilde düzenlenmiş. Peugeot 208'in aksine Corsa'da klima sistemi için fiziksel kumandalar kullanılmaya devam ediyor ki bu birçokları için hoş bir karar olacak çünkü sürüş sırasında bir ekranı parmaklamaktan daha kolay. Otomatik modellerde, orta konsolun ortasındaki vites seçici, Opel Corsa Electric'te gördüğümüze benzer bir geçiş tarzı anahtarla değiştirildi.

 

Standart olarak, Edition donanımına sahip Corsa'da aralarında küçük bir LCD ekran bulunan bir çift büyük analog kadran yer alıyor, ancak GS donanım ve üstü (veya tüm Corsa Electric modelleri) tam dijital bir göstergeye sahip. Parlak, ancak yedi inçlik kare ekran gösterge panelinin içinde sonradan düşünülmüş gibi görünüyor.

 

Arka park sensörleri standart olarak sunulurken, GS donanımına ön park sensörleri ve geri görüş kamerası ekleniyor. Üst modellerde park manevralarını daha az stresli hale getirmek için panoramik bir geri görüş kamerası bulunuyor.

 

Corsa'nın 10 inçlik dokunmatik ekranı net grafiklere sahip ve öncekilerden çok daha şık. Standart olarak Apple CarPlay ve Android Auto ile birlikte geliyor ve ön panelin altında USB portu aracılığıyla akıllı telefon bağlamanıza olanak tanıyan bir bölme var. Ancak mevcut olan daha büyük akıllı telefonlardan bazıları için yeterince büyük değil. Bununla birlikte, kullanımı en kolay sistem değil. Menü düzeni Hyundai grubunda bulabileceğiniz sistemler kadar mantıklı değil. Kablosuz telefon şarjı, sınıfının en iyisi Ultimate'da standart.

 

Bu en yeni Opel, diğer rakipleri gibi sadece beş kapılı tek bir gövdeyle geliyor. Ön taraftaki destekleyici koltuklar bolca ayarlanabiliyor ve her yönden görüş oldukça iyi. Depolama alanı sınıf için muhteşem olmaktan ziyade kabul edilebilir. Ön kapı kutularının her biri büyükçe bir şişe alabilirken, orta konsolda küçük bir kapalı saklama kutusunun önünde bir çift bardak tutucu bulunuyor.

 

Vites seçicinin önündeki akıllı telefon tepsisi, telefonunuzu gözden uzak bir yere yerleştirmek için hoş bir dokunuş ve çoğu cihaz sığıyor (en büyük olanlar hariç). Yine de torpido gözü küçük ve ince bir rehber kitap için bile yeterince büyük değil. Hyundai i20, Skoda Fabia ve Volkswagen Polo gibi rakipleri çok daha büyük torpido gözlerine sahip.

 

En yeni Corsa 4.060 mm uzunluğunda. Bu, selefinden 39 mm ve Volkswagen Polo'dan 7 mm daha uzun. 1,765mm genişlik (aynalar hariç) ve 1,435mm yükseklik ile 19mm daha geniş ve öncekinden 44mm daha alçak. Dingil mesafesi 2,538 mm, Polo'dan 13 mm daha az.

 

Araca binmeden önce bile işler biraz zorlaşıyor. Kapıların açıklıkları oldukça dar, özellikle arka tarafta. Bu da bazı rakiplere göre içeri girmenin daha zor olduğu ve çocuk koltuğu takmanın daha zor olduğu anlamına geliyor. Arka kapılara sıkıştığınızda işler pek de iyi gitmiyor. SEAT Ibiza ve Hyundai i20 gibi rakipleriyle kıyaslandığında Corsa sıkışık hissettiriyor. Alçak tavan, 1.80'e yaklaşan herkesin başını tavana sürteceği anlamına gelirken, diz mesafesi de çok iyi değil. Yine de koltuklar rahat ve gerekli ISOFIX çocuk koltuğu montaj noktaları dış konumlarda sağlanmış. Yine de çıkarması zor olan fermuarlı kapakları var.

 

Corsa'nın bagajı 309 litre. Bu eski araca göre 24 litre daha fazla, ancak Hyundai i20 (326 litre), SEAT Ibiza (355 litre) ve özellikle Renault Clio (391 litre) karşısında çok daha cömert.  Açıklık da nispeten küçük ve ağır eşyaları kaldırmak için oldukça yüksek bir yükleme ağzı var. Arka koltuk arkalıkları 60:40 oranında katlanabiliyor, ancak bunun ötesinde, Honda Jazz'da bulabileceğiniz akıllı özelliklerden yoksun; zemine düz bir şekilde katlanan bir arka koltuk sırası, alçak bir yükleme ağzı veya Honda'nın 'Sihirli koltuklar' olarak adlandırdığı, bir bisikleti (kuşkusuz ön tekerlek takılı olmadan) aracın genişliği boyunca saklamanıza olanak tanıyan açılır kapanır arka koltuk sırası.

 

En yeni Opel Corsa, çarpışma testlerinde Euro NCAP'ten dört yıldız (olası beş üzerinden) aldı ve yetişkin ve çocuk yolcu koruması için sırasıyla yüzde 84 ve 86 puan aldı. Arka koltuktaki yolcular için zayıf kamçı koruması genel puanı düşürdü, yani Corsa, hepsi aynı kriterler altında test edilen Audi A1 ve Renault Clio gibi beş yıldızlı rakiplerinin gerisinde kaldı.

 

Her Corsa, otoyolda şeridinizde kalmanıza yardımcı olmak için şeritten ayrılma uyarısı ve şerit takip asistanı sistemi ve değişen hız sınırlarına karşı sizi uyarmak için hız işareti tanıma sistemi ile birlikte geliyor. Ayrıca, diğer araçlarla düşük hızlı çarpışmaları azaltmak ve hatta önlemek için standart olarak otomatik acil frenleme de bulunuyor. Üst sınıf Ultimate otomobiller, sizi öndeki araçla güvenli bir mesafede tutmak için uyarlanabilir hız sabitleyici özelliğine sahip.

 

Turbo olmayan veya turbo formlarda olsun, 1.2 litrelik benzin kullanan tüm araçların her 12 ayda veya 20 bin km’de bir servise ihtiyacı var. Bu motorların ayrıca her altı yılda veya 100 bin km’de bir triger kayışı değişimine ihtiyacı bulunuyor.