yukarı

Nissan Qashqai 2023: Test

Yeni Nissan Qashqai birkaç önemli alanda ilerleme kaydediyor, ancak crossover sınıfının en iyileriyle rekabet edebilecek mi?

06 Haziran 2023 kaynak: Arabazzi

Nissan'ın en yeni, üçüncü nesil Qashqai'si selefine göre daha fazla alan, daha iyi araç içi teknoloji ve Japon üreticinin orta boy aile SUV'una giderek daha rekabetçi hale gelen bir pazarda gücünü korumak için kullanışlı pratik dokunuşlarla gelişmiş.

Sorun şu ki, Qashqai'nin yakın rakipleri her zamankinden daha yetkin, yani alıcılar paralarını nereye yatırmak istediklerini ciddi bir şekilde düşünmek zorunda kalacaklar. Nissan'ın en çok satan Qashqai tarifini evrimsel bir şekilde değiştirmesi kaçırılmış bir fırsat gibi görünüyor, bu nedenle sağlam bir teklif olmaya devam etse de sınıf lideri değil.

Nissan, 2007 yılında Qashqai'nin tanıtımıyla altın vuruşu yaptı. Japon üreticinin Almera hatchback ve Primera sedan gibi geleneksel araçlardan uzaklaşma kararı, şık 4x4 görünümü, geniş alan ve düşük işletme maliyetleri arayan ailelerin ilgisini çekmiş ve kazanan crossover formülü sayesinde bugün Qashqai dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ulaştı.

2014'te piyasaya sürülen ikinci nesil Qashqai'nin, orijinal otomobilin bariz niteliklerini geliştirmek ve arkasına yaslanıp övgüleri almaktan başka bir şey yapması gerekmiyordu. Bununla birlikte, özellikle son on yıldaki değişimin hızı, üreticilerin crossover çılgınlığından para kazanmaya hevesli olmasıyla katlanarak arttı.

Favorilerimiz arasında etkileyici Hyundai Tucson, yeniden canlandırılan üçüncü nesil Ford Kuga ve şık Peugeot 3008 yer alırken, VW Grubu da Volkswagen Tiguan, Skoda Karoq ve SEAT Ateca şeklinde yetenekli bir üçlü sunuyor. Diğer Japon rakipleri Toyota C-HR, Mazda CX-5 ve Honda CR-V olurken, kapsamlı rakip listesi başarılı Kia Sportage ile Renault Austral ve Opel Grandland ile devam ediyor. Dolayısıyla, en yeni Qashqai, yeni bir alıcı grubunu aile yaşamına sorunsuz bir şekilde uyum sağlamak için gerekenlere hala sahip olduğuna ikna etmeye çalışırken kesinlikle zorlanacak.

Qashqai ilk olarak 140 HP veya 160 HP formunda tek bir 1.3-litre, 12V mild-hybrid benzinli ünite ile piyasaya sürüldü. Altı ileri manuel veya CVT otomatik şanzıman seçeneği bulunurken, otomatik şanzımanla birlikte dört tekerlekten çekiş mevcut. Ancak 2022 yılının ortalarında Nissan, Qashqai e-Power'ı tanıttı. Nissan bu aracı "fişi çekilmiş bir elektrikli araç" olarak adlandırıyor; ön kısım bir elektrik motoru tarafından kontrol ediliyor ve kaputun altındaki 1,5 litrelik benzinli motor e-motoru besleyen küçük 2,1kWh bataryayı şarj etmek için kullanılıyor.

Nissan, muhtemelen bir dizi yetenekli orta boy aile SUV rakibi ile rekabetçi kalma ihtiyacını yansıtarak Qashqai serisinde bazı revizyonlar yapmayı uygun gördü. Küçük dış kozmetik değişikliklerin yanı sıra, standart donanım seviyeleri, 12,3 inçlik bilgi-eğlence ekranı ile iyileştirildi. Android Auto ve Apple CarPlay de en temel modeller hariç tüm modellerde standart olarak sunuluyor.

İkinci nesil Qashqai'ye yöneltilen şikayetlerden biri de sürüş keyfi konusunda pek bir şey sunmadığıydı. Nissan, son model için bir dizi dinamik ince ayar yaparak buna yanıt verdi: Alüminyum ve kompozit malzemelerin daha fazla kullanılmasıyla 60 kg ağırlık tasarrufu sağlanırken, otomobilin yapısı eskisinden yüzde 48 daha sert hale getirilerek virajlarda daha çevik bir his verilmesine yardımcı oldu. Direksiyon da değiştirilerek elektrikli destek motorunun, sürtünmeyi azalttığı ve daha doğal bir his sağladığı iddia edildi. Qashqai serisindeki çoğu araç torsiyon kirişli bir arka süspansiyon düzeni kullanıyor, ancak 20 inç alaşım jantlar veya dört tekerlekten çekiş ile donatılmış üst düzey modeller için daha güncel bir çoklu bağlantı kurulumu mevcut. Büyük jantların yardımı olmadan küçük tümseklerde biraz kıpırdanıyor, ancak yüzde hızda seyahat ederken daha iyi vücut kontrolü sunuyor.

Qashqai'yi Skoda Karoq ve Opel Grandland ile karşılaştırdığımızda, Nissan'ın tümsek ve çukurlarla başa çıkmada Opel’den daha iyi olduğunu ve Skoda'dan daha duyarlı direksiyona sahip olduğunu, ayrıca sürüş pozisyonunun bol miktarda görüş sağladığını gördük. Genel olarak, Qashqai'nin konforlu ve rahat yapısı onu sürmesi nispeten rahatlatıcı bir otomobil haline getiriyor.

2022 yılının ortalarından itibaren alıcılar artık Nissan'ın akıllı e-Power teknolojisiyle donatılmış modelleri tercih edebiliyorlar. Bu yenilikçi sistemde 1,5 litrelik benzinli motor, yalnızca jeneratör görevi görerek aracın lityum iyon aküsünü şarj ediyor ve daha sonra tekerlekleri hareket ettirmek üzere elektrik motoruna güç sağlıyor. e-Power modelinin sürüşü tamamen elektrikli bir otomobile çok benziyor; düşük hızdan itibaren kademesiz hızlanma ve iyi bir performans ile çizgiden yumuşak bir şekilde çıkıyor. Bu konuda yardımcı olan, gazı kaldırdığınızda enerji yenilenmesini artıran 'e-Pedal' özelliği. Tamamen elektrikli Nissan Ariya veya Leaf'te olduğu gibi gerçek bir 'tek pedal' modu değil, ancak aracı yalnızca emekleme hızına kadar yavaşlatacak ve alışması kolay bir sistem.

Qashqai'yi sürüş açısından oldukça sıradan olarak tanımlayabiliriz. Direksiyonun hoş bir ağırlığı var ancak geri bildirim açısından neredeyse hiçbir şey sunmuyor ve sert virajlarda gözle görülür miktarda gövde yuvarlanması ve önden kayma var. Daha istekli sürücüler Cupra/SEAT Ateca ile daha mutlu olacaklardır.

Qashqai, rakipleri Kia Sportage, Hyundai Tucson veya Opel Grandland gibi plug-in hibrit güç ile sunulmuyor, ancak Qashqai e-Power var. Benzinli motorun tek amacı ön tekerlekleri güç veren elektrik motorunu besleyen 2.1kWh bataryayı şarj etmek olduğu için teknik olarak menzil uzatan bir hibrit. Sonuç, 100 kilometrede 5.4 litrelik iddialı bir yakıt tüketim değeri.

En yeni Qashqai'nin dış görünümü bir önceki modelden çok da farklı değil, ancak cesur yüzey kaplaması, keskin bir far tasarımı ve markanın imzası niteliğindeki V-Motion ızgaranın yeni bir yorumuyla daha akıllı, daha sofistike bir görünüm sunuyor. Tüm bunlar, uzunlukta 35 mm ve genişlikte 32 mm'lik bir artışla desteklenen daha modern bir hava vermek için bir araya geliyor.

Kapılar ve ön kanatlar artık alüminyumdan üretilirken, kompozit bagaj kapağı da birkaç kilo ekstra ağırlık tasarrufu sağlıyor. Genel olarak, Qashqai bir önceki modele kıyasla 60 kg hafiflerken, Nissan'ın iddiasına göre sürüş konforu, rafinelik ve sürüş tepkilerini iyileştirmeye yardımcı olan yüzde 48 daha sert. Üretici ayrıca Qashqai'nin CMF platformunu (şimdi CMF-C olarak adlandırılıyor) hibrit teknolojisini barındırmaya yardımcı olmak için revize etti.

Kabin içinde, Kia Sportage veya Hyundai Tucson'un daha şık ve teknoloji dolu kabinini tercih etmemize rağmen, ön panel ve kapı ceplerindeki yumuşak dokunuşlu malzemelerle algılanan kalitede kesin bir artış olduğunu fark edeceksiniz. En üst donanımında kapitone deri döşeme, ısıtma, masaj ve hafıza fonksiyonlarına sahip elektrikli ayarlanabilir ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon simidi, sabit cam tavan ve otomatik bagaj kapağı gibi bir dizi lüks donanım bulunuyor. Giriş seviyesi donanımları biraz yetersiz kalırken, 12,3 inç dijital kokpit, 12,3 inç merkezi dokunmatik ekran, kablosuz Apple CarPlay bağlantısı, ön park sensörleri ile birlikte geliyor.

Alıcılar 11 dış boya renginin yanı sıra siyah tavanı gri, beyaz, siyah, mavi veya kırmızı karoserin geri kalanıyla eşleştiren beş adet iki tonlu boya seçeneğine sahip. Jant boyutları hangi donanımı seçtiğinize bağlı; baz donanımlar 17 inç çelik jantlarla gelirken, üst sınıf modeller 20 inç elmas kesim alaşım jantlara sahip.

Araç içi teknoloji Qashqai'nin rakiplerinin gerisinde kaldığı bir alan olmuştur, bu nedenle Nissan bu üçüncü nesil versiyon için için çok çalıştı. Ve eski araca göre büyük bir adım attı. En temel modeller hariç tüm modellerde 12,3 inçlik dijital sürücü ekranı bulunurken, üst sınıfta büyük bir baş üstü ekranı yer alıyor. Giriş seviyesi araçlarda dokunmatik ekran yok, sadece radyo var. Ana bilgi-eğlence sisteminin kendisi önceki Qashqai'den daha iyi, ancak grafikler Hyundai Tucson veya Kia Sportage'daki kurulumlara kıyasla biraz eski görünüyor. Bununla birlikte, dokunuşlara yanıt verme hızı ve yükleme süreleri açısından yüksek puan alıyor. Dokunmatik ekrana bir posta kodu yazdıktan sonra tam yüklü bir rotanın talimatlar vermesine kadar geçen süreç sadece 19 saniye sürüyor. Ses seviyesi ve ana kısayollar için fiziksel kontroller kullanışlı olurken, ekranın ön panelin üstündeki konumu hareket halindeyken kullanımın kolay olduğu anlamına geliyor.

Aile alıcıları Nissan'ın yeni Qashqai'ye getirdiği bazı pratik dokunuşlardan etkileneceklerdir. Arka kapılar artık tam 85 dereceye kadar açılıyor, bu da çocuk koltuğu takmanın daha kolay bir iş olacağı anlamına gelirken, silinebilir bir yüzeye sahip ters çevrilebilir bir bagaj zemini de kullanışlı bir dokunuş. Ön koltuklar konforlu ve destekleyici olup, tüm Qashqai modellerinde erişim ve eğim ayarlı çok fonksiyonlu direksiyon simidi, ön orta kol dayama, ön bardak tutucular ve 60:40 oranında bölünerek katlanan arka koltuklar bulunuyor.

En yeni Qashqai, yerini aldığı ikinci nesil modelden daha büyük bir otomobil. Uzunluğundaki 35 mm'lik artış ve 32 mm'lik ekstra genişlik, Ford Kuga'dan hala biraz daha küçük olduğu, ancak Peugeot 3008 ile hemen hemen aynı boyutta olduğu anlamına geliyor. Üçüncü nesil Qashqai'de yapılan iyileştirmeleri tek başına ele alır ve yalnızca selefine göre ölçerseniz, Nissan'ın iyi bir iş çıkardığını görürsünüz. Diz mesafesi 20 mm artarken, Nissan yolcuların 28 mm ekstra omuz mesafesi ile daha iyi durumda olacaklarını iddia ediyor.

Ancak, kendi testlerimiz sırasında Qashqai'nin Peugeot 3008 ve Hyundai Tucson'a kıyasla en kötü baş mesafesine sahip olduğunu ve Opel Grandland veya Skoda Karoq kadar geniş olmadığını gördük. Yolcular için hala geniş bir alan var ve genel olarak günlük kullanım için yeterince ferah, ancak rakiplerinin içeride biraz daha büyük olduğuna şüphe yok. Panoramik açılır tavanı eklemeyi düşünen alıcılar, bunun baş mesafesini daha da azalttığının farkında olmalı.

Nissan, Qashqai'nin pratikliğini artırmak için çok çalışmış ve yeni aracın bagajı, eski modele göre 49 litre daha fazla saklama alanı sunuyor. Ancak 504 litrelik maksimum kapasitesi hala Peugeot 3008, Hyundai Tucson ve Kia Sportage'ın gerisinde. Qashqai e-Power için bagaj kapasitesinde herhangi bir kayıp yok. Qashqai ayrıca daha yüksek bir bagaj ağzına sahip. Nissan, Sportage, Tucson veya Karoq'ta elde ettiğiniz yaklaşık 1.800 litreye kıyasla sadece 1.422 litre ile arka koltukları aşağıdayken de rakiplerinin gerisinde kalıyor.

Özellikle aile alıcıları Qashqai'nin endüstri kuruluşu Euro NCAP'ten aldığı beş yıldızlı güvenlik derecesinden etkileneceklerdir. Hem yetişkin hem de çocuk yolcuların güvenliği yüzde 91 olarak değerlendirilirken, Güvenlik Yardımı sistemleri yüzde 95 gibi olağanüstü bir puan aldı. Nissan'ın Intelligent Mobility teknolojisi ile kör nokta uyarı ve müdahale sistemi, arka çapraz trafik uyarısı, trafik işareti tanıma, yaya ve bisikletli tanıma özellikli otomatik acil fren sistemi, ileri çarpışma uyarısı, Akıllı hız sabitleyici ve uzun far destek fonksiyonu standart olarak sunuluyor.