EQS SUV’ye giriş 450+ ile başlıyor. Giriş modeli 360 HP ve 568 Nm tork üreten arka aksta tek elektrikli motor kullanıyor. Bu modelin üzerinde, toplam 543 HP ve 858 Nm torka sahip EQS 580 4MATIC SUV yer alıyor. Her iki motor seviyesinde de sunulan gücün sedanın versiyonun biraz üzerinde olması dikkat çekici. 4MATIC modelinde Torque Shift işlevi, ön ve arka elektrik motorları arasında akıllı, sürekli değişken tork dağılımı sağlıyor.
Her iki versiyon da DC hızlı şarj cihazına bağlandığında sadece 31 dakikada yüzde 10'dan yüzde 80'e şarj olabiliyor. Her ikisi de maksimum 200 kW'lık bir hızda şarj olabilme yeteneğine sahip olduğu için, segmentinin ne en hızlısı ne de en yavaşı olabiliyorlar. AC şarjda her ikisi de pillerini 11.25 saatte doldurabiliyor.
Mercedes, EQS SUV'nin WLTP testine göre 600 kilometreden fazla menzile sahip olduğunu açıkladı. Yine de hangi versiyonun bu menzile ulaşabileceğini açıklamadılar ve EPA puanlarının tipik olarak WLTP puanlarından daha düşük olduğunu hatırlatalım.
Bu toplam menzil, 770 Km WLTP'ye kadar çıkabilen EQS Sedan'dan önemli ölçüde daha az. Yine de, EQS SUV sadece 15 dakikada 300 km'ye yakın bir menzil ekleyebilecek, böylece yola geri dönmek için her zaman uzun duraklamalar gerekli olmayacak.
Tıpkı EQS Sedan'da olduğu gibi, EQS SUV'daki teknoloji, gezegendeki diğer tüm markaları kıskandırmayı başarabiliyor. 450+ standart olarak 12.8 inç bilgi-eğlence ekranı ve 12.3 inç sürücü bilgi ekranı ile gelecek. Ayrıca panoramik açılır tavan, ısıtmalı ve havalandırmalı koltuklar ve toplam yedi yolcu kapasitesi için üçüncü bir sıra ekleme seçeneği ile birlikte sunulacak.
580 4MATIC'e biraz daha fazla para harcarsanız, 56 inçlik tek bir kavisli cam panelin altındaki üçlü ekranlı devasa MBUX Hiper Ekranı otomatik olarak elde ediyorsunuz. Arka koltuk eğlence sistemini tercih eden alıcılar daha da etkileyici özelliklere sahip oluyor. Bir çift 11,6 inç ekran ve esas olarak ekstra bir denetleyici görevi gören merkezi olarak yerleştirilmiş bir tablet ekleme seçeneği sunuluyor. Ancak iki arka ekranın aksine, bu ekran öne eğilmek zorunda kalmadan kullanılabiliyor. Hatta bu ekranı otomobilden çıkarabilir ve aracın makul bir menzili içinde kullanmaya devam edebilirsiniz.
EQS SUV ayrıca Adaptif Sönümleme Sistemine sahip AIRMATIC Havalı Süspansiyon, Comfort, Sport, Eco ve Individual sürüş modlarını içeren DYNAMIC SELECT sistemi ve 10 derecelik arka aks yönlendirmesi ile standart olarak geliyor. Sürücü asistan sistemleri açısından ise Aktif Mesafe Asistanı DISTRONIC adaptif cruise control, Aktif Şeritte Kalma ve Kör Nokta Asistanı, Aktif Dur- Kalk Asistanı, Aktif Direksiyon Asistanı, Çapraz Trafik Fonksiyonlu Aktif Fren Asistanı ile Sürücü Yardım Paketi'ni sunuyor.
Orta konsoldaki parmak izi tarayıcı ile yedi adede kadar farklı kullanıcı profili kaydedilebiliyor. Ardından, kullanıcıların kişisel olarak tercih ettikleri içerik ve konfor ayarlarının keyfini çıkarabilecekleri araçta belirli koltuklara tercihleri atanabiliyor.
EQS SUV'de o kadar çok farklı teknolojik gelişme var ki, hepsini not edecek yerimiz yok. Örneğin, her salı işten eve dönerken aynı kişiden telefon alıyorsanız, araç bunu öğrenecek ve daha aranmadan önce size hatırlatacaktır. Ayrıca, otomobili süren siz değilseniz bu durumu bilecek ve böyle bir durumda hiçbir bilgi paylaşmayacak. Şaşırtıcı ve biraz ürkütücü.
Tesla Model X ve BMW iX xDrive50i ile karşılaştırıldığında Mercedes'in partiye biraz geç kaldığı bir sır değil. Kağıt üzerindeki bitmiş EQS SUV'ye bakılırsa, belki de bu bilerek yapılmış. Belki de üç yıldızlı marka biraz kum torbası arıyordu.
EQS SUV, 5130 mm uzunluğunda, 1955 mm genişliğinde ve 1727 mm yüksekliğinde. Rakip SUV'lardan marjinal olarak daha uzun, bu nedenle her iki modelden de daha fazla iç alan sunması bekleniyor. İsteğe bağlı üçüncü sıra, birçok alıcının tercih etmesini beklediğimiz başka bir özellik. Ayrıca EQS SUV, 3200 mm’lik aks mesafesiyle EQS Sedan’dan 198 mm'den daha uzun. İkinci koltuk sırası elektrikli olarak öne ve arkaya 127 mm'ye kadar ayarlanabiliyor ve sonuç olarak ikinci sıradaki diz mesafesi 838 ile 965 mm arasında oluyor.
2022'nin sonlarında satışa çıkacak olan EQS SUV için resmi bir fiyatlandırma bulunmamakla birlikte, 102.310 dolardan başlayan sedan modeline yakın olacağını düşünüyoruz. Elbette bu, 83.200 dolar'a alınabilecek BMW'den çok daha pahalı, ancak ilk bakışta iX, EQS SUV ile karşılaştırıldığında teknoloji donanımlarında geride görünüyor.
Sonra bir de SUV'lar kralı olarak hüküm sürmeye devam edecek olan Tesla Model X var. EQS SUV havalı kapı eksikliğine rağmen bu rekabette de önde gözüküyor. Model X, 115.000 doların hemen altında başlıyor ve birkaç yıl önce teknolojinin zirvesiyken, bu tahtı yeni bir kral almış gibi görünüyor.