Ailenizin elektrikli bir otomobil için çok büyük olduğunu mu düşünüyorsunuz? Mercedes EQB, bunun yanlış olduğunu kanıtlamak için burada. İşte yedi koltuklu bir elektrikli SUV... Öte yandan, EQB'nin oldukça tanıdık göründüğünü düşünüyorsanız kesinlikle haklısınız. Mercedes GLB ile birçok parçasını paylaşıyor.
Mercedes, GLB'yi aldı, benzinli ve dizel motorlarını çıkardı ve bunlara güç sağlamak için bir veya iki elektrik motoru (versiyona bağlı olarak) ve bir batarya taktı. Elektrikli bir SUV olarak EQB, Audi Q4 e-tron, BMW iX3, Kia EV6 ve Tesla Model Y gibi bazı mükemmel rakiplerle aynı kategoriye giriyor. Ancak, bu modeller yalnızca beş koltukla satılıyor.
Eğer yedi koltuk istiyorsanız diğer seçenekleriniz Kia EV9 ve çok daha pahalı Mercedes EQS SUV... Ancak Volvo EX90 ve VW ID Buzz'ın uzun dingil mesafeli versiyonu da dahil olmak üzere daha fazla yedi koltuklu elektrikli otomobil de geliyor. Peki, Mercedes EQB başlıca rakiplerine göre nasıl bir sıralamaya sahip? Öğrenmek için okumaya devam edin..
Mercedes EQB iki farklı "motor" seçeneğiyle sunuluyor ve biz EQB 250+ adı verilen önden çekişli versiyonu denedik. Bu bizim en sevdiğimiz model, çünkü makul bir performans sunuyor (0-100 km/s hızlanması 8,9 saniye sürüyor) ve en uzun resmi menzile sahip. Eğer kitabına uygun şekilde kullanırsanız 460 km’ye kadar menzile sahip olabiliyorsunuz.
Çift motorlu, dört tekerlekten çekişli versiyonları (EQB 350 olarak adlandırılıyor) 420 km’ye kadar daha kısa resmi menzillere sahip. 250+'ın performansı otoyol hızlarına ulaşacak kadar çevik ve geleneksel motorlu GLB'ye göre trafikteki boşluklara girmeyi daha kolay hale getiriyor.
Comfort veya Sport sürüş modunu seçerseniz, güç anında iletiliyor, Eco ise enerji tasarrufu için gaz tepkisini yavaşlatıyor. Daha da fazla güç için, çift motorlu 350 çok daha hızlı, 0-100 km/s hızlanması 6,2 saniye sürüyor.
EQB'nin kullanımı nasıl? Gövde kontrolü iyi, özellikle de aracın boyutunu düşündüğünüzde. Ayrıca, direksiyon düşük hızdaki manevralarda hassas, daha yüksek hızlarda ağırlıkta hoş bir artış var, bu da aracı virajlarda doğru bir şekilde yerleştirmeniz için size güven veriyor.
Ancak sürüşle ilgili bir uyarımız var. Sadece AMG modelini kullandık ve standart olarak 19 inç alaşım jantları var. Süspansiyon ayarı zaten oldukça sert, bu nedenle bu lastiklerin küçük yanakları yoldaki her tümseği hissetmenize neden oluyor. Daha konforlu bir yolculuk için, 18 inç jantları olan giriş seviyesi versiyonunu tercih etmenizi öneririz. Sürüş genel olarak Model Y'den daha iyi, ancak Audi Q4 e-tron veya Kia EV9 ile boy ölçüşemez.
Rafinelik, EQB'nin güçlü yanı... Hızlanırken sadece bir motor vınlaması var, ancak bu sürekli seyir halindeyken azalıyor. Yol ve süspansiyon gürültüsü de düşük. Sütunların etrafında biraz rüzgar gürültüsü var bunun sebebi oldukça dik ön cam ve genel olarak arka plandaki motor gürültüsünün olmaması.
Tüm elektrikli araçlar gibi, EQB'de de pili yenilemek için yavaşlarken enerji toplamak için rejeneratif frenleme kullanıyor. EV9'da olduğu gibi, direksiyonun arkasındaki kulakçıklarla "rejenerasyon" gücünü değiştirebilirsiniz. Seçenekleriniz, bir çapayı düşürmüş gibi hissettiren en agresif Maksimum modundan, size daha yumuşak bir yavaşlama sağlayan Normal'e kadar uzanıyor.
Ayrıca bir otomatik rejenerasyon ayarı da var. Q4 e-tron'da olduğu gibi, EQB uydu haritalamasını ve araç üzerindeki radarını kullanarak öndeki aracı tespit ediyor ve bir köşe veya kavşak geliyorsa veya öndeki araç yavaşlarsa, yavaşlatıcı rejenerasyon etkisini otomatik olarak artırıyor veya azaltıyor. İlk başta garip geliyor ama enerji tasarrufu sağlıyor olmalı diye düşünüyoruz. Olumsuz tarafı, EQB'nin fren pedalının en güven verici olmaması. Bazı Mercedes plug-in hibritlerinden daha iyi özellikle S580e Mercedes S-Class ancak Q4 e-tron ve EV9'daki pedallar daha tutarlı hissettiriyor.
Rahatlığa gelince, Mercedes EQB iyi bir başlangıç yapıyor ve size önde dört yönlü elektrikli bel desteğine sahip spor koltuklar sunuyor. Direksiyon simidi için de bolca erişim ve yükseklik ayarı elde ediyorsunuz. Ancak elde edemediğiniz şey, Kia EV9'daki gibi yola hakim bir görüş.
Tüm EQB'ler iki adet 10 inç ekranla geliyor, bunlardan biri geleneksel kadranların yerini alan dijital bir gösterge paneli. Ekran, çeşitli farklı stillerde ve göstergelerde düzenlenebiliyor ve verimlilikle ilgili birkaç elektrikli otomobile özgü ekran var. Gösterge paneli düzeninin geri kalanı, iklim kontrolü için basit bir düğme sırası ile iyi çalışıyor.
İkinci ekran, gösterge panelinin ortasındaki bilgi-eğlence ekranı. Net grafiklere ve duyarlı yazılıma sahip ve dahili uydu navigasyonu, Bluetooth, DAB radyo ve Android Auto ve Apple CarPlay akıllı telefon yansıtma özelliğine sahip. En üst donanımına yükseltirseniz, kablosuz telefon şarjı ekleniyor.
Merkezi ekran dokunmatik ekran olarak çalıştırılabilir veya "Hey Mercedes!" diye bağırarak doğal konuşma ses kontrolüne güvenebilirsiniz. Ses yöntemi, çoğu durumda komutlarınızı anlamada oldukça iyi bir iş çıkarıyor, tıpkı Volvo EX40'taki ( önceden XC40 Recharge olarak biliniyor) Google tabanlı sistem gibi...
Konuşan insanlarla dolu bir otomobiliniz varsa ikisi de %100 çalışmayacaktır, bu yüzden Mercedes'in EQB'nin ön koltukları arasında gezinmek için kullandığınız dokunmatik yüzey kontrolcüsünü ve kısayol tuşlarını kaldırması üzücü olmuş. Sonuç olarak, sürüş sırasında dokunmatik ekran kullanımı oldukça dikkat dağıtıcı olabiliyor.
Bunu en aza indirmek için, direksiyon simidi kollarında hem sürücü ekranını hem de merkezi ekranı kontrol etmek için kullanabileceğiniz iki dokunmatik yüzey bulunuyor. Ne yazık ki, bunlar da sürüş sırasında kullanımı zor ve sinir bozucu, düğmelere genellikle bir giriş yapmak için iki kez basılması gerekiyor.
Her EQB çok renkli ortam iç aydınlatmasına sahip ve ikiz dijital ekranlarla birleştirildiğinde iç mekan temiz ve modern bir görünüme sahip. Kapıların üstleri ve gösterge paneli gibi en belirgin alanlar yumuşak plastikle döşenmiş. Aşağıda kullanılan bazı malzemeler göz hizanızdakilerden önemli ölçüde daha az çekici. Genel olarak, iç mekan kalitesi EX40 ile hemen hemen aynı seviyede ancak EV9'daki kadar iyi değil.
Mercedes EQB'nin kutu gibi şekli, çok fazla ön alan olduğu anlamına geliyor ve opsiyonel sunroof bile baş mesafesini pek etkilemiyor. Uzun boylu sürücüler ve ön koltuktaki yolcular için bile bacak mesafesi bol.
Ayrıca ıvır zıvırı saklamak için bolca alan elde ediyorsunuz. Orta kol dayanağının önünde bir düğme var ve bastığınızda derin bir bölme ortaya çıkıyor. Bilgi-eğlence dokunmatik yüzeyinin önünde başka bir kapaklı bölme ve akıllı telefonunuz için özel bir alan buluyorsunuz. Kapı cepleri bile büyük.
1,83 boyundakiler EQB'nin ikinci sıra koltuklarında bolca bacak mesafesi bulacaklar ve bunu en üst düzeye çıkarmak için koltuklar geriye kaydırılabiliyor. Ancak, üç yetişkin yan yana otururken kendilerini omuz omuza otururken bulacaklar. Otomobilin en arkasındaki baş mesafesi uzun boylu kişiler için sorun olabilir çünkü Mercedes ikinci sıra koltuklarını öndekilerden çok daha yükseğe yerleştirdi. Kademeli yaklaşımın avantajı çocukların ön ve yan camlardan daha iyi görüşe sahip olması ve bu sayede otomobil tutmasına daha az eğilimli olmaları.
EQB'nin en büyük kozu, bagaj tabanından katlanan iki koltuğa daha sahip olması. Audi Q4 e-tron ve Tesla Model Y'de olmayan bir şey. Onlara ulaşmak için geçmeniz gereken boşluk biraz dar, ayrıca baş mesafesi ve diz mesafesi, ikinci sıra koltuklar öne kaydırılmış olsa bile, içeri girdiğinizde aşırı derecede sıkışık. Bu nedenle, Kia EV9 üçüncü sıra yolcuları taşımak için daha iyi.
Bagaj kapağını açtığınızda, girişte çıkıntısı olmayan oldukça kare bir kargo alanı ortaya çıkıyor ve bu da hacimli eşyaları yüklemeyi ve boşaltmayı kolaylaştırıyor. Daha uzun eşyalar taşımanız gerekiyorsa, ikinci sıra koltuklar BMW iX3 ve Tesla Model Y'ye benzer şekilde kullanışlı bir 40/20/40 konfigürasyonunda bölünüp katlanabiliyor. Beş koltuk kullanıldığında, 495 litrelik bagaj alanı var. Birkaç puset veya büyük valizler için yeterli. Q4 e-tron biraz daha fazla kapasite sunuyor, ancak EQB bagajı Volvo EX40'ınkinden çok daha büyük.
Diğer taraftan ise EX40'ın kaputunun altında şarj kablolarını saklamak için alan olması, EQB'nin ise olmaması. Yedi koltuk da oyunda olduğunda bu çok daha büyük bir sorun, çünkü kalan az alan ağır şarj kablosu çantaları tarafından işgal ediliyor ve onlar için zemin altı depolama alanı yok.
Elektrikli yedi koltuklu bir SUV olduğu düşünüldüğünde, Mercedes EQB makul fiyatlı. Kia EV9'dan epeyce daha ucuz, ancak Kia EV6 ve Tesla Model Y dahil olmak üzere beş koltuklu elektrikli SUV'lardan daha pahalı.
Standart donanımlar cömert; 19 inç alaşım jantlar, geri görüş kamerası bulunan ön ve arka park sensörleri, elektrikli bagaj kapağı, 10 inç bilgi-eğlence dokunmatik ekranı, ısıtmalı ön koltuklar ve çift bölgeli klima kontrolü gibi... Bunların yanında kablosuz telefon şarjı, panoramik cam tavan, elektrikle ayarlanabilir ön koltuklar tercih edilebiliyor.
Tüm EQB'ler otomatik acil frenleme ( AEB ), kör nokta izleme, trafik işareti tanıma ve şerit takip yardımı ile birlikte geliyor. İsteğe bağlı Sürüş Yardım paketi, adaptif hız sabitleme ve çapraz trafik uyarısı ekliyor.
Mercedes GLB'de olduğu gibi, EQB de 2019'daki çarpışma testinden sonra Euro NCAP tarafından güvenlik açısından tam beş yıldız aldı. Çocuk ve yaya korumasında Volvo XC40'tan (elektrikli formda artık EX40 olarak adlandırılıyor) daha yüksek puanlar aldı. Audi Q4 e-tron da beş yıldız aldı, ancak daha yeni ve daha zorlu bir rejim altında test edildi, bu da uygun bir karşılaştırmayı imkansız hale getiriyor.
EQB'yi şarj etmek, ev tipi üç uçlu bir fişten yaklaşık 34 saat sürüyor, bu nedenle bunu 11 saate düşürmek için mümkünse özel bir ev EV şarj cihazı takmanız daha iyi olur. 150kWh'lik bir şarj cihazından hızlı şarj, pili 30 dakikada %10-80 oranında doldurabiliyor, ancak çok daha yaygın olan 50kWh'lik bir şarj cihazı bir saatten biraz fazla zaman alacaktır. EQB'nin maksimum şarj hızı 112kW'dir. Her Mercedes'in sınırsız kilometreli standart üç yıllık garantisi var.