yukarı

Mazda CX-60 2022: Mazda’nın en güçlü seri üretim otomobili

Mazda, Avrupa, Japonya ve Avustralya pazarları için yeni CX-60'ın tanıttı.

09 Mart 2022 kaynak: Mazda

İki sıra koltuklu 5 kişilik, orta boy CX-60, geçen yıl Kuzey Amerika için tanıtılan CX-50'den biraz daha büyük. CX-60, 4.745 mm uzunluğunda, 1.890 mm genişliğinde ve 1.680 mm yüksekliğinde. Arkadan ve dört tekerlekten çekişli yeni Skyactiv Çok Çözümlü Ölçeklenebilir Mimarisini kullanıyor.



CX-60'ın dış tasarımı, Mazda'nın "Kodo-Soul of Motion" tasarım felsefesini temel alıyor ve agresif bir arka tasarıma sahip. Dikey olarak yerleştirilmiş ön farlar ve L şeklinde gündüz farları göze çarpıyor. CX-60 satın almak isteyenlere sekiz renk sunulacak: Jet Black, Deep Crystal Blue, Sonic Silver, Platinum Quartz, Arctic White, Rhodium White Premium Metallic, Machine Grey ve Soul Red Crystal. CX-60, 18 inç ve 20 inç jantlarla tercih edilebilecek.



İçeride CX-60'a özgü bir dizi özellik bulunuyor. Örneğin, tam TFT-LCD dijital gösterge paneli, 12,3 inç bilgi-eğlence ekranı ve CX-30'dan üç kat daha büyük olan büyük bir Head-Up Display kabinde dikkat çekiyor. Ayrıca, sürücünün gözlerinin konumunu algılamak için kamera kullanan ve koltuğu, direksiyon simidini, Head-Up Display, yan aynaları otomatik olarak ayarlamak için sürüş konumunu ayarlayan Sürücü Kişiselleştirme Sistemi de bulunmaktadır.



CX-60’da bol miktarda depolama alanı sunuluyor. Arka koltuklar dik konumdayken 570 litre yükleme kapasitesine sahip olan araç, arka koltuklar düz yatırıldığında 1,148 litreye ve tavana kadar yüklendiğinde ise 1,726 litreye çıkıyor.



Mazda tüm pazarlar için ayrıntıları doğrulamamış olsa da, CX-60'ın Avrupa'da üç motor seçeneğiyle satışa sunulacağını biliyoruz. Bu güç aktarma organlarından ilki, Mazda'nın önceden var olan 2,5 litrelik SkyActiv-G dört silindirli benzinli motorunun değiştirilmiş bir versiyonunu olan 17,8 kWh lityum iyon pil paketi ile birleştiren ilk plug-in hibrit motor olacak. 2,5 litrelik motor 6.000 devirde 192 hp güç ve 261 Nm tork üretirken, elektrik motoru ekstra 136 hp güç ve 250 Nm güç sağlıyor. Toplam güç ise 327 hp ve 500 Nm’ye çıkıyor. Bu rakamlar, CX-60 PHEV'i Mazda'nın şimdiye kadar ürettiği en güçlü yol otomobili yapıyor.



Japon otomobil üreticisi, bu PHEV motorun CX-60’ı 5,8 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırabileceğini ve maksimum 200 km/s ile sınırlı azami hıza kadar çıkabileceğini açıkladı PHEV, 60 km'ye kadar tamamen elektrikli menzil sunuyor ve pil, normal AC şarjı ile dört saatte tamamen dolabiliyor. WLTP ortalama yakıt tüketimi, 18 inç jantlarla sadece 1,5 l/100 km ve 20 inç jantlarla 1,6 l/100 km düzeyinde açıklandı.



İkinci güç aktarma seçeneği, aynı zamanda 48 voltluk bir hafif hibrit sistemi harekete geçiren 3,0 litrelik sıralı altı silindirli bir e-Skyactiv X benzinliden oluşuyor. Mazda ayrıca CX-60'ı 48 volt hafif hibrit teknolojisine sahip 3,3 litrelik e-Skyactive D dizel sıralı altı ile de satışa sunacak. Bu motorların performans verileri ise açıklanmadı.

Tüm Mazda CX-60 modelleri, geleneksel tork konvertörlünün yerini alan entegre bir elektrik motoru/jeneratörüne sahip yeni sekiz vitesli otomatik şanzımana sahip. Bir i-Activ AWD dört tekerlekten çekiş sistemi de standart olarak geliyor. Normal, Spor, Off-Road, Çekiş ve EV olmak üzere çeşitli sürüş modları mevcut. CX-60 PHEV, 2.500 kg çekme kapasitesine sahip.

Mazda ayrıca CX-60'ın süspansiyon sistemine çok zaman ayırdı. CX-60, önde çift salıncaklı ve arkada çoklu bağlantı kurulumuna sahip süspansiyonla geliyor. Mazda, süspansiyonun "sürüş durumu ne olursa olsun sürücülerin sorunsuz araç hareketi deneyimi yaşamasını sağladığını" iddia ediyor. SUV ayrıca, yuvarlanmayı azaltmak için arka tekerleği hafifçe frenleyerek CX-60'ı yüksek G kuvvetleri altında dengeleyen Mazda'nın Kinematik Duruş Kontrolüne (KPC) sahip.

Mazda'nın yeni 360 derecelik Görüş Monitörü, Araç Çıkış Uyarısı, Trafik İşareti Tanıma, yaya ve bisikletçi algılama ve kavşak işlevine sahip Gelişmiş Akıllı Şehir Fren Yardımı, yaya algılamalı Arka Acil Durum Fren Yardımı, Direksiyonlu Şeritte Kalma Yardımı gibi çeşitli güvenlik özellikleri standart olarak geliyor. Ayrıca Şeritte Kalma Asistanı Sistemi, Kör Nokta İzleme, Arka Çapraz Trafik Uyarısı, i-Adaptif Hız Kontrolü, Yokuş Kalkış Asistanı ve Acil Durdurma Sinyal Sistemi de bulunuyor.