yukarı

Mazda 3 2019: Yalnız ve güzel araba

Onca meziyetine rağmen ender rastlanan Mazda 3, kendini aşan yeni haliyle zincirleri kırabilecek mi?..

17 Ekim 2019 kaynak: Mazda

Her nesilde önce ilk üçe sokulan, sonra ne hikmetse dev pazarlama makinesinin etkisiyle zamanla eksikleri ön plana çıkarılıp mümkünse değersizleştirilen bir kompakt sınıf starı Mazda 3

 

Dördüncü nesil Mazda 3, bir kez daha tüm dünyada "Hiç olmadığı kadar iddialı" başlıklarıyla yola çıktı, detaylara derinlemesine bakan uzmanların şaşkınlık ve hayranlığını kazandı. Kıyaslamalarda Golf'le, Focus'la yetinilmedi, A Serisi, A3 ve 1 Serisi'yle aynı kefelere konuldu...



 

Gelin bize henüz gelmeyen Mazda 3'ün erdemlerine ve onu üretenlerin saygı duyulası detaycılığına bir göz atalım. 

 

 

Halk tipi "Premium"

 

Bir kere "halk tipi" fiyata prestij sınıfının kalitesini sunuyor Mazda 3. Bağımsız ve nispeten küçük ölçekli bir markanın kitlelere hitap eden bir modelin tasarımında İtalyanvari ateşli, sportif bir estetikte ısrar etmesi aslında otomobili ve otomobil-insan ilişkisini ne kadar önemsediğinin kanıtı. 

 

Pürüzsüz ve sürekli hatlarıyla iştah kabartan bu güzelliğe kavuşmak için üst donanımlara ya da "S"li "Line"lı spor versiyonlara çıkmak zorunda olmayışımız da ayrıca takdirlik. Hayaller Mazda 3, gerçekler Mazda 3. Like...







 

Gerçek olan bir diğer detay egzoz çıkışları. Sahte sportif, deliği olmayan oyuklarla bize ergen muamelesi yapmadığın için teşekkürler Mazda!

 

 

Estetik fonksiyonellik

 

İçeride direksiyonuyla, vites kolunun konumuyla markanın "içgüdüsel sürüş" geleneğini geliştirmekle kalmamış, bilgi-eğlence ekranının yerleşimi, kokpit tasarımıyla kendi devrimini yapmış Mazda 3. Sıkıcı olmadan da kullanışlı olmanın mümkün olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu.

 

CX-30'a da transfer edilecek kokpit yeni tasarımın yanı sıra, kalite çıtasını da yükseltmiş durumda. Koyu renk kabinde bolca alüminyum kaplama ve metalik hatlar Mazda 3'ü karanlık algısından kurtarıyor. 



 

Bize eski kafalı diyebilirsiniz ama Mazda 3'ün 8,8 inçlik ekranının dokunmatik olmaması, sadece orta konsoldaki döner kumanda ve sesli komutlarla kullanılabilmesini pek bir sevdik. 



 

Bu devirde dokunmatik ekran dalkavukluğu yapmayan bir markaya rastlamak güzel. Gözlerinizi yoldan uzun uzun ayırmadan istediğiniz şarkıyı çalmaya başlayabilirsiniz.

 

Sistemin kullanımı son derece kullanışlı ve geniş ekranda şık tasarımlı menüler arasında istediğini bulmak çok kolay. Apple CarPlay ve Android Auto'nun standart olmasına ne dersiniz? Biz "aferin" dedik.

 

Temel göstergeleri ön cama yansıtma "head-up display"in standart olmasını da övmeden geçmeyelim.

 

 

Tasarım 1 - Hacim 0

 

4,45 m.lik uzunluğa rağmen arka sıradaki hacim ve 351 litrelik bagaj, hatchback kasa Mazda 3'ün en zayıf tarafları. Derin koltuklar sayesinde arka baş ve diz mesafesi kötü olmasa da dar penceleriyle ikinci sıra klostrofobiklere göre değil. 



 

Bu seksi Alfa Brera hatlarının bir bedeli olacaktı elbet. Mazda, yeni 3'ün atılmak üzere olan bir hayvan formunda tasarlandığını söylemiş. Bu durumda, bir şeyler taşımak üzere olan hayvan Mazda 3 Sedan oluyor galiba. Zira bagajın şekli ve yüksek eşiği de kullanışlı sayılmaz.

 

 

Tasarrufun yanına performans ve vergilerimiz

 

Bütün dünyanın 2.0 litre ve üstü SkyActive motorlarla tadını çıkardığı Mazda 3 bize hangi hacim ve güçte gelecek bilinmez. Zavallı Japonlar ne anlar zaten bizim vergi teknolojimizden! 

 

2.0 SkyActive-G ancak 6.000 devirde gelen 122 hp ve 4.000 devirdeki 213 Nm torkuyla büyük hacim  güç çağrışımından uzak. 

 

Neyse ki Mazda 3'ün olayı güçten ziyade safkan sürüş deneyimi, hacim küçültmeden maksimum güç, maksimum verim ve geleneksel dayanıklılığın korunması. 



 

Bunun için işi dizel motorun ateşleme prensiplerini benzinli motora (SkyActive-X) uyarlamaya kadar götürdü Mazda. SkyActive-G'lerde ise özellikle kalkışlarda çok işe yarayan 24 voltluk küçük bir hibrit desteği mevcut. Ama bu mikro-hibrit sistemini tüketim mucizesinden çok ataklığa katkı ve anlık tork desteği olarak düşünmekte yarar var.

 

Mazda'nın motor geliştirmekle kalmayıp sportif sürüş kalitesine konfor ve sessizliği de eklemiş olması da bir diğer güzel haber. 

 

 

Bize kaça olur?

 

Evet, Mazda 3'ün Avrupa fiyatı 1.0 motorlu baz donanım rakiplerinden biraz yüksek. Oradan hesaplayabilirsiniz. Lakin bu fiyata kör nokta uyarısı, yorgunluk tespit sistemi, mesafe koruma, engel algılama, uyarlanabilir hız sabitleme ve dört dörtlük bir multimedya sistemi dahil. 



 

Bu saydıklarımızın hemen hepsi, son yıllarda en üst donanımın üstüne ek paketlerle edinmeye alıştırıldığımız güzellikler. Mazda'nın Türkiye'deki bayi ve servis ağını bir an önce genişletip daha bir güven vermesi kafalardaki hemen tüm soru işaretlerini yok edecektir. İnşallah!