yukarı

Maserati Grecale 2023: İtalyanların Macan’a cevabı

Maserati Grecale, İtalyan markanın ikinci SUV'si olarak aileye katılıyor.

22 Mart 2022 kaynak: Maserati

Grecale, hem içten yanmalı hem de hibrit seçeneklerle satışa sunulacak, tamamen elektrikli bir “Folgore” versiyonu ise seriye daha sonra katılacak. Grecale, İtalyan marka serisinde daha büyük Levante'nin altında oturan Porsche Macan, Jaguar F-Pace ve BMW X3 gibi modelleri gözüne kestiriyor. Grecale, 4859 mm uzunluğunda, 1979 mm genişliğinde, 1659 mm yüksekliğinde ve 2.901 mm aks mesafesine sahip.



Grecale, MC20'nin bir evrimi olan Maserati'nin Araç Dinamik Kontrol Modülü’ne sahip. Sistem, daha özel bir sürüş deneyimi sunmak için seçilebilir sürüş modlarıyla birlikte çalışarak aracın dinamiklerini öngörüyor. ZF'nin sekiz vitesli otomatik şanzımanı ve dört tekerlekten çekiş de tüm seride standart olarak sunuluyor.

Grecale, 2022'nin sonunda dört donanım seçeneğiyle satışa sunulacak: GT, Modena, Trofeo ve ayrıca sınırlı bir "PrimaSerie" lansman versiyonu. GT ve Modena, iki farklı güç çıkışına sahip turbo 2.0 litre dört silindirli hafif hibrit güç aktarma organına sahip. Daha güçlü Modena, GT'nin 300 HP'sine karşılık 330 HP güç sunuyor. Her ikisi de 2.000 ila 5.000 devir arasında 450 Nm'lik en yüksek tork rakamını üretiyor. Hibrit Grecale'deki 2.0 litrelik dört silindirli motor, hem klasik bir turbo hem de bir elektrikli kompresörün yanı sıra kayışlı marş jeneratörü ve 48 voltluk bir aküye sahip.



Maserati'ye göre, 300 HP’lik GT 0’dan 100 km/s'ye 5,6 saniyede ve 200 km/s'ye 23,7 saniyede ulaşırken, 330 HP’lik Modena aynı hızlara sırasıyla 5,3 ve 21,9 saniyede ulaşıyor. Maserati, her iki modelin de 240 km/s azami hıza ulaşabileceğini açıkladı. Ortalama yakıt tüketim değerleri ise, 8,7 ile 9,3 lt/100 km arasında.

Trofeo, 0-100 km/s'yi 3,8 saniyede, 200 km/s'yi 13,8 saniyede ulaşan ve 285 km/s'lik azami hızıyla en üst düzey performans odaklı Grecale versiyonu olacak. 530 HP ve 3000 – 5500 devir arasında 620 Nm pik torka sahip çift turbo 3.0 litrelik V6 motorun, Formula 1'den büyük ölçüde ilham aldığı ve MC20'de bulunan Nettuno motorunun geliştirilmiş bir versiyonu olduğu açıklandı. Bu versiyonun da ortalama yakıt tüketim değeri 11,2 l/100 km olarak belirtildi. MC20 ile temel farklar ise, kuru karterinin aksine bir ıslak karter ve silindir kapatma teknoloji olurken, Nettuno'da ilk kez Maserati Twin Combustion teknolojisi kullanılıyor.



Hem Modena hem de Trofeo, 34 mm daha büyük arka iz genişliğine sahipken, Trofeo, öne kaydırılmış ızgara ve bölünmüş bir egzoz sistemi ile daha agresif bir gövdeye sahip. Trofeo'yu durdurmak, önde altı pistonlu Brembo kaliper seti, arkada dört pistonlu ünitelere düşüyor. Trofeo ile birlikte, gaz tepkisini ve şanzıman vites değiştirme hızlarını paylaşan ayrı bir "Corsa" sürüş modu mevcut. Çekiş kontrolü, kalkış kontrolüne ek olarak daha fazla kaymaya izin verecek şekilde ayarlanmış.



Havalı süspansiyon, Trofeo'nun en üst donanımında standart, model yelpazesinin geri kalanında ise opsiyonel. Havalı yaylı versiyonlar, arazi modunda 30 mm yükselme ile giriş ve çıkışa yardımcı olmak için park modunda 30 mm alçalma dahil olmak üzere altı önceden ayarlanmış mod ile ayarlanabilir yüksekliğe sahip.



Tasarıma gelirsek Maserati, aşırıya kaçmadan aracı heybetli hale getirmeye çalıştıklarını iddia ediyor. Ancak profilden bakıldığında, yeni İtalyan SUV Levante’den pek de farklı gözükmüyor. Yumuşak çizgiler daha az belirgin hale gelirken, işler geleneksel Maserati solungaçları ve C sütunundaki trident tarafından toparlanıyor.

Arkaya doğru hareket ettiğimizde, Giugiaro 3200 GT'den ilham alan daha ince "bumerang" stopları görüyoruz. Eğimli arka cam, kabine bir "coupe etkisi" veriyor.

Grecale'nin kabini, Maserati için önemli bir ilerleme alanı gibi görünüyor. Levante de dahil olmak üzere önceki modeller, Audi ve Mercedes'in rakipleri karşısında geleneksel yerleşim düzeni daha eski görünen iç tasarım söz konusu olduğunda yetersiz kalıyordu.

Grecale, konsept olarak Range Rover Velar'ın öncülüğünü yaptığına benzer bir çift orta bölmeli ekranı benimsiyor. Üst orta ekran, altında "konfor paneli" olarak adlandırılan 8,8 inçlik bir birim ile tamamlanan 12,3 inçlik bir panelden oluşuyor. Dezavantajı, yeni tasarımın birçok fiziksel düğmeyi feda etmesi ve sürücüyü temel işlevler için dokunmatik ekran girişleriyle meşgul etmeye yönlendirmesi. Maserati, içeride dört ekran olduğunu iddia ediyor, ancak iki merkezi ekran ve gösterge kümesi dışında, dört numaranın nerede olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Ta ki, siz fark edene kadar, bunlardan biri, gösterge panelinin üzerine oturan dijital akıllı saat olarak sayılıyor. Maserati için klasik saatten sonra dijital saate geçiş bir ilk ve pusula veya G kuvvet ölçer olarak kullanılabiliyor.



Grecale, 21 hoparlör ve 1200 W'a kadar çıkışa sahip 3D sesten oluşan iki yeni Sonus Faber ses sistemiyle birlikte sunuluyor. Maserati'nin Intelligent Assistant bilgi-eğlence sisteminde kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto yer alıyor. MIA'nın kendisi Andriod Auto'ya dayanmakta ve tablet kullanımına benzer bir kullanıcı deneyimi sunduğu açıklandı.

Tamamen elektrikli bir Grecale Folgore (İtalyanca Yıldırım) gelecek yıl üretime hazırlanıyor. İlk tamamen elektrikli Maserati, bir sonraki Macan gibi daha hızlı şarj eden 800 V mimarisini kullandığı onaylanan rakiplerin aksine 400 V teknolojisine sahip olacak. Stellantis'in diğer modellerinden farklı olarak Grecale, özel bir SLTA EV platformundan yükselmeyecek ve bunun yerine geliştirilmiş içten yanmalı temeller kullanacak.

Henüz belirli rakamlar açıklanmamasına rağmen, elektrikli Grecale 105 kWh pil ile donatılacak ve 800 Nm'ye kadar tork sunacak. Grecale Folgore, grubun geri kalanı için Kuzey Işıkları temel alınarak oluşturulan benzersiz bir renk paletine de sahip olacak.