Lamborghini elektrikli olacak ve Lanzador konsepti bize markanın pille çalışan makineler dünyasına ilk adımından tam olarak ne beklememiz gerektiğini gösteriyor. Resmi olarak, bu sadece 2028'de markadan neler bekleyebileceğimizin bir önizlemesi. Gayri resmi olarak ise konsept, markanın dördüncü modeli olacak ve minimum değişiklikle seri üretime girecek araca oldukça gerçekçi bir bakış sağlıyor.
Monterey Otomobil Haftası'nda tanıtılan Lanzador EV, "yerden yüksek bir GT" olarak tanımlanıyor. Genellikle, bunun bir crossover olduğunu söylemenin daha iyi bir yolu olduğunu düşünüyoruz. Ancak, üç kapılı gövde tasarımı, crossover etiketinin tipik olarak sunduğundan daha fazlasına sahip.
Önden bakıldığında, açık bir şekilde bir Lamborghini. Bu üç kapılı SUV'u, örneğin orijinal Range Rover Evoque gibi bir şeyle karıştırmak mümkün değil. Ne de bir Urus gibi görünüyor.
Dış tasarımın ilham kaynağının Sesto Elemento, Murcielago ve Countach LPI 800-4 gibi efsanevi Lamborghini modellerinin bir karışımı olduğu söyleniyor. Bu arada, sürüş pozisyonunun Huracan Sterrato'dan biraz uzay gemisi karıştırılarak geliştirildiği söyleniyor. Buraya kadar Lambo.
Kokpitin içinde, bu uzay aracı etkisinin nereye kanalize edildiğini daha iyi anlıyorsunuz. Gösterge paneli ve orta konsol tasarımı neredeyse iskelet gibi, ancak tasarımcılar günlük olarak da kullanılabilecek bir şey yaratmak için elektrikli motorun sağladığı çok yönlülükten yararlandıklarını vurguluyorlar. Bu nedenle arka kapak, arka koltukların katlanmasıyla genişletilebilen büyük bir yük alanına açılıyor. Ayrıca, bagajda ekstra saklama alanı var, bu da onu bir GT'ye ultra pratik bir yaklaşım haline getiriyor. Espada 2.0 o zaman? Belki tamamen değil, ama 2+2 yolculukta onun tonları olduğunu inkar etmek mümkün değil.
Bu arada, konseptin iç mekanı sürdürülebilirliğe büyük bir vurgu yapıyor ve çoğu malzemenin İtalya'da üretilmesiyle övünüyor. Naylon koltuklarda bulunan iplik geri dönüştürülmüş plastikten yapılırken, görünür olmayan plastiklerin çoğu (koltuğun köpüğü gibi) geri dönüştürülmüş 3D baskılı plastikten yapılmış. İçeride kullanılan karbon fiber, geri dönüştürülmüş PET gibi geri kazanılmış unsurlara sahip ve deriyi tabaklamak için kullanılan su bile zeytinyağı bitkilerinden yeniden kullanılmış.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Lamborghini, konseptin motoru hakkında çok fazla ayrıntı vermekten kaçınıyor. Güç, performans veya menzil rakamlarından bahsedilmiyor. Ancak, otomobilin yenilikçi teknolojisinin bazı ince noktalarını öğrenmemize izin verildi.
Lanzador, her bir tekerlek setine güç veren iki motorla tam zamanlı dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip. Otomobilin dinamik beklentilere uymasını sağlamak için arka aksta bir tür tork vektörleme özelliği bulunuyor. Ayrıca yeni bir Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata (LDVI) sürüş dinamikleri kontrol sistemi de bulunuyor. Bir sensör bataryasına sahip olan bu yeni teknoloji, sofistike bir algoritma aracılığıyla otomobilin dinamiklerini sürücüye göre uyarlamayı amaçlıyor.
Lamborghini halihazırda 2024 yılı sonuna kadar tamamen elektrikli bir ürün gamına sahip olmayı hedefliyor, ancak şimdiye kadar karbon nötrlüğüne ve hibrit teknolojisinden yararlanmaya odaklanmak yerine tamamen elektrikli araçlara geçme planlarını açıklamadı. Lanzador'a 2029 yılında tamamen elektrikli bir Urus katılacak.
Üretim Lanzador, firmanın Sant'Agata Bolognese fabrikasında inşa edilecek ve üretimi kolaylaştırmak için bir saha genişletmesi planlanıyor. Bununla birlikte, Lanzador somut bir şeye dönüştüğünde, 2028 yılı olacak. Lanzador alıcılara cazip bir alternatif sunabilecek mi? Bunu sadece zaman gösterecek.