İlk SUV'ların işi ne kolaydı!.. Biraz yükseklik, biraz da macera çağrışımı herkesin onları istemesi için yeterliydi. Ya şimdi? Her marka, bildiği ne varsa SUV modellerinin hizmetine sunmak, modelin içinden model, sınıfın içinde ayrı bir sınıf çıkarmak için canını dişine takmış durumda.
Son yllarda nitelikli çılgınlıkların markasına dönüşen Kia, işte bu kalabalık ortamdan sıyrılmayı rahatlıkla başaran yeni Kia Sportage ile fazlasıyla gurur duyuyor olsa gerek. Özellikle etraftaki hayran bakışları gözlemlerken...
Kia'ya göre, yenilikçi tasarım ve ileri teknoloji, beşinci nesil Sportage için temel öncelikler. Peki, Koreli üretici bu hedeflerine ulaşmayı başarmış mı? Hey dostum, kesinlikle evet!
Sportage'ın dış tasarımı, ilk göze çarpan dramatik, ultra modern ön yüzüyle kesinlikle çarpıcı. Uzatılmış hissi veren ön ızgara ve bumerang formlu aydınlatmalar oldukça etkileyici.
Kia Sportage'ın hepimizin aşina olduğu bu yeni ve çarpıcı tasarımı, "Baba bundan alalım, n'oolur!" talepleri açısından önemli bir koz. Lakin, bu akıcı, modern çizgiler yeni Kia Sportage'ın tek kozu değil.
Daha fazla yaşam alanı, daha büyük bir bagaj, türünün en iyilerinden yeni bilgi-eğlence sistemi ve ilk kez kuşandığı plug-in teknolojisi de dahil olmak üzere verimli hibrit motor seçenekleri Kia Sportage'ın iç güzelliğine dair güçlü işaretler.
Verimlilik ve sorunsuzlukta iddialı, üstelik teknik açıdan yetenekli aile otomobilleri üretme konusunda başarılı bir geçmişe sahip Kia. Daha yakın zamanlarda üretici, günlük kullanım maliyetlerini azaltmak isteyenler için bir dizi elektrikli güç aktarma organını piyasaya sürdü.
Beşinci nesil Sportage, hafif, tam ve plug-in hibrit teknolojisinden yararlanan en son model olarak dikkat çekiyor. Ülkemizde ise plug-in hibrit versiyon şu an için fiyat listesinde yer almıyor.
Kia, Sportage serisinde benzinli ve dizel motorlar sunuyor. 48V yarı hibrit versiyonları da seriye hem dizel hem de benzinli seçeneklerde mevcut. Test aracımız 150 hp’lik 1.6 T-GDi benzinli motora sahipti. Mild-hybrid teknolojisine sahip bu motor, gücünü dört tekerleğe 7 ileri çift kavramalı DCT şanzıman ile aktarıyor.
Bu arada, incelemeyi gerçekleştirdiğimiz 2022 yılının eylül ayında test aracımızdaki dört tekerlekten çekiş seçeneği fiyat listesinde yer almıyordu. Sportage ayrıca tam hibrit ve plug-in hibrit modellerine sahip fakat ülkemizde an itibariyle sadece tam hibrit satılıyor.
Bunun yanında 136 hp’lik 1.6 litre dizel motor seçeneği de Sportage’ın rekabette elini güçlendiren en büyük silahlardan biri bize göre. Dizele pek sempati duymasak bile:)
Kia Sportage süper tutumlu bir otomobil sayılmaz. Test aracımızdaki dört tekerlekten çekiş, otomatik şanzıman ve turbo benzinli motor kombinasyonu bu durumun en büyük sebebiydi.
Fabrika verisi karma tüketim 100 km'de 6 litre şeklinde verilmiş. Gerçek hayatta ne kadar sakin de kullansanız 7 litrenin altına inmek zor ama sonuçta iyi bir tüketim ortalamasından bahsettiğimizi unutmayalım.
150 HP’lik motor, çift kavramalı şanzıman ile birlikte canlı bir karaktere sahip. Ara hızlanmaları başarılı, 0-100 km/s hızlanmasını ise 9.7 saniyede tamamlıyor. Maksimum hızı ise fabrika verisine göre 189 km/s.
Çift kavramalı şanzıman genel olarak konfor odaklı çalışıyor asma vites seçimlerinde özellikle yokuş çıkarken kararsız kalabiliyor. Bu durum da sıkışı trafikteki dur-kalklarda ani gaz tepkilerine sebep olabiliyor. Ne olur ne olmaz, önünüzdeki araçla biraz mesafe bırakmanızı tavsiye ederiz.
Daha tutumlu bir Sportage isteyenler dizel ya da biraz daha pahalı tam hibrit seçeneği tercih edebilirler. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgura da dikkat etmek gerek tabii.
Sportage’ı benzinli motorla seçmenizin faydasını sessizlik ve daha konforlu bir sürüş olarak yaşayabiliyorsunuz. Yumuşak süspansiyonlar, kompakt SUV’un tümseklerle etkili bir şekilde başa çıkabilmesi ve kabine giren hoş olmayan sarsıntıların azalmasına yardımcı oluyor.
Özellikle sürüş keyfi odaklı üretilmiş olmasa da yol tutuş ve konfor bakımından hem kullanıcısını hem de yolcularını mutlu etmeyi başarıyor Sportage. Bu da Koreli markanın stratejik açıdan aileleri ıskalamak istemediğin işareti.
Doğal bir yan etki olarak, Sportage hızlı virajlarda hafiften yan yatarken, özellikle engebeli yüzeylerde yola iyi tutunamama hissi veriyor. Ama merak etmeyin, bu sadece bir his. Daha sportif bir sürüşün peşinde olanlar, Ford Kuga veya SEAT Ateca'yı düşünebilirler elbette.
Direksiyonun da hafif ve hissiz olduğunu söyleyebiliriz. Ancak madalyonun diğer yüzünde Sportage'ın şehir içinde ve yoğun şehir trafiğinde rahat yönlendirilebilmesi var.
Kia, kabinden gelen rüzgar ve yol gürültüsünü azaltma konusunda da iyi bir iş çıkarmış. Daha yüksek hızlarda bile, kabinde sesten kaynaklı bir rahatsızlık yaşamıyorsunuz.
Sportage'ın dikkat çekici, modern görünümlü dış tasarımı herkese hitap etmeyebilir, ancak yeni teknolojilerle donatılmış iç mekân övgüyü hak ediyor. Araç içi teknoloji açısından Sportage, panoramik bir his veren tek panelde iki ekranla elektrikli EV6'dan ilham alıyor.
Önceki modele göre gerçek bir kalite artış hissi söz konusu. Üstelik ergonomik açıdan çok iyiler arasında yeni Sportage. Giriş seviyesinde daha küçük 8.0 inç dokunmatik ekran ve 12.3 inç dijital sürücü ekranı geliyor, Apple CarPlay ve Android Auto'yu da destekliyor.
Kısmi deri döşeme, ısıtmalı ön ve arka koltuklar ve ısıtmalı direksiyon simidi gibi konforlardan yararlanmak için en üst donanım paketini tercih etmelisiniz.
Dokunmatik ekran ile alt kontrol paneli (klima veya bilgi-eğlence sistemi kontrolleri arasında geçiş yapan) arasındaki kullanışlı bir gösterge paneli şeridi, ekranı kullanırken elinizi dinlendirmek için kullanışlı. Kablosuz şarj özelliği yalnızca en üst donanımda mevcut, ancak diğer donanımarda ön panelde USB ve USB-C bağlantıları var.
Daha üst donanım seviyesindeki Sportage, tamamen elektrikli EV6'da görüldüğü gibi, göstergeler ve dokunmatik bilgi-eğlence sistemi için bir çift kavisli 12,3 inç ekranla birlikte geliyor. Kurulum, neredeyse dikey konumlandırmaları ve içbükey ekranları ile yansımaları ortadan kaldırıyor.
Gezinmesi kolay basit menü sistemi aracılığıyla sunulan birçok bilgi var. Yükleme süreleri ve tepkiler hızlı, siyah arka plana sahip keskin grafiklerin okunması kolay. Ekranların parlaklığı, göz kamaştırmaması ve dikkatin dağılmaması için geceleri tamamen kısılabiliyor.
Pratik, geniş bir aile SUV’u arayanlar da Kia Sportage'ı kısa listelerine kesinlikle eklemeliler. Elektrikli park freni, daha fazla saklama alanı sağlayan direksiyon simidinin sağ tarafında bulunurken, eşyaları asmak için ön koltuk başlıklarına entegre edilmiş büyük kancalar bulunuyor.
Orta boy SUV'lar bazen kabinde daha fazla yolcu alanı için biraz bagaj alanından fedakârlık edebilir, ancak Sportage, arka koltukları katladığınızda 1.780 litreye kadar süper büyüklükte olabilen 591 litrelik yeterli bir bagaj sunuyor. Kia ayrıca bagaj tabanının altına ekstra alan da ekledi. Kıyaslamak gerekirse Nissan Qashqai 504 litre bagaj alanı sağlıyor.
Bagaj zemini altındaki ekstra alan, özellikle uzun yolculuklarda eşya yerleştirmek için kullanışlı.
4.515 mm uzunluğunda ve 1.865 mm genişliğinde olan beşinci nesil Sportage, önceki modelden çok daha büyük, bu da onu Skoda Karoq'tan daha büyük, ancak Ford Kuga'dan biraz daha küçük yapıyor. Sportage, bir aile SUV'undan beklediğiniz gibi ön kısımda bolca alan sunuyor ve ayrıca arka bölüm üç yetişkin yolcuyu barındıracak kadar geniş.
Önceki Kia Sportage, 2015 yılında Euro NCAP'ten beş yıldızlı bir güvenlik puanı ile ödüllendirilmişti. Beşinci nesil model, Temmuz 2022'de test edildiğinde aynı en yüksek puanı aldı ve Euro NCAP'in şu anda uyguladığı katı değerlendirme kriterleri göz önüne alındığında daha da etkileyici bir puan aldı.
Standart güvenlik kiti eksiksiz. Buna hız sabitleyici, ön ve arka park sensörleri ve bir geri görüş kamerası ile birlikte bir kazanın önlenmesine yardımcı olmak için tasarlanmış çeşitli kamera ve radar tabanlı sistemler dahil. Bunlar, yayaları, bisikletlileri ve diğer otomobilleri izleyen, başlangıçta olası bir çarpışma uyarısı veren ve gerekirse otomatik olarak fren yapan Önden Çarpışmadan Kaçınma Yardımı'nı (FCA) içeriyor.
Şerit Takip Asistanı sistemi, yoğun otoyol trafiğinde öndeki aracı güvenli bir şekilde izleyebiliyor ve diğer şeritlerde hareket edilecek uygun alanları belirleyebiliyor. Şeritte Kalma Asistanı devreye girdiğinde, şeridinizin kenarına sürüklenirseniz bir uyarı alıyorsunuz. Hatta teknoloji sizi yavaşça şeridinize geri yönlendirebiliyor.
En üst donanım paketinde ise Kör Nokta Çarpışma-Kaçınma Yardımı, Otoyol Sürüş Yardımı, Park Çarpışma Önleme Yardımı ve Uzaktan Akıllı Park Yardımı gibi daha fazla güvenlik sistemine sahip olabiliyorsunuz.
Orta boy SUV pazarında çok sayıda yetenekli rakip var malum... Hyundai Tucson, Sportage ile aynı N3 platformunu temel alıyor ve daha fütürist tasarımıyla dikkat çekici. Volkswagen Grubu, SEAT Ateca ve Skoda Karoq ile tam kadro sahada.
Daha fazla sürüş keyfi arıyorsanız, Ford Kuga'nın her zamanki gibi eli kuvvetli. Peugeot 3008 ve Citroen - Opel kardeşleri ise - tıpkı VW grubu gibi - safları sık ve güçlü tutuyor. Nissan Qashqai ise çok bildiği her şeyi daha da iyi yapan nesliyle hiç hafife alınmayacak türden. Diğer Japonlar desen, hepsini ayrı nedenlerle seviyoruz...
Yeni Kia Sportage'a dönersek... Artık baktığımız şey olan fiyatla kapatalım.
Kia Türkiye, 2022 Ekim başı itibariyle Sportage'ı 940 bin TL’lik başlangıç fiyatıyla sunuyor. Tam hibrit ve en üst donanım paketlisi ise 1 milyon 420 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Siz yine de Kia Türkiye resmi sitesinden fiyatları kontrol etmeyi unutmayın.
Tabii bir de arabazzi Youtube kanalındaki fiyat listesi videolarımız var. Yakın geçmişe doğru acıklı bir yolculuk yapmak isterseniz..