yukarı

Kia Sorento 2023: Test

Kia Sorento, satın alması pahalı olmasına rağmen bol miktarda donanıma ve alana sahip birinci sınıf bir aile SUV'u.

21 Mayıs 2023 kaynak: Arabazzi

Kia Sorento yıllar içinde büyük, pratik ve ucuz bir aile SUV'undan büyük, pratik ve şık bir SUV'a dönüştü. Fiyat, kalite, tasarım ve teknolojideki yükselişe paralel olarak değişti, ancak standart olarak çok sayıda ekipman ve teknolojiye sahip oluyorsunuz. Şu anki fark, Sorento'nun yedi koltuklu SUV pazarındaki bazı birinci sınıf rakiplerle karşı karşıya olması ve sadece bir donanım seviyesinde mevcut olması.



Büyük ailelere sahip otomobil alıcıları doğal olarak geniş alana sahip büyük araçlara yöneliyor. Amaca yönelik üretilmiş MPV'nin popüleritesinin azaldığı günümüz pazarında, bu durum çok sayıda çocuğu veya bagajı olanları büyük bir SUV ile sınırlıyor.



Kia Sorento, 2002 yılında piyasaya sürülen ilk nesil modelinden bu yana büyük SUV pazarında bir güç olmuştur. Bugün Mk4 Sorento'yu inceliyoruz ve bu model Kia'nın aradan geçen yıllarda bir otomobil markası olarak nasıl olgunlaştığını açıkça gösteriyor. Orijinal Sorento bir bütçe seçeneğiydi, o zamanın önde gelen ana akım markalarından birinden orta boy beş koltuklu bir araç fiyatına yedi koltuklu büyük bir SUV’a sahip olabiliyordunuz. Bugün Kia'nın Ford, Volkswagen, Renault ve Peugeot gibi markaların ürünleriyle kolayca kıyaslanabilecek modeller sunarak bu ana akım markalar arasında lider konumda olduğunu söylemek yanlış olmaz. Gerçekten de, tasarım, yapı kalitesi ve teknoloji açısından Kia'nın bu rakipleri aşma ve daha da üst sınıflara çıkan tasarımları var.



Dördüncü nesil Kia Sorento 2020'nin başlarında kamuoyuna tanıtıldı ve aynı yılın sonlarında satışa sunuldu. Yedi koltuklu bir SUV ve Kia'nın SUV yelpazesinin en üstünde yer alıyor. Sorento'nun altında orta boy Sportage, daha kompakt Niro ve daha da küçük Stonic yer alırken, Kia ayrıca XCeed crossover'ın yanı sıra Soul EV elektrikli SUV'u da sunuyor.



Doğrudan rakipler açısından Sorento, arzu edilen tam boyutlu yedi koltuklu SUV seçenekleriyle karışımda yer alıyor. Volkswagen Grubu'ndan Skoda Kodiaq ve SEAT Tarraco teknolojiyi paylaşırken Peugeot 5008 de bir diğer değerli aday. Land Rover'ın daha ucuz Discovery Sport veya daha büyük, daha pahalı Discovery'si var. Sorento'nun kardeş modeli Hyundai Santa Fe de benzer şekilde yakışıklı bir yedi koltuklu ve yakın zamanda Sorento ile hibrit formda kafa kafaya yarışan Nissan X-Trail de öyle.



Kia daha önce Sorento için 2, 3 ve 4 donanım seviyeleri sunuyordu, ancak şimdi sadece tek bir donanım seçeneği ile serisini basitleştirme kararı aldı. 4 donanım seviyesini temel alan Prestige Smart, 19 inç siyah alaşım jantlar, elektrikli bagaj kapağı, panoramik açılır tavan, ön ve arka ısıtmalı koltuklar (ön kısımda havalandırma fonksiyonu da bulunuyor), 360 derece kamera ve Bose ses sistemi gibi donanımlarla geliyor. Ön ızgara, ayna kapakları, tavan rayları ve yan cam kaplamaları da siyah renkte. Kaputun altında tek seçeneğiniz var: altı ileri otomatik şanzımanlı elektrik destekli 1,6 litre T-GDi benzinli motor. Bu model dört tekerlekten çekişli.



Dört tekerlekten çekişli büyük bir SUV olabilir, ancak Kia Sorento gösterişli bir yol tutuşu sunuyor. Tam bağımsız süspansiyona ve eski modele göre 35 mm daha uzun dingil mesafesine sahip olan bu aracın konfor seviyelerini iyileştirmesi amaçlanıyor. Sürüş, özellikle bu sınıftaki bir otomobil için sert tarafta. Amortisörler gerginliği azaltıyor, ancak yine de kötü yüzeyli yollarda sarsıcı bir darbe alıyorsunuz. Süspansiyonun diğer yüzü, virajlarda beklediğinizden daha iyi gövde kontrolü ve anayolda dalgalanma hissine karşı bir direnç oluyor. Yedi koltuklu bir SUV için Sorento, virajlı yollarda sakin ve yetenekli, iyi yüzeyli anayollarda ise dengeli ve yumuşak bir his veriyor; daha yüksek özellikli araçlarda bulunan kendiliğinden yayılan arka süspansiyon, araçta çok fazla ağırlık olduğunda bunu korumaya yardımcı oluyor. Direksiyon biraz uzakta gibi hissettiriyor, ön tekerleklerle temas halinde olmanızı sağlayan bir geri bildirim yok, ancak genel sürüş deneyimi bu sınıf için oldukça iyi.



Sorento dört tekerlekten çekişe sahip ve bu nesil için Kia, esasen lastiklerin altındaki araziye göre aracın ayarının çeşitli parametrelerini değiştiren bir dizi sürüş modu olan Terrain Mode işlevini tanıttı. Land Rover'ın Terrain Response sisteminin ilham kaynağı olduğu açık. Sürücü Çamur, Kar ve Kum modlarını seçebiliyor, ayrıca vites kutusu, ESC denge kontrolü ve 4x4 sistemi için farklı koşullara göre optimize edilmiş özel ayarlar yapabiliyor. Kilitli diferansiyeller veya düşük kademeli vites kutuları yok, bu nedenle Sorento'yu aşırı bir arazi aracı olarak düşünmeyin, ancak ihtiyaç duyulduğunda sizi çamurlu bir otoparktan veya karlı bir dağ yolundan bir kayak merkezine götürecek kadar kas ve kavramaya sahip.



Sorento Hybrid'de 1.6 litrelik T-GDi turbo benzinli motor, altı vitesli otomatik şanzıman ve 230 HP güç ve 350 Nm tork üreten 60 HP’lik bir elektrik motorunu besleyen 1.49 kWh batarya paketi bulunuyor. 0-100 km’s hızlanması tam dokuz saniyede tamamlanıyor. Kendi kendini şarj eden hibrit güç aktarma sistemi, dizelin gücüne ihtiyaç duymayan alıcılar için iyi bir seçenek gibi görünüyor. Motor sistemi, çok zorlamadığınız sürece pürüzsüz ve rafine, ancak düşük hızlarda elektrik desteğiyle de güçlü.



Kia Sorento, büyük SUV sınıfında bir zamanlar olduğu gibi ekonomik bir seçenek değil, ancak yüksek teknolojili motor yakıt maliyetlerini kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır. 7 koltuklu, sürekli dört tekerlekten çekişli, turbo benzinli motora ve otomatik şanzımana sahip bir aracın şehir içinde 6 litrelerde tüketim değerlerinde gezinmesi gerçekten de etkileyici.



Sorento, şekil olarak tipik aile SUV'u, ancak Kia'nın üst sınıfa doğru ilerlemeye devam etme niyeti, bazı emin tasarım dokunuşlarıyla kanıtlanıyor. Izgara ve farlar birleşerek burun boyunca belirgin bir bant oluşturuyor ve arkada pencere çizgisi ile tavan çizgisi kutu görünümünü yumuşatmak için tanıdık bir numarayla ayrılıyor. Uzun stop lambaları arka taraftaki yükseklik izlenimini artırırken, bagaj kapağının ve alt tamponun derinlemesine şekillendirilmiş hatları yola ekstra bir duruş katıyor. Büyük SUV segmentinde özel veya alışılmadık çok az şey yapıyor, ancak Sorento yine de yakışıklı bir otomobil.



İç mekanda, özellikle de Kia'nın son yıllarda kalite algısındaki hızlı gelişimini takip etmediyseniz, olumlu izlenim devam ediyor. Plastiklerin kalitesi yer yer düşüyor, özellikle de ön panelin yolcu tarafına ve kapılara uygulanan dokulu kaplama ve bazı yüzeylerdeki piyano siyahı kaplamalar da çizilmelere karşı hassas olabilir, ancak genel olarak kabin iyi görünüyor. Tasarım da rakiplerine göre daha maceracı.



Sorento şu anda tek bir donanım seviyesinde sunuluyor, ancak standart donanım her zamankinden daha cömert. Her yeni Sorento LED farlar, 19 inç jantlar, arka gizlilik camı, deri döşeme, uzaktan akıllı park asistanı, kör nokta kameraları, açılabilir panoramik sunroof, havalandırmalı ön koltuklar, 360 derece park kameraları, head-up display, elektrikli bagaj kapağı, 10.25 inç merkezi dokunmatik ekran ve dijital sürücü ekranı ile birlikte geliyor.



Kia'nın en yeni bilgi-eğlence teknolojisi, Sorento'daki dokunmatik ekran kontrolleri ve fiziksel kadranların karışımının yardımıyla akışkan ve kullanımı kolay. Menüler mantıklı ve ana işlevlere tek bir menü sayfasından kolayca erişilebiliyor. Yükleme süreleri makul, ancak navigasyon sisteminde bir rotayı onaylamak için birkaç gereksiz düğmeye basmak gerekiyor. Dijital sürücü ekranı bilgileri net bir şekilde sunuyor ve buradan sürücü destek sistemlerini ayarlayabilir ve yol bilgisayarı işlevlerini daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Bu arada, ultra geniş dokunmatik ekran, aşağıdaki ısıtma ve havalandırma kontrolleri için zaten eski olan LCD ekranın daha da yersiz görünmesine neden oluyor. En azından Kia, bazı rakiplerinin aksine havalandırma sistemi için gerçek düğmelere sahip ayrı bir panel kullanmış; bu da sıcaklığı hızlı bir şekilde ayarlamayı çok daha kolay hale getiriyor.



Sorento ayrıca canlı trafik bilgileri, hava durumu ve park bilgilerini bir araya getiren UVO Connect telematik hizmetleri ile birlikte geliyor. Telefon uygulamasını kullanarak, yolculuğunuzdan önce araca rota göndermenizi de sağlıyor. Bilgi-eğlence sistemi Bluetooth aracılığıyla aynı anda iki telefonu eşleştirebiliyor, böylece biri müzik çalarken diğeri arama yapabiliyor. Elbette Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon bağlantısı da standart olarak sunuluyor. Önde iki, orta sırada üç ve bagaj/üçüncü sıra alanında bir çift daha olmak üzere çok sayıda USB şarj cihazı var. Temelde her yolcu için bir tane var, öndeki kablosuz şarj matı ise birinin yanında ikinci bir cihaz bile getirebileceği anlamına geliyor.

Kabin alanı Kia Sorento'nun gerçek gücü, büyük dış boyutlarını iyi kullanıyor ve bunları geniş ve kullanıcı dostu bir kabine dönüştürmüş. Dört yetişkin için cömert bir alan var ve arkadaki iki ekstra koltuk, birçok rakip yedi koltuklu araçta bulabileceğinizden daha rahat. Depolama alanı da yetersiz değil, çünkü orta konsolda bardak tutucular ve cihazları şarj etmek için geniş bir alan bulunuyor. Orta sıradaki yolcuların kapıda ayrı bardak tutucuları ve daha aşağıda bir içecek şişesi alabilecekleri ikinci bir bölmeleri var. Orta kolçakta da daha fazla bardak tutucu var, ancak orta koltuk biraz dar olduğu için bu muhtemelen en iyi kolçak olarak kullanılıyor. Hibrit modeller bataryalarını kabin tabanının altına yerleştiriyor, bu nedenle bu Sorento'larda dizele kıyasla minimum bagaj alanı kaybı var.

Bu büyük bir araç, ancak pazarındaki en büyük yedi koltuklu SUV'larla aynı seviyede değil. Kia Sorento 4.810 mm uzunluğunda ve 1.900 mm genişliğinde olup Skoda Kodiaq'tan (4.699 mm ve 1.882 mm) daha uzun ve biraz daha geniş. Ayrıca 4,597 mm'lik Land Rover Discovery Sport'tan önemli ölçüde daha uzun, ancak tam boyutlu Land Rover Discovery'den (4,956 mm uzunluğunda ve 2,000 mm genişliğinde) daha küçük.

Kabin genel olarak geniş hissettiriyor ve uzun boylu bir sürücünün arkasında otursa bile ikinci sıradaki yetişkinler için bol miktarda baş ve bacak mesafesi var. Zemin düz olduğundan orta koltukta oturanların ayakları için yer var, ancak orta koltuğun kendisi dar, bu da sadece küçük çocukların uzun süre kullanabileceği anlamına geliyor. Sorento ile Nissan X-Trail'i karşı karşıya getirdiğimizde Kia'nın yedi kişiyi ağırlama konusunda çok daha iyi bir iş çıkardığını gördük. Erişim çok daha kolay; orta koltuk arkalığı bir düğmeye dokunarak elektrikli olarak düşüyor ve öne doğru kayıyor ve üçüncü sıraya tırmanmak için boşluk daha büyük. Üçüncü sıra koltuklar çocuklar için gayet iyi ve yetişkinler de sıkıştıklarında bu koltuklara sığabiliyor ama orada çok uzun süre kalmak istemeyeceklerdir. Kia en azından üçüncü sıra yolcularının kullanması için havalandırma kontrolleri ve USB şarj noktaları eklemiş.

Dizel Kia Sorento'da üçüncü sıra koltuklar katlandığında 616 litrelik bir bagaj bulunurken, hibrit modellerde bu rakam 608 litreye düşüyor. Alan miktarı sınıf için rekabetçi ve ikinci ve üçüncü sıradaki tüm koltukları indirirseniz, 2.011 litreye (hibritlerde 1.996 litre) kavuşuyorsunuz. Sorento'nun üçüncü sıra koltukları kaldırılmış olsa bile, arkada dizelde 187 litre veya hibritlerde 179 litre ölçülerinde bagaj alanı var. Arkaya bir çift el çantası veya bir sıra alışveriş torbası sığdırabilirsiniz. Ayrıca çamurlu botlar veya benzerleri için kullanışlı olabilecek bagaj zemininin altındaki plastik kaplı bölmeyi kullanmak da hala mümkün. İkinci sıra koltuklar bagaj alanından bir düğmeye basılarak aşağı indirilebiliyor.

Rakiplerine kıyasla, Kia Sorento'nun fiyatları nesiller boyunca artmış olabilir, ancak Mk4 otomobil, tamamen yüklü standart güvenlik donanım listesi sayesinde hala paranın karşılığını verebiliyor. Bu durum özellikle Sorento'nun bir dizi aktif sisteme sahip olduğu güvenlik alanında kendini gösteriyor. İleri Çarpışma Önleme Asistanı (FCA) aracın önündeki alanı yayalar, bisikletliler ve araçlar için tararken, Akıllı Hız Sınırı Asistanı ve Arazi Takip Asistanı sizi şeritte tutmak ve öndeki araçla güvenli bir mesafeyi korumak için hızlanmayı, frenlemeyi ve direksiyonu kontrol etmeye yardımcı oluyor. Dur-kalk otoyol trafiğinde yükü hafifletmek için harika bir sürücü yardımı, ancak sürücü gerektiğinde kontrolü ele almak için her zaman hazır olmalı. Arka çapraz trafik uyarısına sahip kör nokta asistanı ve akıllı hız sabitleme sistemi devreye girdiğinde sizi otomatik olarak hız sınırında tutan Otoyol Sürüş Asistanı (HDA) da güvenlik kitine dahil.

Güvenlik yardımcılarının miktarı, Sorento'nun 2020'de test edildiğinde Euro NCAP'ten aldığı maksimum beş yıldız puanına yansıyor. Ayrıca yetişkin yolcu koruması için yüzde 82 ve çocuk yolcu koruması için yüzde 85 puan aldı.