yukarı

Kia Niro 2023: Test

Kia Niro EV, en çok satan selefi e-Niro'ya göre bir dizi önemli geliştirmeye sahip, ancak menzil bunlardan biri değil.

02 Temmuz 2023 kaynak: Arabazzi

Kia Niro EV'nin istatistikleri selefi olan en çok satan e-Niro'ya çok benzese de, menzili elektrikli bir aile otomobili için hala rekabetçi ve elektrikli Niro sınıfındaki en verimli EV'lerden biri olduğunu kanıtladı. Bunun yerine, Niro EV, tasarım, araç içi teknoloji, sürüş konforu ve pratiklik söz konusu olduğunda en büyük iyileştirmeleri yaparak büyük adımlar attı ve şu anda piyasadaki en iyi elektrikli aile otomobilleri arasına girdi.

Kia e-Niro, Koreli otomobil üreticisi için büyük bir hit oldu. Bu kadar başarılı olduğu düşünüldüğünde, ikinci nesil Niro'nun da saf elektrikli olarak sunulması sürpriz olmadı. Ancak bu kez tam hibrit ve plug-in hibrit modellerin yanı sıra Niro EV adını taşıyordu.

Aslında Kia, Niro alıcılarının yüzde 60'ının sıfır emisyonlu modeli tercih edeceğini, buna karşılık HEV ve PHEV versiyonlarının sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 5 oranında tercih edileceğini öngörüyor.

Beklenen hakimiyetine ve elektrikli otomobil segmentindeki ilerleme hızına rağmen, tamamen yeni Niro EV'nin istatistiklerinin çoğu, e-Niro'dan biraz kopyala-yapıştır işi gibi görünebilir. Batarya kapasitesi hala 65kWh'ın biraz altında (Kia yeni model için tedarikçilerini değiştirmiş olsa da), ön tekerlekleri tahrik etmek için kullanılan elektrik motoru ise eskisi gibi 204 HP güç üretiyor. Ancak istatistikler neredeyse hiç değişmemiş olsa da, yeni olan bu elektrik sisteminin etrafındaki her şey değişmiş.

En belirgin olanı keskin yeni tasarım. Köşeli yüzünde Sportage'ın ipuçları bulunurken, yanlar, seçtiğiniz dış renge bağlı olarak kontrast bir tonda tamamlanabilen dramatik bir C sütunu ile gözünüzü arkaya çekiyor. İçine girdiğinizde Kia'nın amiral gemisi elektrikli otomobili EV6 ile olan aile benzerliği çok açık, ancak daha sonra bu konuda daha fazla bilgi vereceğiz.

Niro EV, sportiflik veya keskin yol tutuştan ziyade konforu vurguluyor ki bizce aileleri hedefleyen elektrikli bir SUV için bu çok mantıklı. Sürüş oldukça yumuşak, hafif direksiyon ve iyi görüş açısı Kia'nın manevra yapmasını kolaylaştırıyor. Niro EV, diğer yol kullanıcılarını varlığından haberdar etmek için çıkardığı gürültü dışında düşük hızlarda da sessiz.

Aralarından seçim yapabileceğiniz beş fren rejenerasyon modu var; direksiyona monte edilmiş iki kulakçık, sürücünün serbest sürüşten tek pedallı sürüşe kadar her şey arasında geçiş yapmasına olanak tanıyor. Bu, diğer birkaç üreticinin sunduğu bir kontrol seviyesi. Biraz daha fazla durdurma gücüne ihtiyaç duyarsanız, fiziksel frenler sağlam bir iş çıkarıyor ve e-Niro'da olduğundan çok daha kolay modüle edilebildiklerini gördük. Kia viraj alırken keyifli hissettirdi ve gövde yuvarlanması da az.

Yüksek hızlarda, Niro EV'nin en büyük sorunlarından biri olan fark edilir miktarda yol gürültüsü ve lastik sesi var. Rahatsız edici olacak kadar yüksek değil, ancak MG4 EV bile otoyolda daha rafine bir otomobil gibi hissettiriyor.

Ancak Niro EV'yi sürdüğümüzde Kia'nın otoyol Sürüş Asistanı'nın güncellenmiş versiyonunu beğendik. Sadece aracı kısa süreler için kendi şeridinde otonom olarak yönlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda göstergenin dürtülmesiyle sistemin yan tarafta güvenli bir alan olup olmadığını kontrol etmesini ve kendi kendine şerit değiştirmesini sağlıyor. Ayrıca, yanınızdaki bir araç beyaz çizgiye çok yaklaşmaya başlarsa, araç kendini şeridinde yeniden konumlandırabiliyor.

Niro EV'nin 0-100 km/s  hıza ulaşması 7,8 saniye sürüyor ki bu süre eski e-Niro'dan biraz daha yavaş. Selefi ile karşılaştırıldığında, Niro EV'nin gaz tepkisi daha yumuşak bir his veriyor, bu da onu biraz daha az ürkek yapıyor ve bir kavşaktan çok fazla coşkuyla çıkmaya çalışırsanız ön tekerleklerin patinaja düşme olasılığını azaltıyor.

e-Niro 39kWh veya 64kWh batarya ile sunulurken, Niro EV sadece maksimum 350 km menzil sunan 64.8kWh batarya ile geliyor. Bu, e-Niro'nun kat edebileceğinden sadece 3 km daha fazla, bu biraz hayal kırıklığı yaratıyor çünkü Niro EV'nin 480 km menzil sınırını aşmasını umuyorduk.

Bununla birlikte, MG ZS EV Long Range (436 km), Smart #1 (439 km) ve Renault Megane E-Tech (451 km) gibi diğer kompakt elektrikli aile otomobilleriyle karşılaştırıldığında, Niro EV'nin menzili en azından rekabetçi.

Hızlı şarj yetenekleri ise daha az etkileyici. Niro EV'nin maksimum şarj hızı 72kW, bu aslında eski e-Niro'nun 77kW'ından biraz daha yavaş ve Smart #1 ve Renault Megane E-Tech gibi rakiplerin yönetebildiği 100kW + hızlardan biraz uzak.

Bununla birlikte, Niro EV'yi yüzde 10'dan yüzde 80'e kadar şarj etmek en az 45 dakika sürüyor. Elektrikli Niro'nun akıllıca bir özelliği, navigasyon sistemine bir şarj hedefi girdiğinizde aracın kendini ön koşullandırabilmesi, böylece vardığınızda hızlı şarj için optimum sıcaklık ve koşullara yakın olması.

Yolda olmadığınızda ve aküyü evde doldurduğunuzda, tipik bir 7,4kW ev duvar kutusu kullanarak Niro EV'yi tamamen şarj etmek 10 buçuk saat sürecektir.

Niro EV, yerini aldığı oldukça yavan e-Niro'dan çok daha çarpıcı ve dinamik görünüyor ve elektrikli aile otomobilleri arasında oldukça dikkat çekici. Her model aynı 17 inç alaşım jant setiyle donatılmış olsa da, alıcılar standart Pist Kırmızısından kontrast siyah C sütununa sahip Mineral Maviye kadar 13 boya şeması seçeneğine sahip. Belki de Kia standart olarak kontrastlı C sütunları taksaydı Niro EV'nin tasarımı daha da cesur olurdu, ancak herkesin zevkine göre olmadığını kabul ediyoruz.

Niro EV, iç mekanda Kia EV6'dan, özellikle de çift ekranlı bilgi-eğlence düzeneğine sahip gösterge paneli tasarımından büyük ölçüde ilham alıyor. Elektrikli Niro da EV6 ile aynı çift kollu direksiyon simidine ve çift amaçlı dokunmatik panele sahip; düğmeye basıldığında, tuşlar ve fiziksel kadranlar iklimlendirme veya bilgi-eğlence işlevlerini kontrol etmek arasında değişiyor. Başlangıçta iki menü arasında geçiş yapmanın kafa karıştırıcı olabileceğini gördük, ancak bir kez alıştığınızda, mükemmel çalışıyor ve dokunmaya hızlı yanıt veriyor.

Her şey çok iyi bir şekilde bir araya getirilmiş ve içerideki malzeme kalitesi yeterince iyi. Ancak, Niro EV'nin kabini gri ve siyah plastiklerden oluşuyor. Kapı panelleri, gösterge panelini tamamlayan köşeli bir görünüme sahip, ancak çoğunlukla dokunulduğunda biraz ucuz hissettiren düz, sert plastiklerle kaplanmışlar.

Kia'nın ana menüleri büyük düğmelerle mantıklı bir şekilde düzenlenmiş, bu nedenle çeşitli ayarlar arasında yolunuzu bulmak kolay. Kia size istediğiniz kadar çok veya az bilgi gösterme seçeneği sunuyor ve biz özellikle navigasyon haritasının minimalist bir versiyonunu taşıyan ana ekranı sevdik. İki adet 10,25 inçlik ekran keskin ve harika görünüyor, mor vurgular ise siyah üzerine beyaz menü ekranlarına şık bir hava katıyor. Ayrıca, Kia'nın kendi yazılımını atlamak isterseniz, kablolu Apple CarPlay ve Android Auto özelliklerinin de standart olduğunu belirtmek gerekir.

Kia Niro, Koreli markanın küçük SUV'larından biri olabilir - XCeed crossover ve Sportage orta boy SUV arasında yer alıyor - ancak ikinci nesil için boyut olarak büyüdü. Hem yolcular hem de bagaj için geniş bir alan sunuyor, bu da onu aileler için mükemmel bir seçim haline getiriyor.

Kullanışlı özellikler arasında mont kancası olarak kullanılan koltuk arkalıkları ve ön koltukların yanlarına monte edilen bağlantı noktaları yer alıyor, böylece şarj cihazlarına kolayca erişilebiliyor. Arka koltuklarda oturanlar da bir dizi havalandırma menfezine sahip, ancak klima kontrolleri yok.

Niro EV'de de saklama alanları oldukça makul. Akıllı telefon tepsisi, piyasadaki en büyük cihazları bile tutacak kadar büyükken, orta konsoldaki alan genel depolama için veya iki düğmeden birine basıldığında harekete geçen ikiz bardak tutucu olarak ikiye katlanmak için kullanılabilir. Ancak kapı gözleri oldukça ince ve çoğu şişeyi alacak kadar büyük değil.

Niro EV, diğer Mk2 Niro'larla tamamen aynı boyutta, yani 4.420 mm uzunluğunda, 1.825 mm genişliğinde ve 1.585 mm yüksekliğinde. Bununla birlikte, Niro EV, yerini aldığı e-Niro'dan genel olarak biraz daha büyükt; Kia, kabin ve bagaj alanını artırmak için dingil mesafesini 20 mm artırmış.

Arka yolcu alanı - özellikle baş mesafesi ve diz mesafesi - harika, arkada iki uzun boylu çift için bolca yer var. Ancak, testlerimiz sırasında yükseltilmiş zeminin (altındaki akünün bir sonucu olarak) uzun boylu yolcuları uyluklarını koltuk tabanlarından kaldırmaya zorladığını fark ettik.

Niro EV, arka koltuklar yerindeyken 475 litrelik etkileyici bir bagaja sahip ve katlandıklarında 1.392 litreye kadar genişliyor. Kaldırıldığında düz bir yük ağzı oluşturmak için kullanabileceğiniz sahte bir bagaj zemini ve kaputun altında bir şarj kablosunu sığdırmak için yeterince büyük olan 20 litrelik bir 'bagaj' var, böylece bagajda değerli bir alan kaplamıyor.

Mk2 Niro, 2022'de Euro NCAP'in çarpışma güvenliği testlerine tabi tutuldu ve beş üzerinden dört yıldız aldı, ancak Kia'nın DriveWise gelişmiş sürücü destek sistemleriyle donatılmış modeller maksimum beş yıldız derecesine ulaştı.

Niro EV'nin standart güvenlik kiti, dur-kalk işlevselliğine sahip akıllı hız sabitleyici, şerit takip asistanı, geri görüş kamerası, arka park sensörleri, ön çarpışma önleme asistanı ve kabin genelinde ISOFIX noktaları ve hava yastıklarından oluşan olağan ürün yelpazesini içeriyor.

Daha yüksek donanım seviyelerinde, ön park sensörleri, kör nokta çarpışma önleme ve uzaktan park etme özelliği eklerken, en üst özellikli modeller ayrıca öndeki araçla belirli bir mesafeyi ve hızı korumaya yardımcı olan ve aynı zamanda şerit değiştirmeye yardımcı olan otoyol sürüş yardımı ile birlikte geliyor.