yukarı

İnceleme: Skoda Fabia

Bol alan, konfor ve teknoloji sunan küçük sınıf bir araç arıyorsanız, Skoda Fabia sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

16 Ekim 2022 kaynak: Arabazzi

Skoda, 20 yılı aşkın üretimden sonra Fabia’yı bu kadar başarılı yapan formülü bozman istemedi. Geliştirilmiş pratiklik, yolcular için daha fazla alan ve modern, güncel teknoloji, Çek üreticinin zaten oldukça çekici bir genel paketi geliştirdiği anlamına geliyor.



Satın alınabilirlik, pratiklik ve kullanım kolaylığı karışımıyla her zaman popüler bir seçim olan mütevazı küçük sınıf, daha iyi kalite, ekstra alan ve daha fazla konfor talep eden tüketicilerle birlikte yeni bir güvenlik düzenlemesi çağıyla karşı karşıya kaldı. Tüm bunlar, daha büyük modellerin tasarlanmasına ve pazara sunulmasına yol açtı.



Aslında, Ford Fiesta, Renault Clio ve Opel Corsa gibi popüler rakiplerin sunduğu becerilerin genişliği, bu segment ile Ford Focus ve VW Golf gibi geleneksel aile hatchback'leri arasındaki uçurumun her zamankinden daha yakın olduğu anlamına geliyor. SEAT Ibiza ve Volkswagen Polo takım arkadaşlarının ekstra rekabeti ve güçlü çekicilik sunan Hyundai i20, Peugeot 208 ve Toyota Yaris gibi modellerin karşısında Skoda'nın dördüncü nesil Fabia'sı kesinlikle geri kalmıyor.



Şanslıyız ki, beş kapılı Çek küçük sınıf modeli, Polo ve Ibiza kuzenleriyle aynı MQB-A0 platformunu kullanıyor. Bu mimari aynı zamanda Skoda'nın Scala ve Kamiq küçük SUV'unun da temelini oluşturuyor ve hafifliği Fabia'nın ağırlığının önceki modelle kabaca aynı kalmasına yardımcı oluyor. Yeni otomobilin 111 mm daha uzun ve neredeyse 48 mm daha geniş olduğunu düşündüğünüzde daha da etkileyici bir başarı.



Skoda, yeni nesil Fabia’yı 95 ve 110 HP’lik 1.0 TSI ile 150 HP’lik 1.5 TSI motor seçenekleriyle ülkemizde satıyor. 95 HP’lik versiyon standart olarak altı ileri manuel şanzımana sahipken, diğer motor seçenekleri DSG otomatik şanzımanla eşleştirilmiş.



Fabia’nın giriş modeli ülkemizde 479 bin TL’lik fiyat etiketine sahip. Bu rakam Fabia’yı, 504 bin 600 TL’den başlayan Polo’dan daha ucuz fakat 450 bin TL’den başlayan Ibiza’dan daha pahalı yapıyor. Fabia’nın adeta hot hatch performansı sunan 150 HP’lik versiyonu ise 624 bin 510 TL’lik fiyatla satılıyor.



Test aracımızda yer alan 110 HP’lik 1.0 TSI, şaşırtıcı bir performans sunmasa da özellikle şehir içinde yeterli performansı fazlasıyla sağlıyor. Önceki üçüncü nesil Fabia, virajlı yollarda fazla eğlence sunmasa da şehir içi için iyi bir otomobildi. En yeni model, eski PQ26 mimarisinden daha fazla sağlamlık ve daha az ağırlık sunan VW Grup'un MQB-A0 platformunu kullanıyor. Bu platform yol tutuşunu iyileştirmeye ve Fabia'yı biraz daha eğlenceli hale getirmeye yardımcı oluyor. Süspansiyon konforu şehir içinde kasisler ve çukurlarda konfora öncelik veriyor. Yol tutuş konusunda da sınıfının gerisinde kalmayan Fabia, klasik VW Grup modellerinin formülünü uyguluyor.



Performans tutkunları Skoda'nın sportif bir vRS modeli sunmama kararından dolayı hayal kırıklığına uğrayabilir, ancak serinin çekirdeğini oluşturan üç silindirli, turbo motorlar çoğu kişi için yeterince güçlü olacaktır. Çeşitli VW Grup markalarında kullanılan 1.5 litrelik TSI ünite, performans beklentisini yeterince karşılıyor diye düşünüyoruz.



110 HP 1.0 litre TSI benzinli motor şaşırtıcı derecede pürüzsüz ve Fabia ile iyi bir uyum sağlıyor. 95 HP’lik versiyonuna göre ekstra güç ve tork ile de sessiz, yani iyi bir ilerleme kaydetmek için çok fazla çabalamasına gerek kalmıyor. Sonuç olarak, Fabia performanstan ziyade konfora odaklanmış ve kolay, rahat bir sürüş sunuyor. DSG şanzımanın motorla uyumu her zaman olduğu gibi başarılı, geçişler hızlı ve sarsıntısız gerçekleşiyor. 110 HP’lik 3 silindirli motor, 200 Nm'lik torkla birlikte Fabia’yı 9.9 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırabiliyor. Maksimum hızı ise 205 km/s. TSI motorların verimlilik hüneri Fabia’da da yüzleri güldürüyor. Makul bir performansla birlikte sakin kullanımlarda düşük yakıt tüketimi elde etmek mümkün olabiliyor. 5.5 litrelik karma tüketim değeri turbo benzinli bir motor için oldukça iyi sayılabilir.



Dördüncü nesil Fabia, öncekinden daha büyük bir otomobil ve daha agresif dış tasarımıyla yolda daha modern duruyor. Ön tasarım, Skoda'nın en yeni ızgarasını ve geriye doğru eğik farlarını, ayrıca alt tamponda seyahat ederken verimliliği artırmak için kapanabilen aktif soğutma havalandırmalarını içeriyor. Arkada, daha geniş stop grubu, bir bagaj kapağı spoyleri ve bagaj kapağı boyunca yeni marka yazısı yer alıyor. Şaşırtıcı derecede yüksek kaliteli malzemelerle tamamlanan kabin, iyi organize edilmiş tasarım ile şık tema içeride de devam ediyor. Peugeot 208'den sonra bize göre en çekici kabin Fabia’nın oluyor.



Standart donanım listesi Fabia’nın rekabette elini güçlendiren en önemli nokta oluyor. Anahtarsız çalıştırma sistemi, hız sabitleyici, yağmur sensörü, 6.5 inç dokunmatik bilgi-eğlence ekranı ve otomatik kararan dikiz aynası gibi donanımlar en baz donanımda bile standart. Daha üst donanımlarda ise; arka park sensörü, 8 inç dokunmatik bilgi-eğlence ekranı, çift bölgeli otomatik klima ve ambiyans aydınlatmasına sahip olabiliyorsunuz. 10,25 inçlik dijital gösterge paneli de kolay ve sade yapısıyla olumlu puan alıyor. Sürücü kapısı içerisindeki şemsiye ise bir Skoda klasiği olarak her zaman standart listesinde yerini alıyor.



Fabia, diğer VW Grup markalarında kullanılan en güncel bilgi-eğlence teknolojisine sahip. Araç içi ortamı kontrol eden dokunmatik ekran, keskin grafiklerle dikkat çekiyor, ancak belirli işlevleri gerçekleştirmek biraz daha hızlı olabilirdi.

Sınıfına göre etkileyici bagaj büyüklüğü ve yolcular için bolca alan ile Fabia, bir üst sınıfın pratikliğini yakalıyor. Skoda, Fabia'yı artık sadece beş kapılı bir model olarak sunuyor ve station karoser listeden eksiliyor. 4.108 mm uzunluğa, 1.780 mm genişliğe ve 1.459 mm yüksekliğe sahip olan en yeni Fabia, öncekinden daha büyük bir ayak izine sahip. Karşılaştırıldığında, Renault Clio 4.050 mm ile daha kısa fakat 1.798 mm ile biraz daha geniş.

Fabia'nın ekstra 111 mm uzunluğu, kabinin eskisinden daha geniş olduğu anlamına geliyor. Hem sürücü hem de ön yolcu rahat bir oturma pozisyonu bulabiliyor, arkada seyahat edenler ise Mercedes A-Serisi'nde bulunana eşit olduğunu düşündüğümüz olağanüstü diz mesafesinden yararlanıyor. Baş mesafesi de iyi ve opsiyon panoramik cam tavanı seçseniz bile baş mesafesi değişmiyor.

Önceki Fabia modeli, kullanışlı bagaj kancaları ve çeşitli eşyalar için kullanışlı bölmeler de dahil olmak üzere 330 litrelik iyi bir bagaja sahipti. Dördüncü nesil model, benzer pratik dokunuşlar sunuyor, ancak 380 litrelik daha fazla yükleme alanı ile sınıfının ötesine geçiyor. Arka koltukları katladığınızda bagaj kapasitesi 1.190 litreye çıkıyor.

Sadece Renault Clio'nun 391 litrelik bagaj alanı Fabia'nınkinden daha üstün ve günümüzün küçük sınıf modellerinin kompakt hatchback'lere ne kadar yakın olduğunun bir göstergesi olarak Mk8 Volkswagen Golf de 380 litre bagaja sahipti.

Küçük sınıfta yer alıyor olabilir, ancak Skoda Fabia geniş bir güvenlik kitiyle birlikte geliyor. Sürücü yorgunluk sistemi, ön bölge frenleme asistanı, uzun far asistanı, direksiyon yönlendirme tavsiyesi, çoklu çarpışma freni ve lastik basınç kontrol sistemi standart olarak sunuluyor. Aslında tek tek sıralamaya da gerek yok çünkü Fabia’daki en baz donanımdan itibaren tüm güvenlik ekipmanları standart listede yer alıyor. Bu bakımdan Skoda’yı sadece tebrik etmek gerekiyor.