yukarı

İnceleme: Ford Ranger

Yeni neslinin eli kulağında olan Ranger, sunduklarıyla hala güncelliğini koruyor mu? Direksiyonuna geçtik…

23 Ekim 2022 kaynak: Arabazzi

Ford Ranger mesai saatlerinde çok yönlülük sunan bir iş aracı isteyen kullanıcılar için ideal bir seçim olmaya devam ediyor. İş ve eğlence odaklı araç isteyenler için zengin donanım seçenekleri ve güçlü motor alternatifleriyle yeni neslinin eli kulağında olmasına rağmen hala iyi bir alternatif. Bununla birlikte hafta sonları için çok iyi bir SUV alternatifi de olabiliyor. Ranger’ın geniş bir rakip listesi var. En yakın rakipler Toyota Hilux, Volkswagen Amarok, Mitsubishi L200, Nissan Navara olurken, Isuzu D-Max ve SsangYong Musso da diğer sıkı rakipleri…



SUV'a alternatif olarak bir Ranger bakıyorsanız, Wildtrak versiyonu donanım olarak ihtiyacınız olan her şeye sahip. Ranger, binek otomobil yelpazesindeki pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Ford'un SYNC3 sesli kontrol ve bilgi-eğlence sistemi, çift bölgeli klima kontrolü, elektrikli ısıtmalı yan aynaları, arka park sensörleri, ısıtmalı deri koltuklar ve alaşım jantlara sahip oluyorsunuz.



Ranger ülkemizde 2.0 litrelik EcoBlue dizel motorla satılıyor. 6 ileri manuel versiyonlar 170 HP güce sahipken, 10 ileri otomatik şanzımanın 213 HP’lik bir versiyonu daha bulunuyor. Rakipleri gibi Ranger da 4x2 ya da 4x4 alternatifleri sunuyor. Ford Ranger hiçbir zaman en verimli pikap olmadı, ancak mevcut modelde yakıt tasarrufunu %17'ye kadar artıran iyileştirmeler yapıldı. Ford, manuel şanzımanlı versiyona otomatik Start-Stop ve elektrik destekli direksiyonu ekledi. Test aracımızda yer alan 213 HP’lik motor, 500 Nm’lik torkuyla canlı bir karaktere sahip. 10 ileri tam otomatik şanzımanın motorla uyumu başarılı fakat ara sıra vites geçişlerinde sarsıntı yaşanabiliyor. 9.6 litrelik WLTP karma yakıt tüketimini tutturmanız sakin kullanımlarda çok da zor olmuyor. EcoBlue motor, ilk çalıştırıldığında yüksek derecede ses çıkarıyor, ancak bir kez ısındığında ses kabul edilebilir düzeye iniyor.



Hangi Ranger'ı seçerseniz seçin, Nissan Navara ve Mitsubishi L200 gibi daha tutumlu modellere göre biraz daha fazla yakıt tükettiğini belirtelim. Buna karşılık Ranger, daha güçlü motoruyla hem arazide hem de asfaltta daha fazla performans sunuyor. Ranger, 1.070 kg ile 1.199 kg arasında değişen yük taşıma kapasitesine sahipken, 1615 mm uzunluğundaki yükleri taşıyabiliyor. Bu yetmezse 3.500 kg'a kadar frenli bir römork çekme potansiyeli var. Pikap sektöründe bir norm olduğu gibi Ford, Ranger müşterilerinin araçlarında kullanacakları çok çeşitli aksesuarlar sunuyor. Broşürü gözden geçirdiğinizde, Ranger’ınızı etkili bir şekilde bir SUV'ye dönüştüren kasayı tamamen kaplayan sert kapaklara kadar her şeyi bulabileceksiniz.



Ford Ranger güvenlik açısından her zaman pikap sınıfının zirvesine yakın olmuştur. Bu model, 2012'de ilk kez test edildiğinde tam beş yıldızlı bir Euro NCAP derecesi elde etti ve şimdi makyaj, sorunları daha da iyileştirmek için bir elektronik sürücü yardımları cephaneliği ekledi. Tüm Ranger'larda sürücü, yolcu, göğüs ve sürücü diz hava yastıklarının yanı sıra katlanabilir bir direksiyon kolonu ve gelişmiş bir ESC denge kontrol sistemi bulunuyor. Buna Yokuşta Kalkış Desteği, Yokuş İniş Kontrolü, Yüke Uyarlanabilir Kontrol, Devrilme Azaltma ve Römork Sallanma Kontrolü dahil. Bunun ötesinde Sürücü Yardım Paketi; Adaptif Hız Kontrolü, Şeritte Kalma Yardımı, Otomatik Uzun Farlar, Trafik İşareti Tanıma ve Çarpışma Azaltma gibi gelişmiş teknolojiler ekliyor.



Ranger, sürücü açısından iyi bir pikap olmayı başarıyor. Biraz sekmesine rağmen, elektrikli hidrolik direksiyon, ağırlığı ve tepkisi açısından özellikle bir pikap için gayet iyi. Bunların hepsi elbette göreceli ve büyük bir SUV'den Ranger'a geçen herkes, biraz kasisli yollarda kabinde titreşimleri fark edecektir.



Ford Ranger, arazi ekipmanı söz konusu olduğunda eksiksiz bir pakete sahip ve bunların tümü, her türlü arazide iyi bir performans sağlanması için ince ayarlanmış. Çoğu modelde bulunan elektronik kontrollü 4x4 şanzıman, orta konsoldaki küçük bir kadran aracılığıyla hareket halindeyken iki ve dört tekerlekten çekiş modları arasında geçiş yapmanızı sağlıyor. Ayrıca, Ranger'ın 28 derecelik yaklaşma açısını veya sınıfında lider 800 mm'lik sığ derinliğini test etmeyi planlıyorsanız faydalı olacak 4x4 modu da bulunuyor.



Neredeyse 30 cm'lik yerden yükseklik, Yokuş İniş Kontrolü ve Yokuş Kalkış Yardımı ile Ranger her zaman zorlu yollarda yetenekli bir dostunuz oluyor. Ancak isteğe bağlı Off-road Paketi, kilitli bir arka diferansiyelin yanı sıra alt taraf için ekstra koruma ekleyerek pikabını sık sık araziye çıkaracaklar için mükemmel bir seçim. Ranger, ağır yükleri taşımak yerine tümsekleri daha iyi absorbe etmesine yardımcı olan helezon yaylı arka süspansiyona sahip ve Ford, modeli arazi odaklı bir performans makinesi olarak tanımlıyor.



Ford Ranger'ın iç mekânı, rakiplerinin çoğuna göre nispeten lüks, sert plastikler ve bol miktarda saklama alanı yer alıyor ancak birçok teknoloji özelliğine de sahip. Gösterge paneli, ana analog kadranın her iki yanında çok sayıda yararlı bilgi sunan dijital renkli ekranlara sahip. Ancak, bazı okumalar bir bakışta görüntülenmek için oldukça küçük. Aynı şey, göze hoş gelse de kullanımı biraz zahmetli olan bazı düğmeler için de geçerli. Uygun büyüklükte bir torpido gözü, her kapıda geniş bir kapı cebi ve orta kol dayanağının altında büyük bir saklama alanı var.



Ford'un SYNC3 bilgi-eğlence sistemi sekiz inç ekrana sahip. Özellikle büyük ekranda, hareket halindeyken kolayca görülebilen parlak bir arayüze sahip ve standart Android Auto ve Apple CarPlay işlevi büyük bir artı. Direksiyon simidi kontrolleri ve standart altı hoparlörlü stereo, rakiplerinden geri kalmıyor, ayrıca geri görüş kamerası da bulunuyor. USB ve Aux bağlantıları var. Ses kontrolü de standart; bu, dikkatiniz dağılmadan çeşitli işlevleri kontrol etmenizi sağlıyor.



Kabin alanı açısından Ranger, Nissan Navara kadar arkada oldukça geniş olmasa da oldukça iyi bir performans sergiliyor. Koltuklar oldukça yükseğe ayarlanmış, bu nedenle dizlerinizi arkada sıkıştırmanıza gerek yok ve hem bacak hem de baş mesafesi dar olmasına rağmen, 180 cm’lik yetişkinin benzer büyüklükteki bir sürücünün arkasında oturması için yeterli alanı sunuyor. Arkada kol dayama ve koltuk arka ceplerinde ekstra saklama için bardaklık bulunuyor, ancak Ranger'ın geniş yan basamaklarından araca binmek zor olabiliyor.



Ranger'ın özellikleri, seçtiğiniz donanım seviyesine göre büyük ölçüde değişiyor. Ranger Wildtrak, 18 inç jantlara ve Titanyum efektli dış kaplamaya sahip. Aracın her yerinde Wildtrack logoları ve iç mekân için renkli ambiyans aydınlatması dahil olmak üzere çeşitli ekstra donanımlara sahip oluyor.