yukarı

İnceleme-Citroen Berlingo

Hafif ticari mi yoksa tüm ailenin ihtiyacını karşılayabilen bir MPV mi? Bu sorunun cevabını aradık…

18 Eylül 2022 kaynak: Arabazzi

Berlingo, kendisini harika bir MPV yapması için yeterli tüm özelliklere sahip. Geniş yolcu ve bagaj alanı, tutumlu bir motor, konfor ve şık bir tasarım. En önemlisi, Berlingo’yu kullanmak eskisinden çok daha iyi ve çoğu rakip aile otomobili kadar eğlenceli olmasa da zarif ve makul derecede rahat.



1996 yılında piyasaya sürülen Citroen Berlingo, MPV’lere farklı bir yaklaşım getirdi. Popüler bir ticari araca pencereler ve koltuklar eklemek, dayanıklı, basit ve uygun fiyatlı bir alternatif için yaratmıştı. Bu 'pencereli minibüs' formülü, Citroen'in kullanmaya devam ettiği bir formül olmaya devam etti ve Opel Combo Life ve Volkswagen Caddy Life gibi rakipler de benzer formülü taklit ettiler. Citroen, son yirmi yılda 3,3 milyon adet sattı ve Berlingo, Citroen'in dünya çapında (C3'ün arkasında) en büyük ikinci satılan modeli olmaya devam ediyor.



Üçüncü nesil model, her zamankinden daha fazla otomobile benziyor. Kabuğunun altında, Peugeot 3008 ve Citroen C5 Aircross’da kullanılan platform yer alıyor. Sonuç, selefine kıyasla büyük ölçüde geliştirilmiş sürüş özellikleri, güncel bilgi-eğlence sistemi ve güvenlik teknolojisi...



Ancak Citroen Berlingo'nun en çok yıldızının parladığı yer pratikliklik… Berlingo artık her zamankinden daha kullanışlı. Kutu şeklindeki dış tasarım, fantastik yolcu ve bagaj alanına dönüşürken, derin bölmeler, büyük bir torpido gözü ve bir dizi başka akıllı saklama alanı, kabini büyük bir ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılar konuma getirmiş.



Berlingo, Fiat Doblo ve Volkswagen Caddy Life'a karşı rekabet ediyor, ancak en yakın rakipleri Stellantis’ten geliyor: Berlingo, Peugeot Rifter ve Opel Combo Life ile küçük kozmetik farklılıklar dışında neredeyse aynı. Başka bir deyişle, üçü arasında seçim yapmak gerçekten bütçenize bağlı olmalı. Bayiye gittiğinize hangi model size en uygun fiyat teklifini sunuyorsa gönül rahatlığıyla tercihinizi yapabilirsiniz.



Tipik aile SUV'leri daha iyi yol tutuşu ve daha fazla popülerlik sunuyor, ancak Berlingo konforlu ve kullanımı da çok kolay. Berlingo'nun platformu, PSA teknolojisinin bir karışımı. Arka kısım, eski modelden büyük ölçüde farklı olarak, benzer şekilde büyük bir yük alanına izin verirken, ön kısım Peugeot/Citroen EMP2 platformunu temel alıyor. Bu bölüm, Citroen'in en son güvenlik teknolojisi ve şasi iyileştirme paketini kurmasına izin vermiş.



Sonuç olarak, Berlingo çoğunlukla bir minibüsten çok bir otomobil gibi sürülüyor. Direksiyon hafif, dönüş dairesi dar ve yüksek ağırlık merkezi sert virajlarda kendini hissettirirken, gövde yuvarlanması yeterince iyi kontrol ediliyor. İyi yol tutuşu iyi ve frenler güçlü, güven verici. En sert tümsekler kabinin etrafında titreşse de sürüş yeterince yumuşak. Otoyol hızlarında, özellikle büyük kapı aynalarının çevresinde oldukça fazla rüzgâr sesi var.



Kaputun altında 130 HP güç ve 300 Nm tork üreten oldukça tanıdık 1.5 litrelik dizel motor yer alıyor. Alt devirlerden itibaren yüksek torkla birlikte canlı karaktere sahip motor, tutumluluk konusunda da en başarılı üniterlerden biri. Gücünü 8 ileri tam otomatik şanzıman ile ön tekerleklere ileten motor, Berlingo’yu 11 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırabiliyor.



8 ileri tam otomatik şanzıman pürüzsüz geçişleriyle dizel motor ile oldukça uyumlu çalışıyor. Çift kavramalı şanzımanlarda yaşanan vites seçim kararsızlığını tork konvertörlü şanzımanda hemen hemen hiç yaşanmıyor. Kısa oranlarıyla şanzıman, aynı zamanda tutumluluğu da katkıda bulunuyor. Berlingo 50 litrelik yakıt deposuyla birlikte, karma kullanımda fabrika verisi 4.1 litrelik ortalama tüketim değerine sahip. Berlingo’yu ne kadar zorlarsanız zorlayın 6.5 litrelerin üzerinde bir tüketime ulaşmanız pek de olası değil.



Citroen markasına sadık kalan Berlingo, tasarıma biraz farklı bir yaklaşım getiriyor. Airbump panelleri, ufak sürtmelere ve dokunuşlara karşı otomobil dış tasarımını koruyor. Shine Bold donanımıyla gelen 16 inç alaşım jantlar ve opsiyon olarak 17 inçe yükseltilebiliyor. Çift katlı farlar, mevcut Citroen ailesi tasarımına sadık kalıyor ve renkli vurgular, Peugeot Rifter ve Opel Combo Life'ın aksine gövdeye daha fazla karakter katıyor.



Dış tasarım gibi, üçlünün kabinlerinin çoğu da birbirleriyle paylaşılıyor. Bu tasarım, vites seçiciyi barındıran büyük, yükseltilmiş bir gösterge paneli ve ergonomiyi ile depolama alanını tasarımın önüne koyan basit bir düzen oluşturuyor. Berlingo, kadranlarını küçük çaplı bir direksiyon simidinin üzerine yerleştiren Rifter'ın aksine geleneksel kadranlara sahip. Tasarım ve malzeme kalitesi, önceki nesil Berlingo'ya göre ileriye doğru büyük bir adım atmış. Bununla birlikte, plastikler sert olsa da sağlam hissettiriyorlar.

Tüm donanımlar sekiz inç dokunmatik bilgi-eğlence sistemi ile donatılmış. Sistemin kendisi yeterince akıllı görünüyor, ancak bazı ekran düğmeleri oldukça küçük ve zahmetli. Apple CarPlay ve Android Auto tüm seride standart. Akıllı telefon işlevselliği, isteğe bağlı bir kablosuz şarj pediyle daha da geliştirilmiş. Altı hoparlörlü hi-fi'den gelen ses kalitesi makul, ancak müzik delisi MPV/SUV alıcılarına Skoda Karoq'ta bulunan isteğe bağlı Kanton sistemi gibi seçenekler daha iyi hissettirebilir.

Diğer birçok Citroen modeli, ısıtma ve iklim kontrollerini bir dokunmatik ekrana entegre ediyor, ancak Berlingo'da hareket halindeyken kullanımı çok daha kolay ve daha az dikkat dağıtıcı olan fiziksel düğmeler var.

MPV'lerin çoğu pratiklik ön planda tutularak tasarlanmıştır, ancak çok azı (Rifter ve Combo Life akrabaları bir yana) bu düşünceyi Berlingo kadar iyi uygular. Baş, bacak ve omuz mesafesi geniş ve ikinci sıranın genişliğine üç çocuk koltuğu yerleştirilebilecek kadar alan var. Büyük sürgülü arka kapılar da içeri girmeyi kolaylaştırıyor. Sırada depolama alanı var. Depolama alanları şehir otomobillerinin bagajına eşdeğer şekilde, 186 litre hacim sunuyor.

Tampon, eski Berlingo'dan daha kısa ve bu da ileri görüşü arttırıyor. Yüksek sürüş konumu ile birleştiğinde, sürücülerin önlerindeki yolu harika bir şekilde görmeleri anlamına geliyor. Çocuklar da arka koltuklardan keyif alacaklar; devasa cam alanları, dışarıyı görmenin kolay olduğu anlamına geliyor.

Berlingo 4403 mm uzunluğa sahip, bu da onu bir C4 SpaceTourer'dan biraz daha kısa yapıyor. Genişlik ve yükseklik eski Berlingo'dan farklı değil; 2107 mm genişlik ve 1.849 mm yükseklik. Kendinizi beş koltuktan hangisinde bulduğunuz önemli değil, yaşam alanı söz konusu olduğunda şikayet edecek çok az şey olacak. Yüksek tavan çizgisi, baş mesafesini en uzun boylular için kabul edilebilir kılıyor ve diz mesafesi de aynı derecede cömert.

Genç aileler, her ikinci sıra koltuğun standart olarak fermuarlı kapakların arkasına gizlenmiş ISOFIX montaj noktalarına sahip olmasını sevecektir. Kabin, üç çocuk koltuğunu da bir arada alacak kadar geniş. Büyük sürgülü kapılar ve düz bir iç zemin sayesinde erişim kolay.

Bu etkileyici kabin alanı, geniş bir yük alanıyla destekleniyor. 775 litrelik bagaj, standart görünümdeki eski Berlingo Multispace'den 100 litre daha fazlasını sunuyor. Koltukların katlanması, bagajdaki veya koltukların üzerindeki kollarla basit bir hareketle gerçekleşiyor ve üç ayrı koltuğun tümü, gerekirse bagajdaki kollar aracılığıyla düz bir yük alanı için zeminle aynı seviyeye geliyor. Ön yolcu koltuğu katlandığında Berlingo, 2,7 metreye kadar olan nesneleri taşıyabiliyor. Bagaj kapısı çok büyük, bu yükleme için harika ama ayrı olarak açılabilen cam kapağı dar alanlarda sıkıntı yaratıyor.

Citroen EMP2 platformunu önde kullanan Berlingo'nun ana faydalarından biri, Stellantis Grubu’nun en son güvenlik teknolojisinin tamamından faydalanmasına izin vermesi oluyor. Tüm Berlingo'larda standart olarak şeritte kalma yardımı, hız sınırı tanıma, aktif acil frenleme ve sürücünün dikkati izleme özelliği bulunurken, isteğe bağlı ekstra olarak aktif hız sabitleyici ile birlikte satın alınabiliyor.

Berlingo, 2018'de Euro NCAP tarafından yapılan güvenlik testinde beş üzerinden dört yıldız aldı. Yüzde 91 ve yüzde 81'lik Yetişkin ve Çocuk yolcu puanlarının ikisi de çok etkileyici, ancak 'korunmasız yol'da daha az olumlu olan %58'lik bir puan nedeniyle bir yıldız kaybedildi. Bunun nedeni, bir çarpışma durumunda yayaların veya bisikletlilerin yaralanmasına neden olabilecek ön cam sütunlarının tabanı etrafındaki sert alanlar. NCAP, acil fren sisteminin daha yüksek hızlarda daha az etkili olduğunu tespit etti, ancak şeritten çıkarsa aracı aktif olarak rotaya geri döndürebilen şerit tutma sistemini çok faydalı buldu.