yukarı

Hyundai Ioniq 6 2023: Pardon, sizi bir yerden gözüm ısırıyor…

Hyundai, Ioniq EV serisindeki ilk sedanı ve ikinci modeli olan tamamen yeni Ioniq 6'nın örtüsünü kaldırdı.

29 Haziran 2022 kaynak: Hyundai

Ioniq 5'in temel aldığı 45 konseptine güçlü bir benzerlik göstermesi gibi, Ioniq 6 da 2020 Mart'ında EV'nin ön izlemesini yapan Prophecy konseptinden çok da farklı olmayan zarif ve akıcı bir tasarıma sahip.



Bir konsept otomobilin hemen hemen her üretim versiyonunda olduğu gibi, pratiklik ve güvenlik gereksinimlerini karşılamak için oranların biraz düşürülmesi gerekiyordu, ancak yine de konsepte oldukça yakın olmasından etkilendik. Birçok kişi eğimli arka tarafı Porsche 911 ile karşılaştırdı, ancak biz bu benzetmeyi kötü bir şey olarak görmüyoruz.



Prophecy konseptinde bulacağınız ana değişiklik, özellikle ön ve arka tamponlarda çok daha fazla grafiğin olması. Bunun, otomobili daha belirgin hale getirmenin yanı sıra konsept aşamasından elde ettiği ekstra yüksekliğin bir kısmını görsel olarak azaltmak gibi ikili bir amacı var.



Konseptten değişmeyenler, Hyundai'nin tüm Ioniq serisinde taşımayı planladığı Parametrik Piksel aydınlatma elemanları, Porsche benzeri "balina kuyruğu" spoyleri ve artık ayrı olmalarına rağmen dikey stoplar ile tam genişlikte ışık şeridi olmuş. Yeni jant tasarımları da araç ile oldukça uyumlu gözüküyor. Biraz yersiz olduğunu düşündüğümüz tek şey, farların altında tampon boyunca uzanan uzun şerit, ancak bunun dışında oldukça yakışıklı ve benzersiz bir otomobil olmuş.



İçeride, Ioniq 6'nın kabini, hatchback muadili ile çok benzer, gösterge kümesini ve bilgi-eğlence sistemini oluşturan iki adet 12 inçlik ekran dikkat çekiyor.



İlk olarak, kapı eşiği kolçakları artık dışarı doğru çıkıntı yapmak yerine aşağı doğru eğimli ve artık herhangi bir düğme içermiyorlar. Düğmeler, Ioniq 5'te sadece geniş bir açık alanın yerini alan yeni bir merkez tünele taşındı ve bu alan kaybını telafi etmek için Hyundai, tam da bu eksiklik nedeniyle kapılara ekstra depolama alanı entegre edebildi.



Ek olarak, bilgi-eğlence ekranının altındaki çıkıntı artık ön konsol boyunca uzanıyor ve ardından bir dizi entegre dijital yan dikiz aynasına doğru ilerliyor. Dijital aynaların henüz yasallaştırılmadığı pazarlar için bunun nasıl değişeceğini görmek için sabırsızlanıyoruz. Son olarak, lüks faktörünü artırmak için, Ioniq 6'nın dingil mesafesi hem ön hem de arka yolculara ekstra diz mesafesi sağlamak için uzatıldı ve 6 çift renkli temaya sahip 64 renkli ortam aydınlatması, lüks havayı belirlemeye yardımcı oldu.

Koreliler teknik özellikler konusunda pek bir şey paylaşmasa da Ioniq 6'nın Hyundai'nin Ioniq 5'i destekleyen E-GMP EV platformunu kullanacağını biliyoruz. Sonuç olarak, güç açısından muhtemelen benzer özelliklere sahip olacak, ancak potansiyel olarak daha iyi menzile sahip, çünkü 0,21'lik sürtünme katsayısı, Ioniq 5'in 0,288'inden önemli ölçüde düşük. Güç aktarma seçeneklerinin 228 HP ve 350 Nm tek motorlu arkadan itiş konfigürasyonunun yanı sıra 324 HP ve 605 Nm çift motorlu dört tekerlekten çekiş seçeneğini içermesi muhtemel ve platform ayrıca otomobil üreticisinin 800 voltluk hızlı şarj altyapısına sahip.

Ön koltukların ötesinde otomobilin içinin nasıl görüneceği ve otomobilin tam özelliklerinin ne olacağı henüz belli değil, bu yüzden önümüzdeki aylarda tam olarak ortaya çıkması için biraz daha dişimizi sıkmamız gerekiyor.