yukarı

Hyundai Elantra incelemesi: Sıra dışı sedan

Radikal bir tasarım değişikliğine giden yeni nesil Elantra’nın direksiyonuna geçtik.

03 Ocak 2022 kaynak: Arabazzi

90’larda ekonomik otomobiller kötü bir üne sahipti. Verimsiz motorları, güvenlik sorunları ve donanım eksiklikleri bu kötü ünde pay sahibiydi. Fakat 2020’li yıllarda durum artık tamamen farklı. Modern kompakt sedanlar genel olarak zengin donanımlı ve iyi altyapılarla satışa sunuluyorlar. Ayrıca, otomobil üreticileri en uygun donanımlarda bile “Ben bir cimriyim" diyen teklifler yerine stil ve tasarıma daha fazla vurgu yapıyor.

Yeni nesliyle Hyundai Elantra bu yaklaşımı simgeliyor. Segmentin verimlilik ve satın alına bilirlik özelliklerini hala koruyan, modern tasarlanmış, teknolojiyle dolu bir otomobil. Sadece çılgın bir sürüş deneyimi beklemeyin. Kompakt pazarın bu kısmı hala değişmedi.



Elantra'nın dış tasarımını beğendiğimi söyleyerek başlayayım, özellikle bundan önceki nesli kadar muhafazakâr olmadığı için övgüyü hak ediyor. Agresif gövde çizgileri, etkileyici ön paneli ve tuhaf ızgarasıyla yeni nesil, etkileyici görünüyor. Arka kısımda stopları bağlayan LED şerit ve belirgin Elantra yazısı dikkat çekiyor.

Ancak Elantra’yı nasıl buldunuz diye sorduğum bazı dostlar tasarımı çok dalgalı ve biraz abartılı bulduklarını söylediler. Bu görüşlere de saygı duyuyoruz elbette. Kabinin genel tasarımı çekici ve Hyundai'nin ileri teknolojisini böylesine vurguladıklarını görmek güzel.

Mercedes tarzı bir cam levha, her ikisi de 10,25 inçlik ikiz ekranları barındırırken, dört kollu direksiyon simidi Audi'den ilham alınmış gibi duruyor. Malzeme kalitesinin çoğunlukla iyi olduğunu belirtmekte fayda var.



Uygun fiyatlı kompakt otomobiller hiçbir zaman konfora büyük önem vermedi, bu nedenle Elantra'nın sürüş konforu çok da sürpriz olmadı bizim açımızdan. Kabin geniş ve dört yetişkini mutlu bir şekilde barındırabiliyor hatta etkileyici diz mesafesi sınıfının referans modeli Skoda Octavia’dan bile daha iyi. Geniş açılan kapılar ve cömert tavan yüksekliği ile herhangi bir koltuğa binmek ve koltuktan inmek de kolay.



Elantra, 474 lt’lik bir bagaja sahip. Bagaj hacmi konusunda çok büyük bir fark olmasa da en büyük rakiplerinden biri olan Honda Civic’ten biraz daha küçük bir hacim sunuyor. Ayrıca bagaj tutamağının olmaması da eksi hanesine yazılıyor Elantra’nın. Kabinde, büyük kapı cepleri ve 10,25 inç dokunmatik ekranın altındaki geniş saklama yeri sayesinde tüm eşyalarınız için yeterli alan sunuluyor.



Kabin yalıtımı genel olarak iyi, bozuk zeminlerde bile ses iyi bir şekilde izole ediliyor. Hem direksiyon hem de şasi yoluyla genel denge seviyesi yüksek hızlarda bile yeterli. Elantra ayrıca rüzgâr ve yol gürültüsü konusunda da sınıfının en başarılı modellerinden biri.



Elantra'nın mevcut ikiz 10.25 inçlik ekranları, kristal netliğinde çözünürlük ve yanıt verme özelliğiyle sınıfının en iyisi. Özellikle araç sahiplerinin ayrı ayrı seçebilecekleri veya sürüş moduna bağlanabilecekleri dört farklı tema sunan dijital gösterge paneli oldukça hoşumuza gitti.

Bir Volkswagen Golf’de bulacağınızın aksine, Elantra sürüş verilerini nasıl gösterdiği konusunda yeni bir çığır açmıyor. Yol bilgilerini, aktif güvenlik durumunu ve diğer ayrıntıları gösteren merkezi bir ekran alanı içeren çift sanal kadrana sahip.



10,25 inç dokunmatik ekran, Premium Hyundai/Kia modellerinde bulacağınız işletim sistemini kullanıyor. Beklenildiği gibi de Apple CarPlay ve Android Auto bağlantılarını destekliyor ama kablolu bir bağlantı gerektiriyor.



Hyundai, Elantra için ülkemizde sadece 1,6 litrelik atmosferik motor seçeneği sunuyor. 123 HP güç ve 154 Nm tork performans amacında olanları tatmin etmeyecektir. Atmosferik motoru 6 ileri manuel ya da CVT şanzımanla kombine edebiliyorsunuz.

Test aracımızda yer alan CVT şanzımanıyla Elantra, 0 - 100 km/s hızlanmasını 10,7 saniyede gerçekleştiriyor. Düşük tork alt devirlerde biraz cansız hissettiriyor fakat devirlendikçe iştahı yerine geliyor. Tabii ki bir Elantra N performansı beklememek lazım. Şehir içi ve uzun yolda sakin kullanımlarda yeterli gücü sağlıyor.

Elantra’nın gövde hareketleri iyi huylu ve öngörülebilir. McPherson gergili ön ve burulma kirişli arka süspansiyon kadrosu ani yön değişikliklerini tolere edebiliyor.

Elantra'nın 1.6 litrelik atmosferik motoru bir tasarruf uzmanı sayılmaz. Gaza biraz fazla basmanı durumunda 10 litrelik ortalamaları çok rahat görebiliyorsunuz. Sakin kullanımda ise CVT’nin de olumlu katkısıyla 7,5-8,0 litre aralığında yolculuk etmeniz mümkün. Fabrika verisi ortalama tüketim değeri de 5,9 litre olarak verilmiş.

Mevcut durumda, 2021 başında Hyundai Elantra fiyat bilgisi vermek pek de mümkün değil. Biz bu yazıyı hazırlarken Hyundai’nin resmî sitesinde fiyatlarında güncellemekte olduğu bilgisi paylaşılmıştı. Fakat Elantra başlangıç fiyatıyla sınıfında rekabetçi bir model olmayı sürdürüyor.

Toyota Corolla ve Honda Civic'teki aktif güvenlik paketlerini seviyoruz ama Elantra da sınıfından geri kalmıyor. Burada sadece aktif güvenlik kitinin her parçası standart olmakla kalmıyor, aynı zamanda Hyundai birkaç önemli farkla rakiplerinin ötesine geçiyor. Örneğin, otomatik acil fren sistemi yayaları ve bisikletlileri algılayabiliyor, ancak aynı zamanda bir kavşakta sola dönerken karşıdan gelen bir aracı da algılayabiliyor ve sürücüyü uyarabiliyor.

Ayrıca, araçtan inmeye çalışırken yolcuları karşıdan gelen trafiğe karşı uyarabilen Güvenli Çıkış Uyarısı ve arka koltuk hatırlatma sistemi de bulunmakta. Ancak Elantra'daki en güzel beğendiğimiz özelliği Otoyol Sürüş Asistanı.

Hyundai'nin daha büyük, daha Premium modellerinde sunduğu Seviye II sürücü yardımının aynısı, ancak en üst donanım paketinde sunuluyor. Bu sistem küçük direksiyon düzeltmeleriyle aracı şeritte düzgün bir şekilde merkezde tutabiliyor ve çevredeki trafiği kolayca idare edebiliyor.