Kona, Tucson, Santa Fe ve hatta Türkiye’de satılmayan hidrojen yakıt hücreli Nexo… Hyundai'nin kuşkusuz geniş bir SUV yelpazesi var. Serinin en yenisi ve en küçük Hyundai SUV'u ünvanlı giriş modeli ise yeni Hyundai Bayon.
Türkiye'de üretilip dünyaya ihraç edilen Bayon, boyut olarak Kona'dan çok da farklı değil aslında. Ama hazırlanan kombinasyon, özellikle fiyat açısından ona önemli avantajlar sağlıyor.
Sizin için 1.4 litrelik atmosferik motor ve 6 ileri tam otomatik şanzımanlı Hyundai Bayon’un direksiyonuna geçtik ve onu gerçek hayatla imtihan ettik. İşte ilk tanışmamızdan notlar ve kritik noktalar...
Tasarım
Tüm son dönem Hyundai modelleri gibi, Bayon da tasarımda oldukça cesur oynamış. Üstelik, diğer Hyundai modellerinden oldukça farklı çizgileri sayesinde onu Kona’dan ayırmak çok kolay.
Yeni Bayon'un gövdesi - bir Elantra ya da Tucson kadar olmasa da - oldukça kalabalık hatların birleşimiyle oluşmuş. Bu durum başlarda biraz göz yoruyor ama zaman geçtikçe alışıyorsunuz. Doğal olarak kardeşler arasında en çok i20’ye benziyor Hyundai Bayon ama arada net bir karakter farkı var.
Öndeki ince farlar araca uzaktan bakıldığında tasarımda farların adeta yokmuş gibi hissedilmesini sağlamış. Kona'ya en çok yaklaştığı yer belki de ince bu bakışlar.
Arkada ise bumerang şekilli stoplar şık ve özgün bir görünüme sahip. Her iki stop grubunu birleştiren ince şerit ise artık modern otomobillerin olmazsa olmazı durumunda.
Boyutlar
Bayon tasarım olarak i20’yi andırıyor dedik ama SUV yapısı nedeniyle platformunu paylaştığı i20’den 140 mm daha uzun kendisi. Genişlik ve aks mesafesi ise i20 ile aynı. Hyundai Bayon i20’ye göre yerden 4 cm daha yüksek olsa da direksiyona geçtiğinizde bu yükseklik pek de hissedilmiyor.
4.18 m uzunluk, 1.78 m genişlik ve 1.50 m yükseklik küçük sınıf bir crossover’ı tanımlamak için yeterli. Bayon’un asıl sürpizi ise bagaj kapağının altında. Bayon'un tüm versiyonlarında 401 litrelik bagaj hacmi sunuluyor ve arka koltuklar katlandığında bu rakam 1.205 litreye çıkıyor.
Kona’nın 374 litrelik bagajıyla karşılaştırdığımızda Bayon’un büyük bir iş başardığını söylemek mümkün. Bagaj hacmi konusunda sınıfının en fonksiyonel otomobillerinden biri olan Skoda Kamiq’i bile geçebilmiş Hyundai Bayon.
İç mekân
Kabine geçer geçmez fark ettiğimiz ilk şey dış tasarım kadar dikkat çekici olmadığı oldu. Küçük hatchback i20 ile neredeyse birebir aynı olan kabinde sert plastik malzemeler hakim ama bu durum Bayon’un kabinini çok ucuz hissettirmemiş. Kumanda ve düğmeler genelde iyi kalitede.
Hacim açısından ön taraf biraz dar hissettirse de, arkada iki yetişkin rahatça yolculuk edebilir. Baş ve diz mesafeleri konusunda ise ne önde ne de arkada herhangi bir sıkıntı yok.
Kabinde yer alan saklama alanları da dört kişilik bir ailenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede. Ama küçük bir SUV'dan bahsettiğimizi unutmayalım lütfen.
Sürüş ve konfor özellikleri
Bayon’un süspansiyon sistemine genel olarak "tatlı sert" diyebiliriz. Avrupa yollarında bu sertlik pek rahatsızlık yaratmasa bile, ülkemizin bol çukur ve kasisli sokaklarında yolcuların kabinde hafiften homurdanmalarına yol açması muhtemel.
Yol tutuş sınıfının gerisinde kalmıyor ama tabii ki bir Puma çevikliği beklemeyin. Direksiyon sisteminin geri bildirimi önceki Hyundai modellerine göre bir tık daha iyileştirilmiş. Zaten Bayon’la da o virajdan bu viraja akmayı planlamıyorsunuz diye düşünüyoruz.
Ses izolasyonu konusuna gelirsek, Bayon’un motoru oldukça sessiz ve kabinde motor gürültüsünü duymanız için kulakları dört açmanız gerek. Rüzgar ve yol sesi belli bir hızdan sonra artıyor ama şehir içi hızlarda o da pek rahatsız etmeyecektir.
Motor
Hyundai Bayon, Türkiye'de 1.0 üç silindirli turbo benzinli ve 1.4 dört silindirli benzinli olmak üzere iki motor seçeneğiyle sunuluyor. 1.0 litrelik turbo motorun bir de hafif hibrit destekli versiyonu mevcut.
Hibrit desteği olmadan 100 hp ve 172 Nm torka sahip üç silindirli motor, elektrik motorunun desteğini aldığı versiyonda 120 hp güç ve 200 Nm torka yükseliyor. Kendisinin an itibariyle fiyat listesinde bulunmadığını eklemeyi de unutmayalım.
Konuk ettiğimiz Bayon’da ise 1.4 litre hacimli atmosferik motor 1.4 MPI yer alıyordu. Hyundai bu motoru farklı modellerde uzun yıllardır kullanıyor. Sağlamlığı ve sorunsuzluğuyla ön plana çıkan motor, eski modellerde 4 ileri otomatik şanzımanla kombine ediliyordu ve hem performans hem de tüketim değerleri konusunda negatif eleştiriler alıyordu.
Şimdi ise aynı motoru 6 ileri tam otomatik şanzıman ile kombine etmişler. İyi de etmişler, zira Bayon geleneksel bir motora sahip olmasına rağmen makul tüketim değerleri sunuyor.
100 hp güç ve 134 Nm tork kağıt üstünde burun kıvırmalara yol açabilir fakat özellikle şehir içinde yeterli performansı sunuyor Bayon. Düşük devirlerde biraz hantal kalabilen atmosferik motor, devirlendikçe daha mutlu oluyor.
1.4 litrelik motor Bayon’u 0’dan 100 km/s hıza 13.7 saniyede çıkartıyor. Daha fazla güç isteyenler ise üç silindirli motorun hibrit olanına yönelebilirler.
Tüketim
Bayon’un 1.4 litrelik atmosferik motoru düşük tüketim şampiyonu bir ünite değil, bunu baştan belirtmekte fayda var. Geleneksel motor ve şanzıman ikilisi, daha modern turbo destekli motorlar ve çift kavramalı şanzımanlara göre bir tık daha yüksek tüketim değeri sunuyor ki bu da gayet doğal.
Fakat 6 ileri otomatik şanzıman tüketim rakamlarını aşağıya çekmede 4 ileri otomatik şanzımana göre başarılı olmuş. Fabrika verisi tüketim 6.6 lt / 100 km olarak verilmiş olsa da özellikle dur-kalk trafikte bu rakamı tutturmak pek de mümkün değil. Siz 7.5 – 8.0 litreleri normal kabul edebilirsiniz.
Donanım
Hyundai Bayon Türkiye'de Jump, Style ve Elite donanım paketleriyle satılıyor. En üst donanımdaki test aracımızda zengin bir donanım listesine sahipti. Baz donanımda dahi derinlik ve yükseklik ayarlı direksiyon simidi, bluetooth bağlantısı, hız sabitleyici ve sınırlayıcı, otomatik yanan farlar, ön kol dayama gibi konfor aslında gayet cömert sayılabilecek ekipmanlar mevcut.
Elite donanıma geçtiğimizde akıllı anahtar, 8 inçlik dokunmatik bilgi-eğlence ekranı, kablosuz şarj pedi, 10,25 inçlik dijital gösterge paneli, ambiyans aydınlatması, elektronik klima, geri görüş kamerası gibi üst segmente göz kırpan özellikleri bulabilirsiniz.
Kullanışlılığı, ekran çözünürlüğü ve dokunma hassasiyetiyle benzerleri arasında ön plana çıkan bilgi-eğlence ekranına da ayrı bir parantez açmak gerek. Özellikle Japon markaların Hyundai’ye bilgi-eğlence sistemi konusunda bir göz atmalarını isteriz.
Güvenlik donanımları
Bayon baz donanım Jump'tan itibaren yokuş kalkış desteği, lastik basınç göstergesi, çoklu çarpışma önleme fren sistemini standart olarak sunuyor. Elite pakette bunlara ek olarak uzun far asistanı, şeritten ayrılma uyarı sistemi, şerit ve yol takip asistanı, ön çarpışma önleme yardımcısı, sürücü yorgunluk tespiti gibi güvenlik önlemleri yer alıyor.
Bayon’un şerit takip özelliğini beğendimizi belirtelim. Bazı modellerdeki gibi size devamlı zikzak çizdiren bir sistem değil. Şeritten ayrıldığınızı fark ettiğinde ufak müdahalelerle şeridi ortalamanıza yardımcı oluyor.
Elite pakette yer alan 10,25 inç dijital gösterge paneli ve akıllı telefon bağlantılı 8 inçlik multimedya ekranı dikkat çekiyor. Kablosuz şarj sistemi Style paketle birlikte standart olarak gelirken, hız sabitleyici tüm donanımlarda standart.
Sonuç olarak, kolay kullanımı, zengin donanımı ve özellikle büyük bagajıyla dört kişilik bir aileyi hiç üzmeyecek bir otomobil olmuş Hyundai Bayon.
Ayrıca, hem Türkiye'de (İzmit) üretilmesi hem de böylesine zorlu bir dönemde Hyundai’nin en ulaşılabilir SUV’u olması açısından yeni Bayon'un bir miktar pozitif ayrımcılığı hak ettiğini düşünüyoruz.
201.900 TL fiyat etiketiyle rakiplerinin karşısına hayli iddialı çıkan Bayon, en pahalı versiyonuyla 260.000 TL seviyelerine yaklaşıyor.