yukarı

Fiat Egea 2021: Ezber Bozan Sedan, Hatchback, Station ve Cross...

Satış rekortmeni Fiat Egea makyaj tazelerken, macera meraklısı Egea Cross da takıma katıldı...

28 Ekim 2020 kaynak: Fiat

"En iyi araba, alabildiğin arabadır" demiş atalarımız... Sebep ister küresel kriz olsun, ister vergiler, isterse aile bütçesini her zamankinden temkinli kullanma gerekliliği, tıpkı 80'li, 90'lı yıllarda olduğu gibi, ortalama (ve hatta ortalama üstü) bir gelirle ulaşabileceğimiz seçeneklerin çok azaldığı ortada.

Hal böyleyken ve elimizdeki seçeneklere odaklandığımızda, ihtiyaç ve eğilimlerimizi gayet iyi bilen Türk tasarımcı ve mühendislerin büyük pay sahibi olduğu Fiat Egea daha da önemli hale geliyor. Dolayısıyla Egea'nın minimum maliyetle maksimum ve ulaşılabilir bir otomobil üretme çabasının sonucu olduğu söylenebilir.

İşte bu Egea, Tofaş’ın 2015 yılında üretime geçtiği ve başta Avrupa, dünyanın pek çok ülkesine Tipo ismiyle ihraç ettiği Fiat Egea, 225 milyon dolarlık yatırımla yenilendi.

Yeni Fiat Egea ailesi toplu halde_arabazzi.com

Makyaj operasyonuyla birlikte, Sedan, Hatchback ve Station Wagon seçeneklerine, Fiat Egea'yı Crossover sınıfında temsil etmeye hazırlanan “Egea Cross” da eklenmiş oldu. Biraz da Panda Cross'un başarısından aldığı cesaretle yeni Fiat Egea Cross, macerayı çağrıştıran dinamik tasarımıyla gençlere ve enerjik ailelere hitap ediyor.

Egea'ların en yeni Fiat Egea Cross_arabazzi.com

Satışa sunulmasından bu yana geçen 5 sene boyunca “Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili” unvanını koruyan Fiat Egea ve ailesi, Türkiye pazarında toplam 240 bin adetlik bir satış performansına ulaştı. En az Dark'ın senaryosu kadar karmaşık yeni vergi formüllerimizin de Egea'nın işine yaradığı kesin. Yani şimdilik.

Egea modelleri, Tipo adıyla satıldığı İtalya ve Avrupa’da, sınıfının en çok talep gören modellerden biri. Nitekim, fazla tanınmadığı düşünülen pazarlarda dahi büyük bir satış başarısı elde etti Fiat Tipo ya da bizdeki adıyla Fiat Egea hatchback.

Yeni Fiat Egea Sedan ezber bozmaya devam ediyor_arabazzi.com

Çarpıcı örneklerden biri, Opel'in sahibi PSA'nın ülkesi Fransa'da (hani bu aralar trending topic'imiz olan) 2019 yılında Opel Astra'nın yaklaşık üç katı Fiat Tipo satılmış olması. Bunda Fiat Egea'nın uygun fiyatı kadar, ihtiyaçlara doğru çözümler üretmesinin de payı büyük.


Makyajlı Fiat Egea’dan önemli detaylar

Makyajlı Egea'da ilk dikkat çeken, yeniden yorumlanan ön ızgara. Yatay krom çizgilerden önce gözün takıldığı ilk detay, Fiat yazı tipinden hareketle tasarlanan çerçevesiz logo kullanımı belki de. Böylelikle yeni Fiat Egea, yakın zamanda tanıtılan yeni Fiat 500’den sonra, logoyu bu şekilde taşıyan ilk Fiat modeli oldu.

Fiat Egea 2021 makyajıyla görüntüde küçük, teknolojide büyük evrim geçirmiş_arabazzi.com

Far optikleri de elden geçirilen Fiat Egea, tüm gövde seçeneklerinde, hem ön hem de arkada standart sunduğu LED farlarla artık daha modern bir görünüme sahip. Full LED ön farlar bir yandan artan görünürlükle sürüş güvenliğine katkı sağlarken, bir yandan  enerji tüketimini, dolayısıyla CO2 emisyonlarını azaltıyor.



Ön tamponun altındaki krom detaylar ve tasarımı yenilenen 16 ya da 17 inçlik (donanıma göre) elmas kesim jantlar da Fiat Egea'nın değer algısını yükseltecek nitelikte. Yeni Fiat Egea modelleri, Okyanus Mavisi ve Paprika Turuncusu isimli iki yeni renk seçeneğine sahip olacaklar. Lakin, arka tarafla ilgili net bir ipucu henüz yok.



İç mekânda da kapsamlı bir yenilenme yaşayan Fiat Egea'da, klasik göstergelerin yerini standart sunulacak 7 inçlik dijital gösterge paneli almış. Temel sürüş bilgileri, multimedya sistemi ve araca bağlı akıllı telefonların kontrol edilebildiği bu yeni ekran ve dijital arayüzün sürücülerin yola odaklanmasını kolaylaştıracağını belirtiyor Fiat.



Bir diğer havalı yenilik olan 10,25" dokunmatik ekranlı bilgi ve eğlence sistemi, UConnect 5 multimedya yazılımıyla kombine ediliyor. Bu sistem yeni Fiat 500’ün ardından, FCA Grubu’nda ilk kez yeni Egea model ailesinde kullanılmış olacak.

Kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto desteğine sahip olan Uconnect 5, CarPlay’in özelliklerini, kişileştirilebilir profillerle dokunmatik ekranda kablosuz olarak kullanma ve 5 adede kadar konfigürasyonu saklama olanağı sunuyor.



Yeni Egea’nın yeni multimedya sistemi aynı anda iki telefonu Bluetooth üzerinden bağlama olanağı sunuyor. Bu sayede iki farklı telefonu eş zamanlı olarak kullanabilmek mümkün. Arka sıradakiler için sunulan USB girişi de ailenizin eğlence ve şarj amaçlı kullanımlara açık.

Yeni Fiat Egea'nın direksiyonu da daha şık ve sportif bir tasarımla yenilenenler kadrosunda. Daha kompakt bir boyuta küçülen direksiyon, dijital gösterge panelinin daha iyi görünmesini sağlacak bir ergonomide tasarlanmış.

Yeniden tasarlanan klima kumandaları, krom ve siyah detaylarla zenginleşen orta konsol da makyajdan payına düşeni almış.


Egea’ya dördüncü gövde: Egea Cross

Egea ailesi, sedan, hatchback ve station wagon'dan oluşan üç gövde tipine ek olarak, yeni Fiat Egea Cross ile genişliyor. İtiraf edin, "Egea Ailesi" dedikçe sizin de içiniz huzur doluyor:)

Fiat Egea Cross 2021_arabazzi.com

Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) World Class Manufacturing (Dünya Kalitesinde Üretim) programı kapsamında gerçekleştirdiği sıkı denetimlerde "Altın Seviye"ye ulaşan Tofaş Fabrikası’nda üretilen yeni üyesi Egea Cross, yeni ve genç bir kitlenin kalbini kazanacak  şekilde tasarlanmış.

Yeni Fiat Egea Cross duyguları harekete geçiren ve dinamik bir otomobili deneyimlemek isteyenlerin tercihi olmak istiyor ama 4x4 Egea gibi bir hayale kapılmayın. Cesur detaylara sahip Egea Cross, daha sert ve iddialı görünmek isteyen şehirlilere hitap ediyor.



Diğer Egea'lara göre yerden 4 cm yüksekte giden Egea Cross, 500 X temelli süspansiyon sistemi, yeni jantlar ve daha geniş lastik ölçüleriyle ayrışıyor. Tavan raylarıyla birlikte yükseklik farkını 7 cm'e çıkarsa da normal Egea'ya kıyasla bariz bir teknik farklılıktan bahsetmek zor.

Ama en azından Egea Cross'un yüksek bir sürüş pozisyonu otomobile inip binmeyi kolaylaştırıyor ve bozuk zeminde daha toleranslı bir süspansiyon konforu şaşırtıcı olmaz. Ki normal Fiat Egea da bu konuda hiç fena sayılmaz.



Otomobilin özel "crossover" detayları, çamurlukların etrafındaki gövde kaplamalarından başlayarak karoser boyunca çepeçevre devam ediyor. Cross için özel tasarlanan daha kaslı ön ve arka tampon, yan marşpiyeler ve Cross gövde tipine özel tavan rayları da güçlü ve gösterişli görünümü destekleyen dekorlar.


Yeni nesil güvenlik ve teknoloji donanımları

Yeni Egea teknoloji açısından da kapsamlı bir yenilenme operasyonundan geçmiş. Fiat'ın son sürüm sürüş destek sistemleriyle donatılan Egea modelleri, kompakt sınıf rekabetinde ellerini daha da güçlendirmiş olacak. tabii ki üst donanımlarda ve muhtemelen opsiyonel olarak...

Birkaç örnek vermek gerekirse:

Trafik İşareti Tanıma Sistemi sürüş esnasında maksimum hız limitlerini belirliyor.

Akıllı Hız Asistanı sürücüye hız sınırına uymasını öneriyor.

Şerit Takip Sistemi yol çizgilerini algılayarak otomobili şeritte tutuyor.

Sürücü Yorgunluk Uyarı Sistemi, sensörler yardımıyla sürücünün yolculuğa devam edemeyecek kadar yorgun olduğunu algılayarak mola önerisinde bulunuyor.

Adaptif Uzun Far Asistanı karşıdaki aracın farlarını algılayıp Egea’nın uzun farlarını otomatik olarak açarak görüşü ve buna bağlı olarak sürüş güvenliğini arttırıyor.

Kör Nokta Uyarı Sistemi, ultrasonik sensörler yardımıyla aracın kör noktasında bir engel olup olmadığını algılıyor ve ilgili tarafın yan aynasındaki küçük bir turuncu üçgen ile sürücüyü uyarıyor.

Ön park sensörleri, Anahtarsız Giriş/Çalıştırma ve kablosuz şarj gibi özellikler de Fiat Egea'nın makyaj adı altında dev adımlar attığına dair birkaç şaşırtıcı örnek.



Daha verimli ve çevre dostu motorlar

Yeni Egea, 2021 yılında yollara baştan aşağı yenilenen motor seçenekleriyle çıkacak. Yeni Egea'nın önceliği 1.0 hacimli ve 100 hp gücündeki yeni GSE T3 motor olacak gibi görünüyor. Bu üç silindirli motor mevcut 1.4 litrelik motordan farklı olarak, henüz 1.500 d/d’den itibaren 190 Nm gibi yüksek bir torka sahip.

FireFly Turbo motor ailesinin bir parçası olan 1.0 GSE T3, düşük tüketim ve emisyon değerlerini daha performansla birleştirmesi açısından sevindirici bir haber. Düşük devirde yüksek çekiş gücüyle son derece akıcı ve keyifli bir sürüş yaşayanlar, duymasın ama dizele karşı ateşli duygularını kaybedebilirler.



Euro 6D uyumlu MultiJet dizel motorlar ise 1.3 95 hp ve 1.6 130 hp (daha önce 120 hp) olmak üzere iki farklı güç seçeneğine sahip. İyileştirilen performans ve 110 gr/km’den (WLTP normuna göre) başlayan CO2 emisyon değerleriyle yeni dizel motor ailesi yüksek verimlilik seviyesiyle öne çıkıyor. Emisyon bizim için her olduğuna göre tüketim değerlerine girmeye gerek yok...

Peki tamam, tüketim verileri henüz açıklanmadı.