yukarı

Fiat Doblo 2022: Sen de mi Doblo?

Fiat, İspanya’da üretilecek yeni nesil Doblo’yu elektrikli versiyonuyla birlikte tanıttı.

06 Haziran 2022 kaynak: Fiat

İtalyan markanın ülkemiz için çok önemli bir yeri olan modeli Doblo, beşinci nesliyle artık İspanya’da üretilecek. Artık ülkemizde üretilmeyecek olmasısın üzücü haberden sonra gelelim yeni nesil Doblo’nun detaylarına… Doblo’daki en büyük yenilik aslında tamamen elektrikli bir versiyonun sunuluyor olması. Bu nedenle, yeni E-Doblo'nun lansmanı ile marka, son yıllarda başlatılan elektrifikasyon sürecini sürdürüyor. 2024 yılına kadar Fiat, Avrupa'daki her yeni modelde tamamen elektrikli olmayı ve 2027'den itibaren tamamen elektrikli bir marka olmayı hedefliyor. E-Doblo, yeni 500 ve E-Ulysse'nin piyasaya çıkışının ardından Fiat için üçüncü elektrikli modeli olurken aynı zamanda Fiat Professional için E-Ducato ve E-Scudo'dan sonra üçüncü elektrikli hafif ticari model olma özelliğine sahip. Yeni Doblo iki farklı uzunlukta ve üç farklı konfigürasyonda satışa sunulacak, aynı zamanda geniş bir motor yelpazesi de mevcut olacak.



Araçlarını günde sekiz saat veya daha fazla kullanan profesyonellerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarım aşamasında aracın konforuna çok dikkat edilmiş. Titreşimleri azaltmak için ses yalıtımı ve süspansiyon baştan aşağı yeniden tasarlanmış.

Magic Cargo, kargo hacminde 0,5 m3 artış ve 3,4 m'ye kadar yük uzunluğuna ulaşan boru veya merdiven gibi uzun nesneleri yükleme imkanı sağlıyor. Ek olarak, daha fazla alan ekleyerek, yolcu tarafındaki koltuğu yükseltmek ve altındaki bölmeyi kutular veya kırılabilir nesneler için kullanmak mümkün. Doblo kabinini gerektiğinde mobil bir ofise dönüştürmek için döner bir tepsi tablası da bulunmakta. Magic Mirror, üç farklı görüş sağlayan 5 inçlik bir dijital dikiz aynası olarak dikkat çekiyor. Bu dikiz aynasında, kör nokta alanının tam görünümü ve güvenliği artıran arka park kamerası takip edilebiliyor. Son olarak, yalnızca E-Doblo'da bulunan Magic Plug sayesinde, pil tarafından üretilen elektrik enerjisini bir kargo buzdolabı veya elektrikli aletler için bir çalışma tezgahı gibi belirli dönüşüm ihtiyaçları için kullanmak mümkün.



Tam elektrikli versiyonda E-Doblo, 800 kg'a kadar taşıma kapasitesi sunarken, geleneksel motorlu versiyonunda ise bir tona kadar yük kapasitesine ulaşabiliyor. Magic Cargo özelliği sayesinde uzun aks mesafeli versiyon maksimum 4,4 m3 hacme ulaşıyor.



Elektrikli versiyonla birlikte iki dizel versiyon da mevcut. 1.5 litrelik dizel motor manuel şanzımanlı olarak 100 HP güç sunarken, aynı motor hem manuel hem de 8 ileri otomatik şanzımanla 130 HP güç sunabiliyor. Ve son olarak, 110 HP’lik 1.2 benzinli motor da var.



Yolcu versiyonunda, yeni E-Doblo, ferahlığı, çok yönlülüğü ve 750 kg'lık çekme kapasitesi sayesinde tüm ailenin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini iddia ediyor. E-Doblo, opsiyonel olarak bagaj kapağında açılır bir arka camla da donatılabiliyor.

4,4 metre uzunluğundaki boyutları, şehirde sürüş için ideal bir çeviklik sunarken, ikinci sırada kargo kapasitesini artırmak için katlanabilen 3 tekli koltuk ile iç konfigürasyon, maksimum çok yönlülüğü ve ferahlığı sağlıyor. Güvenliği en üst düzeye çıkarmak için, standartlaştırılmış çocuk koltuğu bağlantı sistemi olan Isofix sistemi, arka koltukların üçünde de standart olarak geliyor.



Çok yönlülüğünü daha da artırmak için, ek olarak, eşya bölmeleri için daha fazla alan sağlayan pencereli tavan, şeffaf raf ve aracın hem içinden hem de dışından erişilebilen arka tavan kasası olan Magic Top'a sahip olunabilecek. 180° kamera sayesinde park etmeyi kolaylaştıran isteğe bağlı Magic View özelliği, aracın hemen arkasında ne olduğunu tam olarak görmenizi sağlayacak. 8 inçlik bilgi-eğlence ekranı standart donanımda yer alacak.



Yeni E-Doblo, Magic Window tavan şeritleri, 16 inç alaşım jantlar ve özel Mediterraneo Blue rengi dahil olmak üzere özel bir donanımla piyasaya çıkacak. E-Doblo, 100 kW elektrik motoru ve WLTP döngüsünde 280 km'den fazla menzil sunan 50 kWh pil ile donatılmış.

Yeni motor sayesinde, E-Doblo 130 km/s azami hıza ve 260 Nm'ye kadar maksimum torka ulaşıyor. Ayrıca sıfır emisyonlu versiyon, 100 kW'a kadar "Hızlı Şarj Modu" sayesinde sınıfının en iyisi şarj etme özelliğini sunuyor. Bu özellik, pilin %80'ini sadece 30 dakikada doğru akımda şarj etme anlamına geliyor.

Sürücü farklı modlar arasında seçim yapabiliyor. Normal, Eco ve Power isimli modlar, aracın sürüş tepkisini değiştirerek performansını iyileştiriyor ve optimize ediyor. Elektrikli versiyonun piyasaya sürülmesi herhangi bir yapısal değişikliğe neden olmadı. E-Doblo, içten yanmalı motorlarla aynı VAN boyutlarında, özelliklerinde ve konfigürasyonlarında satışa sunulacak.



Yeni Doblo, sürüş sırasında yardımcı olan ve yolculuğun güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan aktif güvenlik ve pasif güvenlik sistemleriyle donatılmış. Güvenlik özellikleri ve ADAS'tan (Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri) oluşan toplam 17 adet eksiksiz bir paket sunuyor ve bu da onu segmentin zirvesine ortak hale getiriyor.

Standart olarak; Trafik sinyallerinin otomatik tanınması, çarpışma riskini azaltmak için devreye giren aktif güvenlik freni, araç şeritten çıktığında sürücüyü uyaran ve ardından yavaş yavaş aracı doğru konuma geri getiren Şeritte Kalma Asistanı, sürücünün dikkat seviyesini izleyen ve mola verme zamanı geldiğinde sinyal veren Sürücü Dikkat Uyarısı sunuluyor. Son olarak, baş üstü gösterge, sürücünün dikkatini yoldan ayırmadan en önemli bilgilere ulaşmasını sağlıyor. Yeni Doblo ve E-Doblo, İspanya'daki (Vigo) Stellantis fabrikasında üretilecek.