Otomotiv tarihinin en güzel ve önemli eserlerinden biridir 1955 doğumlu Citroen DS. Her yönüyle orijinalliğin zirvelerinde dolaşan bu sanat eseri, hidropnömatik süspansiyonlarından disk frenlerine kadar pek çok ilke imza atmış bir efsane.
O kadar ki lansmanda aldığı sipariş rekoru ancak Tesla Model 3 tarafından, o da internet çağında kırılabildi, düşünün artık...
DS 9, işte bu mirası geleceğe taşımakla görevli model. Benzer oranda bir özgünlüğün imkânsız olduğunu baştan kabul etseler bile, ekibin dizlerini titreten bir yük olduğuna eminiz. Ama keşke ekibin tek derdi ağır miras olsaydı!
Dört yılı aşan bir mazisi olan DS 9'un hayat hikâyesi, Çin'li ortaklarla yaşanan fırtınalı ilişki, ayrılıklar, üretim önceliğini kaybetme gibi dertlerle hayli sıkıntılı başladı.
Hesapta platform kardeşi (ve pek çok özelliğini paylaştığı) DS 7 Crossback'ten önce asfaltla buluşacaktı DS 9 ama mağrur kıtanın Eylül 2021'e kadar beklemesi gerekecek.
Peugeot 508'le de paylaştığı EMP2 platformunun sınırlarını zorlayan DS 9, 4.93 m'lik uzunluğuyla kuzenine 15 cm fark atıyor. 2.9 m'lik aks mesafesiyle (ön ve arka tekerler arası) limuzin konforunu hedefleyen DS 9'un suikast listesinde alemin Alman kralları kadar, Volvo ve Lexus da var.
Büyük sedanların gittikçe küçülen pastasından pay kapmak için, artık gözü iyice karartmak gerekiyor ki DS 9 da tam olarak bunu yapmış.
İnce ayar sürüşleri Fransa'da devam eden DS 9, tavan tutamacının hissinden havalandımaların üfleme sesine kadar, yüzlerce maddelik bir kalite-konfor testinden geçiyor. Ön kaput dışındaki tüm parçalar arasındaki boşlukların maksimum 3 - 3,5 mm olması gibi, sadece Audi'nin ulaşabildiği bir standart belirlediklerini de aktaralım.
Performance Line+ ve Rivoli +'tan oluşan iki donanım paketinin çıtası da haliyle hayli yüksekte: Yaklaşınca dışarı çıkan kapı kolları, havalandırma, ısıtma ve masaj işlevli koltuklar, Alcantara deri döşemeler, dijital gösterge paneli, adaptif LED farlar, nesneleri ayırt eden gece görüş kamerası...
Atasına saygısını kaputtaki dikey krom çıta ve arka sütundaki sinyal lambalarıyla gösteren DS 9, hidropnömatik sisteme saygısını da önündeki 50 m'yi tarayıp kendini yol durumuna göre ayarlayan süspansiyon sistemiyle gösteriyor.
Motorlarda açılışı 1.6 PureTech'in 225 hp'lik en güçlü haliyle yapacak DS 9. Devamını, her biri şarj edilebilir hibritler olan ve güçleri 225 ila 360 hp arasında değişen E-Tense motorlar getirecek.
4 tekerden yönlendirme ve AWD çekişli en güçlü seçenek "DS 9 E-Tense 4x4 360" dahil, tüm DS 9'lar 8 ileri EAT otomatik şanzımanla yol alacak.
Ön siparişlerin alınmaya başladığı Fransa'daki fiyatlar 47.700 Euro ile 68.400 Euro arasında değişiyor. Donanımları sonuna kadar zorlayanlar ise sahadan 80.000 Euro hafifleyerek ayrılacaklar...