Birçok kişinin sedan şeklindeki gövde tarzının faydasını görüp görmediği konusunda şüphelerimiz var. Encak e-C4 hatchback alternatifi ile aynı fiyata sahip olan Citroen e-C4 X, sedan sevenler için ekstra maliyete sebep olmayacak en azından.
Bu sayede, elinizde daha şık olmasa bile konforlu, sürüşü rahat ve parasına göre makul bir elektrikli menzil sunan bir otomobil olmuş oluyor.
Citroen'in e-C4 X modeli, Türkiye’nin ana akım pazarına yeniden bir farlılık sunuyor, özelikle sedan gövde tam da ülkemizde aranan bir özellik. Söz konusu farklılık, bu yeni aracın tamamen elektrikli olmasıyla ya da Citroen'in kalın davlumbazları ile SUV tarzı sunduğunu iddia etmesine rağmen oldukça mütevazı 1,5 metrelik tavan yüksekliğini korumasıyla ilgili değil. Bunun yerine, arka taraftan kaynaklanıyor; e-C4 X bir sedan.
Dört kapılı modeller her zaman ülkemizde sevilmiştir ve Citroen bu damarı çok iyi yakalamışa benziyor. Hem geleneksel olarak çok sevilen sedan hem de son yıllarında yükselen trendi SUV tarzını tek bir modelde buluşturuyor. Ford Focus, Fiat Egea ve Renault Megane gibi modellerin hepsi hatchback tarzında sunuldu, ancak sedan gövde tarzı her zaman çok daha fazla sattı.
Kozmetik açıdan bakıldığında, bazıları X'in daha geleneksel görünümünü tercih edebilir. Hatchback, karmaşık iki katmanlı bir arka tasarıma sahipken, sedan çok daha temiz bir görünüme sahip. Yandan bakıldığında, üç kutu şekli düzgün bir şekilde orantılı ve Citroen serisine biraz zarafet katıyor.
Ancak tasarım özneldir ve asıl önemli olan rakamlardır. Bu yeni fastback şekli, e-C4 X'in 4.600 mm uzunluğunda olduğu anlamına geliyor bu da hatch'ten 240 mm daha fazla. İkili aynı dingil mesafesini paylaşıyor, bu da tüm bu ekstra metal işçiliğinin arka aksın arkasında olduğu anlamına geliyor. Sonuç olarak bagaj alanında büyük bir artış elde ediliyor. X, 510 litre ile standart e-C4'e göre 130 litre hacim kazanıyor.
Yük bölmesi oldukça düzenli bir şekle sahip ve şarj kablosunu tutmak için zeminin altında ekstra bir bölme var. Arka koltuklar katlanabiliyor (oldukça belirgin bir basamak bırakıyorlar), bu da 1.360 litreye kadar genişleyen bir hacme daha uzun eşyalar yüklemenin mümkün olduğu anlamına geliyor.
Sorun açıklığın kendisi. Açılan bölümün bir kısmını oluşturan arka cam olmadığı için bagaj kapağı burada kayda değer ölçüde daha küçük. Bavullar ve alışveriş çantaları için iyi olsa da, daha büyük bir şey taşımak istediğinizde bu durumdan ödün vereceğiniz anlamına geliyor.
Bagaj kapağının kendisi yüksek bir çizgiye sahip ve bu yolda fark ediliyor. Dikiz aynasına baktığınızda görecek pek bir şey yok çünkü arka cam ince ve konumu nedeniyle yoldan çok gökyüzünü görüyorsunuz.
Sürüş deneyiminin geri kalanı standart Citroen C4 X'e çok benziyor. Eğlenceden ziyade konfor için ayarlanmış bir otomobil, yumuşak amortisörler seyir halindeyken tümsekleri rahatça emiyor. Test rotamızın bazı bozuk, çukurlu yollarında bile, düşük hızlarda sadece en ufak bir kıpırdanma mevcuttu.
Buna karşılık sürüşü o kadar da heyecan verici değil. Dengeli ve virajları herhangi bir drama olmadan dönüyor ve direksiyon en hızlı veya en hassas değil, ancak işini yapıyor. Çoğu tüketici için sorun değil.
e-C4 X, bazı EV sedanlarda olduğu gibi akıllara durgunluk veren bir güç seviyesi sunmuyor. Motor ve batarya teknolojisi, Stellantis Group'un Peugeot/Citroen/Opel tarafındaki bir dizi diğer EV ile paylaşılıyor, bu da 0-100 km/s hızlanma süresini 9,5 saniyede tamamlamak için 136 hp ve 260 Nm'nin mevcut olduğu anlamına geliyor.
Gaz tepkisi Spor modunda biraz daha keskin (bu ayarın en iyi sonucu verdiğini düşündük, aksi takdirde e-C4 X durma noktasından hareket ederken biraz tembel hissediyordu), ancak sürüş modu ne olursa olsun, performans günlük kullanım için fazlasıyla yeterli ve otomobilin sorunsuz bir şekilde sürülmesi kolay. Kabine giren en belirgin ses yol gürültüsünün hafif bir uğultusu.
Citroen, e-C4 X'in e-C4 hatchback'ten 3 km daha fazla, 356 km’ye kadar menzil kapasitesine sahip olduğunu iddia ediyor. Yaklaşık 30 santigrat derecede yaptığımız test, tam şarj edildiğinde 322 km’nin biraz üzerinde bir menzil önerdi ve ekonomik sürüş için biraz elverişli olan bir rotada ortalama 4.0km/kWs elde ettik.
Peugeot e-208 ve Opel Corsa Electric gibi araçlarda ilk kez deneyimlediğimizden bu yana bu güç motorda yapılan ince iyileştirmelerin yüksek hızdaki verimliliğini artırdığı, dolayısıyla menzilin otoyollarda bu kadar dramatik bir darbe almayacağı açık. 100kW şarj sayesinde 10 dakikada 95 km menzil eklemek mümkünken, yüzde 10-80'lik bir yükleme yarım saatte tamamlanıyor.
İçeride, e-C4 X standart C4 ile aynı gösterge paneli düzenlemesine sahip. Görünüm yeterince şık ve çok sayıda saklama alanı var (toplam 16 bölme), ancak bilgi-eğlence sistemi sınıftaki en keskin veya kullanımı en sezgisel sistem değil.
Artı tarafı, klima kontrolleri için kullanılan kalın düğmeler ve hareket halindeyken kolayca kullanılabiliyor. Arka sırada diz mesafesi mükemmel, ancak baş mesafesi hatchback'e göre biraz daha klostrofobik hissettiriyor.