yukarı
hyundai
hyundai

Çinli Otomobil Markaları Dünyayı Fethediyor!

Çin, rotasını Orta Doğu, Latin Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’ya çevirdi.

03 Mart 2025 kaynak: Arabazzi

2023’te 4.7 milyon araç ihraç eden Çin, sadece iki yıl öncesine kıyasla üç kat büyümüş durumda. BYD, küresel satışlarda (hibrit ve elektrikli dahil) Tesla’yı geçerken, uzmanlar Çinli üreticilerin yakında Volkswagen ve Toyota’yı da geride bırakacağını tahmin ediyor.


Amerika’da rekabet şansı bulamayan ve Avrupa’da gümrük vergileriyle boğuşan Çinli üreticiler, hızla büyüyen ama yerli otomotiv sanayisi zayıf olan bölgelere yöneldi. Bugün Çinli markalar, birkaç yıl öncesine kadar neredeyse hiç varlık göstermedikleri pazarlarda ciddi oranlara ulaştı:


Orta Doğu ve Afrika: Pazarın %8’i artık Çinli markalara ait.
Güney Amerika: Çinli üreticiler pazarın %6’sını ele geçirdi.
Güneydoğu Asya: Şimdilik pazarın %4’ü Çinli üreticilerin elinde, ancak büyüme hızla devam ediyor.


Çin’de otomobil satışı hâlâ güçlü (2023’te 23 milyon araç satıldı), ancak büyüme hızı yavaşladı. Daha büyük sorun ise kapasite fazlası. Eğer Çin’deki tüm fabrikalar tam kapasite çalışsa, yılda 45 milyon araç üretilebilir. Ancak şu an bu rakamın sadece %60’ı gerçekleşiyor.


Bu yüzden Çinli markalar, yeni pazarlara yerleşmek için fabrikalar kurma planları yapıyor. Yakın gelecekte 2.5 milyon Çin menşeli otomobil, Çin dışında üretilmiş olacak. Şimdiden bazı büyük adımlar atılmış durumda:


BYD, Tayland ve Özbekistan’da üretime başladı, sırada Brezilya, Endonezya, Macaristan, Türkiye ve Meksika var.
Chery, Great Wall, SAIC ve Changan gibi devler de benzer planlar yapıyor.


Bu agresif yayılma politikası, Japon ve Güney Koreli markaları ciddi şekilde endişelendiriyor. Avrupa ve Amerika’daki devler de bu yeni rekabetin baskısını hissetmeye başladı. Ancak Çin hükümetinin yerli üretimi teşvik etmeye devam ettiği düşünüldüğünde, Çinli markaların yabancı ülkelerde üretim yapmasına nasıl bir yaklaşım sergileyeceği merak konusu.


Sonuç olarak, Çin otomotiv sektörü artık sadece bir üretim devi değil, küresel bir oyuncu haline geliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok pazar, bu dev dalgadan etkilenmeye hazır olmalı!