yukarı

Chery Tiggo 7 Pro test: Çin işgali

Chery'nin Türkiye pazarına sunduğu Tiggo 7 Pro’nun eksileri ve artıları neler? Cevabı test yazımızda…

08 Ocak 2024 kaynak: Arabazzi

Chery, uzun bir ayrılıktan sonra Türkiye pazarına geri dönmenin ilk sancılarını yaşıyor. Geçmiş yıllarda pek de başarılı olamayan satış macerasından sonra şimdi hem o imajını yıkmaya hem de çok daha zorlaşan rekabette hayatta kalmaya çabalıyor. Bu konuda da şu zamana kadar hiç de kötü sınav vermiyor açıkçası…


 

Chery Omoda 5, bu yılın başlarında çarpıcı bir tasarıma ve rekabetçi fiyatlarla küçük SUV pazarına ayak basmıştı. Şimdi sıra, Chery Tiggo 7 Pro'nun ülkenin en popüler yeni otomobil segmentinde her köşeden bir dizi rakiple mücadele edeceği orta SUV segmentinde.


 

Çarpıcı Omoda 5'in aksine, Tiggo 7 Pro'nun tasarımı, elmas kesim ızgara gibi orta boy SUV oyun kitabından çıkmış tasarım süslemeleriyle tasarım açısından daha geleneksel bir yol izliyor. Bu, yeni orta boy araç için bir eleştiri değil; araç, temiz hatları ve başarılı tasarım dokunuşlarıyla yakışıklı bir profil sunuyor.

Chery, Avrupalı rakiplerinin yanı sıra Kia ve Hyundai’yi de gözüne kestirmişe benziyor.  Ancak bu hedef, yerleşik markalardan müşteri çekmek için yeterli olacak mı? Bir göz atalım…

Chery'nin fiyatlandırması da bazı Çinli rakiplerinin fiyatlarını geride bırakıyor. Fiyatlar devamlı güncellendiği için bu sayfalarda fiyat vermeyi pek doğru bulmuyoruz fakat sınıfının en ulaşılabilir modellerinden biri olduğuna kuşku yok. Bu fiyata ise zengin bir standart donanım sunuyor.

LED farlar ve arka lambalar, tam boy stepneli 18 inç alaşım jantlar, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto özellikli 12,3 inç dokunmatik bilgi-eğlence ekranı standart donanımda yer alıyor.  Sürücü ekranı için bir başka 12,3 inç ekran, sekiz hoparlörlü Sony ses sistemi, sentetik deri koltuklar, ısıtmalı ön koltuklar, çift bölgeli klima kontrolü, panoramik sunroof, kablosuz akıllı telefon şarjı ve ambiyans iç aydınlatması da bulunuyor. Bunun yanında 360 derece kamera, elektrikli katlanır yan aynalar, elektrikli bagaj kapağı, aydınlatmalı eşik plakaları, iç hava kalitesi yönetim sistemi, negatif iyonlu oda spreyi ve kargo perdesi gibi özellikler sunuluyor.

Tiggo 7 Pro 1.6 litrelik turbo benzinli motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. Ülkemizde sadece önden çekişli olarak satılan Tiggo 7 Pro, 183 HP güç ve 275 Nm tork değerlerine sahip. Yedi ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman gücü ön tekerleklere aktarıyor.  

İlk bakışta Tiggo 7 Pro'nun kabininde beğenilecek pek çok şey var. Tek bir geniş çerçevenin içine yerleştirilmiş ikiz 12,3 inç ekranlar merkezde yer alıyor ve boyutlarıyla etkiliyor. Kabinde, Chery'nin pazar konumunu yalanlayan kesinlikle lüks bir his var. Suni deri koltuklar ve kontrast renkler premium hissi arttırıyor, karbon fiber görünümlü süslemelerle vurgulanan çok sayıda yumuşak dokunuşlu yüzey Tiggo 7 Pro'nun lüks havasını vurguluyor.

Elektrikli ayarlanabilir koltuklar, yan destekleri biraz eksik olsa da gayet iyi; eğimi ve erişimi ayarlanabilen deri kaplı direksiyon simidi ise görünümü tamamlıyor. Kabinde bir çift bardak tutucu ve küçük ama kullanışlı bir orta bölme ile standart bir depolama alanı mevcut. Ancak kapı cepleri biraz dar ve büyük şişeleri almakta zorlanacaktır.
 

Arka koltuklarda sırada işler biraz zorlaşıyor. Tiggo 7 Pro orta SUV sınıfında yer alırken, boyutları segmentin daha küçük tarafında olduğunu gösteriyor. 4513 mm uzunluğuyla Toyota Corolla Cross, Nissan Qashqai gibi bazı 'küçük SUV'lardan sadece bir miktar daha büyük. Tiggo 7 Pro, bazı orta boy SUV rakipleriyle kıyaslandığında 15 cm'ye varan bir farkla (Hyundai Tucson ve Kia Sportage) geride kalıyor.
 

Ve bu durum en çok da alanın kısıtlı olduğu ikinci sırada hissediliyor. Benim 179 cm'lik sürüş pozisyonumun arkasında biraz sıkışık olsa da gayet iyi, ancak daha uzun bir sürücünün arkasında oturmak konfor seviyelerinin düştüğünü görecektir.
 

Standart olarak sunulan panoramik tavan, kabin ambiyansını yükseltmek açısından güzel bir eklenti, yani ikinci sıradaki yolcular ferah bir yolculuk yapıyor. Ayrıca, farklı klima kontrol ayarları olmamasına rağmen ayrı hava menfezlerinden yararlanırken, cihazları şarj etmek için tek bir USB Tip A çıkışı hazır bekliyor. Katlanabilir kolçakta bir çift bardak tutucu bulunurken, dış koltuklar ISOFIX çocuk koltuğu bağlantılarıyla donatılmış. Ayrıca koltuk arkalıklarında üç adet üst bağlama ankrajı bulunuyor.
 

Chery bunun tavan çizgisinden mi yoksa koltuk arkalıklarının üstünden mi ölçüldüğünü belirtmese de bagaj alanı 626 litre ile cömert. İkinci sıranın 60:40 oranında katlanmasıyla 1672 litrelik cömert bir kargo kapasitesi elde ediliyor. Sevindirici ve bu modern otomotiv çağında alışılmadık bir şekilde, tam boyutlu bir stepne ve lastik paketi bagaj tabanının altında yer alıyor. Bu önemli alanda cimrilik yapmadığı için Chery'ye tebrikler.
 

Tek bir geniş ve hafif kavisli çerçeve içine yerleştirilmiş ikiz 12,3 inç ekranlar ilk incelemede etkiliyor. Chery, bilgi-eğlence sisteminin kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto özelliğine sahip olduğunu söylüyor, ancak bağlantı kurmakta zorlandım. Kablo ile bağlanmak daha verimli oldu.
 

Bilgi-eğlence ekranı, Tiggo 7 Pro'nun klima kontrolleri de dahil olmak üzere neredeyse tüm hayati işlevlerini barındırıyor. Bununla birlikte, ekranın altındaki ön panelde bulunan yararlı bir dokunmatik çubuk, sıcaklık ve fan hızı gibi daha sık kullanılan özellikler için bazı kısayol düğmeleri sağlıyor. Dokunmatik ekranın kendisi girişlere çok duyarlı değil, bazen gerekli ekranı çağırmadan önce daha sıkı ve daha kasıtlı bir basış gerektiriyor. Bunu zaman zaman biraz sinir bozucu ve dikkat dağıtıcı buldum.
 

Markanın 'Hello Chery' sesli komut istemleri biraz isabetsiz ve yanlış. Chery, Tiggo 7 Pro'nun çeşitli özelliklerini ve işlevlerini etkinleştirmek ve değiştirmek için 400'den fazla komuta yanıt verebileceğini iddia ediyor. Yan camları açmaktan sıcaklığı değiştirmeye ve müzik çalmaya kadar, Hello Chery uygulamasında biraz aksaklık olduğunu kanıtladı. Chery'nin sistemi bu konuda yalnız değil, üst düzey lüks markalar bile sesli komutları hatasız hale getirmekte zorlanıyor.
 

12,3 inçlik dijital sürücü ekranı, yakıt tüketimi, güvenlik destek sistemleri ve benzerleri gibi çeşitli sürüş verilerini gösteren daha küçük bir bölümü çevreleyen dijital kadranlarla standart olarak geliyor. Karşılaştığımız bazı sistemler kadar yapılandırılabilir değil, ancak görüntülenen bilgiler net ve okunması kolay. Chery henüz bağlantılı uygulamalar dünyasına girmedi, bu nedenle şu anda Tiggo 7 Pro'nun hayati işlevlerine akıllı telefonunuzdan erişme olanağı yok.

Chery, Tiggo 7 Pro serisinin tamamında markanın gelişmiş sürücü destek sistemlerinin eksiksiz bir paketini kullanarak güvenlik ekipmanlarından ödün vermedi. Bu da otonom acil frenleme (AEB), şerit takip asistanı, kör nokta izleme, frenlemeli arka çapraz trafik uyarısı, dur-kalk fonksiyonlu adaptif hız sabitleyici, trafik sıkışıklığı asistanı ve ön ve arka park sensörlerinin tüm seride standart olduğu anlamına geliyor.
 

Ayrıca, sürücüyü kapıyı açmak üzereyken arkadan bir araç veya bisikletli yaklaştığında uyaran bir sürücü dikkat monitörü ve kapı çıkış uyarısı da bulunuyor. Sürücü ve ön koltuktaki yolcu arasında bulunan ve kaza durumunda yolcular arasındaki kafa çarpışmalarını azaltan ön orta hava yastığı da dahil olmak üzere sekiz hava yastığı bulunmaktadır.
 

Neyse ki, sürüşümüz Chery'nin güvenlik sistemlerinin çoğunu devreye sokmadı, bu nedenle AEB ve arka çapraz trafik uyarısı gibi şeyler hakkında rapor veremiyoruz. Bununla birlikte, otoyolda adaptif hız sabitleyici kullanılarak yapılan bir sürüş, Tiggo 7 Pro şerit işaretleri arasında kolayca konumlandırıldığında bile sistemin sürekli olarak direksiyon simidini çekiştirdiği bir hayal kırıklığı egzersizi olduğunu kanıtladı. O kadar sinir bozucu oldu ki, hız sabitleyiciyi kullanmayı bıraktım. Gelecek sürümlerde biraz yeniden kalibrasyona ihtiyaç duyabilir.
 

Ve sürücü dikkat monitörü biraz fazla hevesliydi, dikiz aynama bir an fazla bakmak gibi dikkatimi dağıtan bir şey yaptığımda sarı yanıp sönüyor ve beni uyarıyordu. Yine, küçük bir yeniden kalibrasyon bunu düzeltecek ve direksiyon başında çok daha keyifli bir zaman geçirmemi sağlayacaktır.
 

Chery, Tiggo 7 Pro'nun karma kullanımda 7.5 litre yakıt tükettiğini belirtiyor. Gerçek kullanım koşullarında bu rakamın 1 litre yukarısını düşünebilirsiniz.  Yakıt deposu ise 57 litre.
 

Chery Tiggo 7 Pro her turbo 1.6 litrelik dört silindirli benzinli motordan güç alıyor. Bu motor 183 HP ve 275 Nm güç üretiyor; bu rakamlar nefes kesici değil ancak orta SUV segmentindeki rakipleriyle boy ölçüşebiliyor. Yedi ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman (DCT) gücü ön tekerleklere gönderiyor. Motor ve DTC kombinasyonunun olağanüstü olmasa da iyi olduğu hemen anlaşılıyor.
 

Özellikle eğimli bir yere park etmeye çalışırken veya otoyola girerken büyük bir hızlanma patlaması talep ederken çift kavramalı şanzımanın zaman zaman hafif bir tereddüt yaşadığını fark ettik. Ancak çoğunlukla ve genel sürüş koşullarında DCT iyiydi.
 

Koreli meslektaşlarının aksine, Chery henüz süspansiyon ayarlama yoluna gitmedi, ancak markanın yöneticilerine göre bu gelecekte bir olasılık olmaya devam ediyor. Şimdilik ne çok yumuşak ne de çok sert bir sürüşle standart ayar oldukça iyi. Daha büyük engelleri aşarken biraz yuvarlanma var, ancak genel olarak segmentten beklenenin dışında değil.
 

Otoyolda, Chery Tiggo 7 Pro hızlı ve büyük ölçüde konforlu bir şekilde ilerliyor. Yol gürültüsü elbette belirgin, ancak rahatsız edici değil. Yol arkadaşınızla hala seviyeli bir konuşma yapabilirsiniz. Sürüş deneyimiyle ilgili en büyük hayal kırıklığım, adaptif hız sabitleyiciyi kullanırken, direksiyonda bazı sert dürtmelerle sürekli sizinle savaşıyormuş gibi hissettiren ve 110 km/s'de ideal olmayan başlatma yardımı olmaya devam ediyor. Bu durum, 1.6 litrelik dört silindirli ve (çoğunlukla) iyi kalibre edilmiş çift debriyajlı otomatik vitesin sürüş deneyimine gölge düşürüyor.
 

Chery, Türkiye otomobil pazarında kendini yeniden kurmaya çalışırken olumlu adımlar atıyor. Ana akım markalara meydan okuyan bir marka olarak, insanların zor kazandıkları parayı teslim etmeden önce kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor. Chery, yedi yıllık garanti teklifi ve genişleyen bayi ağı ile bu soruların bazılarına yanıt verdi.
 

Tiggo 7 Pro, Chery'nin yerel ürün gamındaki (Omoda 5'in ardından) ikinci araç olabilir, ancak aynı zamanda şimdiye kadarki en başarılı aracı. Herhangi bir kilit alanda öne çıkmıyor, ancak bir dizi kusurla da hayal kırıklığına uğramıyor. Evet, birkaç kayda değer sorun var ve ilk bakışta Tiggo 7 Pro'nun fiyatı, yerleşik rakipleriyle karşılaştırıldığında ilgi çekici görünüyor.