yukarı

BMW XM 2023: M Performance'tan ilk hibrit

Konsept sürecinde BMW XM'e epeyce aşina olsak da final haliyle nefes kesmeye devam ediyor XM

28 Eylül 2022 kaynak: BMW

28.09.2022- XM, 1970'lerin sonundaki ortadan motorlu M1 süper otomobilinden bu yana normal bir BMW modelinden ayrılmayan ilk BMW Motorsport ürünü. Yarış kazanmak için kurulmuş bir organizasyondan çıkan ikinci yol otomobilinin SUV olması biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Fakat teknik verilere geçtiğimizde bu hayal kırıklığı geride kalacaktır.



Diğer modern lüks hibritlerle karşılaştırıldığında, XM'nin tahmini 50 km elektrik menzili kesinlikle kısa bir mesafe olarak sayılabilir. Ama bu bir BMW M otomobili, bu yüzden güç ve performans haklı olarak öncelikli olmalı. XM Label Red 745 HP ve 997 Nm torka sahip. Yeni nesil BMW M5'teki güç aktarma sistemini temel alıyor. Standart XM, gücünü 490 HP ve 650 Nm üreten 4.4 litrelik çift turbo V8'den alıyor ve bu gücü sekiz ileri vitesli otomatik şanzımanla dört tekerleğe de iletiyor. Ancak bu şanzımanın içine 197 HP üretebilen tek bir elektrik motoru eklenmiş. İki motor birleştiğinde 653 HP güç ve 800 Nm tork elde ediliyor. Bunlar oldukça iddialı rakamlar ve XM’i şimdiye kadarki en güçlü M yol otomobili yapıyor. Sıfırdan 100 km/s hızlanma 4,1 saniye sürüyor.



En büyük rakiplerden Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid'i 0’dan 100 km/s hızlanmasını 3,6 saniyede gerçekleştiriyor ve 295 km/s hıza ulaşabiliyor. XM, 250 km/s sınırlayıcı ile standart olarak geliyor ve isteğe bağlı M Sürücü Paketi maksimum hızı 270 km/s'ye yükseltiyor.



BMW, uzun aks mesafesi, 50/50'ye yakın ağırlık dağılımı ve pil takımının zemin altına yerleştirilmesi sayesinde düşük ağırlık merkezinin birleşiminin XM'nin iyi bir performans ve konfor kombinasyonu sağladığını açıkladı. XM her zaman dört tekerlekten çekiş modunda çalışıyor, ancak 4WD Sport devreye girdiğinde tork dağılımı arkaya kayabiliyor ve M spor diferansiyel, asfalt yüzeylerde dönüşe yardımcı olmak veya kendini kilitlemek için gücü dış tekerleğe aktarabiliyor. Elektrikle kontrol edilen viraj denge çubuklarının aktif devrilme stabilizasyonu da standart paketin bir parçası ve XM, arka aks yönlendirmeli ilk tam M otomobili unvanını taşıyor.



Konseptin gömme kapı kolları ve bumerang stopları kullanılmamış, ancak BMW, büyük aydınlatmalı ızgaralar, olağandışı geçiş çizgisi, bölünmüş farlar, dikey olarak konumlandırılmış egzoz çıkışlarıyla konsepte çok yakın kaldı. Stoplar, konsepte takılan bumerang şeklindeki üniteler kadar gösterişli olmasa da yan kısımlardaki BMW M'nin üç şeritli logosuna atıfta bulunan çapraz ışık şeritleri hoş bir dokunuş olmuş.



İçeride, yeni ve tanıdık bir karışım bizi karşılıyor. iX'ten daha az vahşi ve kesinlikle BMW'nin herhangi SUV modelinden daha lüks. Temel gösterge paneli ekranı ve konsol düzeni, X7 gibi yakın zamanda tanıtılan veya güncellenen BMW'lerde bulacağınızdan çok farklı değil ve şirketin yeni iDrive 8 işletim sistemini birleştirilmiş dijital gösterge paketi ve dokunmatik ekran içinde barındırıyor. Ancak X7'den farklı olarak, XM hala geleneksel bir otomatik vites değiştiriciye sahip. Konsept XM'in heykelsi tavan döşemesi ise standart.