Dolaylı olarak yerini aldığı i3 kadar yenilikçi olmasa da BMW iX1, mükemmel bir motor sistemi ve oldukça yüksek fiyatını haklı çıkarmaya yardımcı olan uygun bir premium hissi veren kabini ile çok iyi şekilde bir araya getirilmiş bir EV. Kompakt elektrikli SUV, pratikliği sportif bir sürüşle çok güzel bir şekilde harmanlıyor, ancak aşırı sert sürüşü ve tek bir şarjla 440 km sınırını aşamaması puanını biraz kısıtlıyor.
BMW'nin öncü elektrikli şehir otomobili i3'ün üretimi 2022 yılında sona erdi. Doğrudan bir ikame olmayacak. BMW iX1'in artık Alman markasının giriş seviyesi EV'si olduğu ve i3'ün ayrılışının şu anda i4 sedan, iX3 orta boy SUV, iX lüks SUV ve i7 lüks sedanı içeren bir dizi EV modelin arasında bıraktığı boşluğu kısmen doldurduğu anlamına geliyor.
Ancak i3 kısmen karbon fiber, kısmen alüminyumdan oluşan karmaşık yapıya sahip bir modelken, iX1 sadece en yeni X1 SUV'un elektrikli bir versiyonu ve diğer birçok BMW ve yeni nesil MINI Countryman ile aynı platform üzerine inşa edilmiş. i3 oldukça ilginç görünürken, üretimi karmaşıktı ve bazı potansiyel alıcılar için biraz fazla sıra dışı iken, iX1 tamamen normal. Tabii dev böbrek ızgaralarını görmezden gelirseniz.
iX1'in en doğrudan rakipleri yakın zamanda yenilenen Volvo XC40 Recharge, C40 Recharge, Audi Q4 e-tron ve Mercedes EQA oluyor. Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Nissan Ariya ve Tesla Model Y'nin yüksek özellikli versiyonları iX1 ile aynı fiyat aralığında yer alıyor. Hepsi daha fazla menzil sunuyor ve çoğu daha fazla bagaj alanına sahip.
BMW iX1 şu anda 3 milyon TL seviyelerinden başlıyor. Temel X1'den yaklaşık 100 bin TL daha fazla; alıcılara tanıdık xLine ve M Sport özellikleri arasından seçim yapma şansı veriliyor ve çok sayıda isteğe bağlı ekstra mevcut. Standart donanımda LED farlar, 18 inç alaşım jantlar, otomatik bagaj kapağı, iki bölgeli klima kontrolü, geri görüş kamerası, adaptif hız sabitleyici, iç ortam aydınlatması, 10,25 inç dijital sürücü ekranı ve BMW'nin iDrive bilgi-eğlence sisteminin en son versiyonu olan iDrive 8'i çalıştıran 10,7 inç merkezi dokunmatik ekranın yanı sıra Apple CarPlay ve Android Auto yer alıyor.
Daha sportif odaklı süspansiyon kurulumuna sahip M Sport versiyonunu biraz sert bulduğumuzu belirtmeliyiz. Otomobil yüksek hızlarda bazı yüzeylerde biraz titrerken, hız tümsekleri ve daha büyük çukurlar kabinde oldukça belirgin bir şekilde hissedilebiliyor. Bu haliyle gövde sert virajlarda oldukça düz kalıyor, bu nedenle BMW sönümlemeyi biraz yumuşatmayı göze alabilir.
Bazılarının BMW'nin sunduğu daha büyük jantların görünümünü beğeneceğinden şüphemiz yok, ancak iX1 için kesinlikle en küçük jantları tavsiye ediyoruz, çünkü sert bir sürüşün sınırını kaldırmaya yardımcı oluyorlar. Aksi takdirde, otoyol rafineliği mükemmel ve yol ve rüzgar gürültüsünden iyi bir şekilde izole edilmiş hissediyorsunuz, ayrıca araç yüksek hızlarda çok dengeli hissettiriyor. Direksiyon çok fazla geri bildirim sunmuyor ve mevcut BMW modellerinin çoğunda gördüğümüz gibi, oldukça ağır.
BMW, iX1'in hatırı sayılır ağırlık rakamından kurtulmak için iyi bir iş çıkaran şasinin yardımıyla performanslı şekilde sürmek için eğlenceli ve ilgi çekici bir otomobil. Çok iyi çalışmayan şey ise fren pedalının kalibrasyonu, bu da yumuşak bir şekilde durmayı çok zorlaştırıyor. Pedal hareketinin ilk kısmı pek bir şey yapmıyor, ancak biraz daha sıkıca bastığınızda frenler agresif bir şekilde ısırıyor. Bunu aşmanın bir yolu, tek pedallı sürüşe izin veren ve vites seçicideki 'B' modu aracılığıyla kolayca erişilebilen beş rejeneratif fren ayarından en güçlüsünü kullanmak. Geri kalanlar dokunmatik ekran üzerinden seçilebiliyor ki bu da Hyundai Ioniq 5'teki gibi direksiyona monte edilmiş kulakçıklara kıyasla daha zahmetli.
Başlangıçta iX1 sadece dört tekerlekten çekiş için iki elektrik motoru kullanan ve 313 HP ve 494 Nm tork üreten 'xDrive30' motor sistemi ile sunuluyor. Bu kompakt SUV için oldukça yüksek bir güç, ancak iX1'in iki tondan daha ağır olduğunu unutmayın. 0-100 km/s hızlanması 5,7 saniye sürüyor ve tam gazda iX1'in gerçek anlamda hızlı olmaktan ziyade tempolu hissettirdiğini gördük. Tabii yaklaşık 500 Nm tork çıkışının anında verilmesinin şokunu atlattıktan sonra…
İsterseniz, hızlanmaya film bestecisi Hans Zimmer tarafından sağlanan ve şaşırtıcı derecede iyi çalışan bilimkurgu benzeri bir geri bildirim sesi eşlik edebilir. Direksiyonun arkasında, iki elektrik motorunun 10 saniye boyunca tam potansiyellerini ortaya koymalarını sağlayan 'boost' modunu devreye sokan kulakçık bulunuyor.
iX1 ile geçirdiğimiz süre boyunca, kilovat-saat başına ortalama 5 km yol kat ettik, bu kulağa çok etkileyici gelmiyor, ancak testin büyük bir kısmı pil dostu olmayan yüksek sıcaklıklarda yapıldı. Ayrıca, iX1'i bir Volvo C40 Recharge ile karşılaştırdığımızda, İsveçli sadece 4.6 km/kWh yapabildi. Daha uygun koşullarda, bu sayının önemli ölçüde artmasını beklerdik, ancak mevcut haliyle tam dolu bir batarya 324 km’lik tahmini menzil gösterdi.
iX1, Volvo C40 Recharge gibi bazı rakiplerinden daha düşük olan 130kW'lık bir hızda doldurulabiliyor, ancak BMW'nin en yeni EV teknolojisinin temel unsurlarından biri yazılımında geliyor. Şarj oranları en yüksek kapasiteye ulaştıklarında düşme eğiliminde, ancak en son i7’de olduğu gibi, iX1'in programlanması, oranın önceki BMW'lerden daha az aniden düşmesi anlamına geliyor.
Sonuç olarak, uygun bir ultra hızlı DC şarj noktasına takarsanız, 64,7kWh pil paketini 29 dakika gibi çok makul bir sürede yüzde 10'dan yüzde 80'e kadar doldurabilirsiniz. Evde şarj için, standart bir 7.4kW duvar kutusunun iX1'in pilini tamamen şarj etmesi yaklaşık on buçuk saat sürecektir.
iX1'i diğer X1'lerden ayırmak için kullanabileceğiniz çok fazla görsel hediye yok, özellikle de BMW'nin elektrikli otomobillerinin imzası haline gelen şimşek mavisi dış kaplamaya sahip olmayan M Sport donanımını seçerseniz. Bunun bir elektrikli araç olduğuna dair tek belirgin işaret egzoz çıkışlarının olmaması ve ızgaranın boş bırakılmış olması, ancak elektriğe geçtiklerini bağırmak istemeyen alıcıların bunu çekici bulacağını umuyoruz.
Kabin, mükemmel malzeme kalitesi ve iX1'in 3 milyon TL’lik başlangıç fiyatını haklı çıkaran genel bir sağlamlık ile birinci sınıf hissi veriyor. Gösterge panelinin üzerinde biri gösterge paneli, diğeri ise bilgi-eğlence ve klima kontrolleri için olmak üzere çift ekran içeren kavisli panel yer alıyor. Yüzen orta konsol, minimalist gösterge paneli tasarımına olanak tanıyan sürüş ve bilgi-eğlence kısayollarını içeriyor.
Diğer yeni, daha küçük BMW modellerinde gördüğümüz temayı devam ettirerek, döner iDrive kontrolörü artık yok. Bu cihaz uzun zamandır BMW'nin bilgi-eğlence sisteminin alametifarikası ve hareket halindeyken kullanımı gerçekten çok kolay. Otomobille geçirdiğimiz süre boyunca, kas hafızası bizi var olmayan kadrana uzanırken buldu ve her seferinde küçük bir hayal kırıklığına yol açtı.
BMW'nin yeni direksiyon simidi tasarımının daha önceki çabalara kıyasla şaşırtıcı derecede basit ve minimalist göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak yakından baktığınızda tüm tuşların orada olduğunu ve sadece dokunmaya duyarlı paneller değil, hepsinin fiziksel olduğunu görebilirsiniz.
10,7 inçlik dokunmatik ekran ön panelin ortasında yer alıyor ve daha önceki iDrive kurulumunu daha keskin, daha duyarlı bir ekrana uyarlıyor. iDrive 8 işletim sisteminin ana menü sayfası, iX1'in sisteminde gezinmeyi kolaylaştıran büyük, mantıklı kutucuk kısayollarına sahip. Hareket halindeyken küçük ayarlamalar yapmak için çok kullanışlı olan tıklama tekerleğinden vazgeçilmiş olması üzücü, ancak bazı fiziksel kısayol düğmeleri hala mevcut.
Klima kontrol sisteminin büyük bir kısmı dokunmatik ekrana taşınmış olsa da, kalıcı ekran tuşları sürüş sırasında ayar yapmayı kolaylaştırıyor. Klima menüsüne girdiğinizde düğme boyutları çevresel görüş kullanırken bile basabileceğiniz kadar büyük, yani gözlerinizi tamamen yoldan ayırmanız gerekmiyor.
İçeri adım attığınızda iX1 sizi BMW'nin mevcut alanı en üst düzeye çıkardığı hissini vermeye gerçekten yardımcı olan hafif, havadar bir kabinle karşılıyor. Açık kabin tasarımı, torpido gözünün ötesinde gizli saklama alanı için fazla yer olmadığı anlamına geliyor, ancak iX1 yine de birçok kullanışlı dokunuşa sahip. Örneğin, ön koltuklar arasındaki kablosuz şarj pedi neredeyse dikey, ancak plastik bir klips sürüş sırasında telefonunuzun kaymasını önlüyor. Ayrıca bir çift derin bardak tutucu ve yüzer konsolun hemen altında büyük bir raf var. Biraz garip olan ise orta konsoldaki kapaklı bölme oluyor.
Isofix noktaları BMW'nin arka koltuklarına yerleştirilmiş ve küçük menteşeli kapakların arkasından kolayca erişilebiliyor, ayrıca ihtiyaç duymanız halinde ön yolcu koltuğunda üçüncü bir montaj daha var.
iX1 mütevazı boyutlarda bir SUV, bu da şehir içinde sürmenin korkutucu olmasını önlemeye yardımcı oluyor. 4.500 mm uzunluğuyla iX1 aslında BMW 2 Serisi Coupe'den biraz daha kısa ve neredeyse tamamen aynı genişlikte. Ancak 1.642 mm boyunda olması SUV alıcılarının aradığı hakim duruşu ve sürüş pozisyonunu sağlıyor.
Akü paketi otomobilin tabanının altında saklandığı için iX1'in kabin alanı benzinli veya dizel motorlu X1 ile aynı, bu nedenle yetişkinlerin uzanması için yeterli miktarda alan var. Özellikle baş mesafesi etkileyici ve arka koltuk arkalıkları da yatabiliyor, bu da yolcuların uzun bir yolculukta daha kolay dinlenmelerini sağlıyor. En büyük hayal kırıklığımız, orta konsolun oldukça geriye uzanması ve orta koltukta oturanlar için değerli ayak alanını kaplaması.
iX1'in 490 litrelik bagaj alanı, normal bir X1'de sahip olduğunuz 540 litreden daha az, ancak azalmanın tamamı zemin altı depolama alanında, bu nedenle çoğu zaman fark etmiyorsunuz bile. Her halükarda, zemin altı bölmesinden geriye kalan alana hala bir şarj kablosunu sıkıştırabilirsiniz. Ayrıca, BMW'nin kapasitesi Mercedes EQA'daki 340 litreyi veya Ford Mustang Mach-E'deki 402 litreyi geride bırakıyor. iX1'de 40:20:40 oranında bölünmüş arka koltukların katlanması bagaj kapasitesini 1.495 litreye çıkarıyor. EQA veya elektrikli Volvo XC40'tan 150 litre daha fazla. Ancak koltuklar düz bir yük alanı oluşturacak kadar alçalmıyor.
Normal X1 serisi, 2022 yılında Euro NCAP tarafından değerlendirildi ve maksimum beş yıldız derecesiyle çıktı. Yetişkin ve çocuk yolcu kategorilerinde sırasıyla yüzde 86 ve 89 puan aldı ve güvenlik yardım teknolojisi için etkileyici bir yüzde 92 aldı. Ne yazık ki, içten yanmalı motorlu X1'in puanı tamamen elektrikli iX1 için geçerli değil, ancak teste tabi tutulduğunda daha iyi olmasa da aynı performansı göstermesini bekliyoruz.
Bunun nedeni, her iX1'in bir geri görüş kamerası, mola vermeniz gerekip gerekmediğini önerebilen bir 'dikkat asistanı' ve BMW'nin şeritten ayrılma uyarısı ve fren müdahaleli ön çarpışma uyarısını içeren 'aktif koruma' sistemi ile donatılmış olması. Birçok elektrikli araç gibi, iX1 de yayaları varlığından haberdar etmek için düşük hızlarda ayırt edici bir ses çıkarıyor. İsteğe bağlı 'Driving Assistant Professional' paketini alırsanız adaptif hız sabitleyici, çapraz trafik uyarısı, şerit değiştirme uyarısı, arka çarpışma önleme ve direksiyon ve şerit kontrol asistanı da alabilirsiniz.
iX1'in ne kadar güvenilir olduğunu, ciddi bir kilometre yapma şansı bulana kadar bilemeyeceğiz. Ancak i3'ün yaklaşık on yıl boyunca önemli bir sorun yaşamadan satışta olduğu ve BMW'nin beşinci nesil elektrikli otomobil teknolojisinin i4, iX3, iX ve i7'de de bulunduğu düşünüldüğünde, kompakt elektrikli SUV'un oldukça güvenilir olacağı anlaşılıyor.