yukarı

BMW iX 2023: Test

BMW iX'i satın almak pahalı olsa da tamamen elektrikli bir aile SUV'u olarak son derece etkileyici.

29 Mayıs 2023 kaynak: Arabazzi

BMW iX, Alman üreticinin ciddi anlamda etkileyici bir başarısı. Mühendislik becerisiyle tanınan BMW, son derece konforlu, sürüşü harika ve birinci sınıf araç içi teknolojisiyle öncülük eden büyük, tamamen elektrikli bir SUV geliştirdi. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Jaguar I-Pace, Audi Q8 e-tron, Mercedes EQC veya EQE SUV ve Tesla Model X gibi diğer premium üreticilerin rakipleri iX'e bazı SUV/SAV rekabeti sunuyor.

BMW iX, Bavyeralı otomobil üreticisinin 2013 yılında piyasaya sürdüğü i3’den bu yana ilk tamamen elektrikli otomobili ve bazı çevrelerce geleceğin klasiği olarak görülüyor. i markası aynı zamanda i8 plug-in hibrid spor otomobili ve daha yakın zamanda pille çalışan iX3 SUV, i4 Gran Coupe, i7 ve iX1 kompakt SUV'u da içeriyor. iX, şirketin elektrikli otomobiller için tamamen yeni, ölçeklenebilir bir platform kullanan ilk EV'si.

Temelini 2018 Paris Otomobil Fuarı'nda sergilenen iNext konseptinden alan iX, X5 kardeşiyle hemen hemen aynı boyutlarda ve hem dinamik hem de yaşam tarzı niteliklerini vurgulamak için benzer şekilde bir Spor Aktivite Aracı (SAV) olarak pazarlanıyor. Bu kulağa halkla ilişkiler zırvası gibi gelebilir, ancak lüks iX gerçekten de her yönden başarılı; A ve B yollarında güvenle ilerlemek için şaşırtıcı bir kabiliyete sahip. Ancak iX ile seyahat etmekten keyif alacak olan sadece sürücü değil. Yolcular da fısıltı kadar sessiz elektrikli motor sistemi ve lüks kabin hissinden yararlanıyor. İç mekân yumuşak dokunuşlu kumaşlarla kaplanırken, fütüristik gösterge paneli tasarımı göze çarpan bir özellik.

xDrive40 modeli normal iX sahipliğine giriş noktası ve 71kWh bataryasının tek bir şarjıyla 425 km’ye kadar menzile sahip olabiliyor. iX'in iyi düzeyde standart donanıma sahip olmasını bekliyorduk ve hayal kırıklığına uğramadık. xDrive40, 21 inç alaşım jantlar, dört bölgeli klima kontrolü, ısıtmalı ön koltuklar, 12,3 inç dijital sürücü ekranı ve BMW'nin sekizinci nesil iDrive bilgi-eğlence sisteminin yanı sıra Apple CarPlay ve Android Auto'yu çalıştıran 14,9 inç merkezi dokunmatik ekrana sahip. Her model ayrıca BMW'nin Park Asistanı ve Sürüş Asistanı Professional gibi güvenlik sistemleriyle birlikte geliyor.

BMW'nin tamamen elektrikli iX3 SUV'u içten yanmalı motorlu X3 modelini temel alırken, daha büyük olan iX özel bir EV platformu ve üreticinin beşinci nesil eDrive elektrik motorlarını kullanıyor. Revize edilen motorlar, artık üretilmeyen i3'te bulunan düzenekten daha verimli ve ayrıca iX'in torkunun daha yüksek hızlarda daha kolay iletilmesine olanak tanıyor. Eğer iX'i saf güç açısından değerlendirirseniz, giriş modeli xDrive40'ın 326 HP güç üretiyor. Burada eleştireceğimiz tek nokta iX'in 2,4 tonluk ağırlığının sürüş ve yol tutuş üzerindeki etkisinin fazlaca hissedilmesi.

Endişelenmenize gerek yok, çünkü iX'in sürüşü mükemmel; virajlı yollarda şaşırtıcı derecede çevik ve iyi bir direksiyon hissi sağlıyor, bol miktarda yol tutuşu sunuyor ve viraja girerken içinizi güvenle dolduruyor. İster yavaş şehir trafiğinde olun ister A veya B yolunda daha hızlı seyahat edin, gaz kelebeğini ayarlamak da kolay.

Kabinin ne kadar sessiz olduğunu fark edeceğiniz uzun otoyol yolculuklarında da iX çok kötü değil. Altta çalışan motorlardan tipik bir elektrik sesi gelmiyor ve hızlandığınızda sadece hafif bir rüzgâr sesi duyuluyor. Tüm bunlar, iX'in yoldaki hemen hemen her tümseği emme kabiliyeti ile birleştiğinde, BMW'nin amiral gemisi elektrikli otomobilinin sürüşünün olumsuz bir yönünü bulmak zorlaşıyor. Direksiyonu hızlı tepki veriyor, ancak bu güven aşılayan bir şasi olsa bile süspansiyon zaman zaman tam olarak ayak uyduramıyor.

326 HP gücündeki xDrive40, 0-100 km/s hızlanmasını 6,1 saniyede tamamlıyor. Bu kadar büyük bir SUV için son derece hızlı hissettiriyor. Gaz kelebeği tepkisi anında gerçekleşiyor ve turbo veya otomatik bir SUV'de iki kez düşünebileceğiniz sollama işlemini sorun olmaktan çıkarıyor. 

xDrive40, 71kWh bataryaya sahip daha küçük üniteyi kullanıyor ve BMW'ye göre tek bir şarjla 425 km yol kat ediyor. Bu modeli kullandığımızda, kilovat-saat başına 3,0 km geri dönüş sağladı, bu da gerçek dünyada yaklaşık 370 km’lik bir menzile eşit, ancak bunun daha sıcak havalarda biraz iyileşmesini bekliyoruz. Şarj açısından, xDrive40 150kW'a ulaşabilirken, xDrive40'ın 71kWh'lik bataryasını standart bir 7,4kW'lık ev tipi şarj cihazı kullanarak tamamen şarj etmek için 11 buçuk saat gerekiyor.

BMW yıllar içinde mühendislik uzmanlığıyla sağlam bir itibar kazanmış olsa da üretici zaman zaman otomobillerinin dış tasarımına yaklaşımı nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Yirmili yılların başında 5 Serisi ve 7 Serisi sedanların tartışmalı tasarımı alıcıların hoşuna gitmezken, Z4 roadster'ın kutuplaştırıcı 'alev yüzeyi' çok fazla eleştiri aldı. iX, BMW için bir başka tasarım sıçraması anlamına geliyor; tamamen elektrikli SUV, çok sayıda köşeli hat ve kabarık paneller içeriyor. Tartışmalara yol açan uzun ızgaradan bahsetmeye bile gerek yok. Genel görünüm muhtemelen fikir ayrılıklarına neden olacak, ancak iX kesinlikle daha geleneksel tarzdaki Audi Q8 e-tron ve Mercedes EQC karşısında öne çıkıyor.

Kabinin içine bir bakış, iX'in neden BMW'nin tamamen elektrikli amiral gemisi SUV olduğunu vurguluyor. Ultra modern bir his ve gösterge paneli ve kapı kartlarında kullanılan çok sayıda yumuşak dokunuşlu, süet benzeri malzeme ile kaliteyi adeta gözünüze sokuyor. İlk bakışta koltuklar nispeten düz görünüyor, ancak yumuşak orta dolgu hem rahat hem de destekleyici oldukları anlamına geliyor. Hem sürücü hem de yolcular, kabini ışıkla dolduran tam uzunlukta 'Sky Lounge' panoramik sunroof'a hayran kalacaklardır.

İki adet 14,5 inç kavisli ekran merkezde yer alırken, standart Live Cockpit Professional medya kurulumunda bir baş üstü ekran işlevi ve BMW'nin en yeni iDrive sistemi bulunuyor. Neredeyse tüm diğer otomobil üreticilerinin sadece dokunmatik ekran girişlerine geçtiği bir dönemde BMW, sekizinci nesil bilgi-eğlence sistemi için iDrive clickwheel girişini korumayı seçti. Bu çok iyi bir şey çünkü bu fiziksel kontrollerle hareket halindeyken ayarlamalar yapmak çok daha kolaydı ve hala da öyle.

Ekranların kendileri muhteşem görünüyor. İki büyük ekran, ön panelin üzerinde yüzüyormuş gibi görünen hafifçe kavisli bir bölme içinde yan yana oturuyor. Grafikler parlak ve şık, yükleme süreleri inanılmaz derecede hızlı ve Android Auto ile Apple CarPlay'in tam ekran entegrasyonu gördüğümüz en iyi özelliklerden biri. Yapabileceğimiz birkaç eleştiriden biri tuş boyutlarıyla ilgili. Ana menü tüm fonksiyonları tek bir ekranda listeliyor; devasa ekran boyutuna rağmen, çok sayıda alt menü, her birinin küçük, zahmetli bir simgeye indirgenmesi anlamına geliyor. Daha az önemli işlevlerin ayrı bir sayfada yer almasını tercih ederdik.

BMW iX uygun bir lüks hissi vermesinin yanı sıra pratik bir aile SUV'u. Büyük kapı cepleri ile her türlü ufak tefek eşyayı saklamak için bol miktarda iç alan bulunurken, büyük boyutlu kablosuz akıllı telefon şarj pedi, orta konsolun arkasına sıkıştıran diğer bazı üreticilerin aksine, iDrive kumandasının altına kolayca yerleştirilerek erişimi kolaylaştırıyor.

Dört bölgeli otomatik klima kontrolü, ısıtmalı ön koltuklar ve önde ve arkada bulunan USB bağlantı noktaları gibi standart donanımlarla kabin de vakit geçirmek için konforlu bir yer. BMW'nin Park Asistanı işlevi de tüm modellere dahil edilmiş; sistem uygun bir park yeri belirleyebiliyor ve ardından aracınızı otomatik olarak park etmek için kontrolü ele alıyor. Paralel park etmeye veya dar halka açık otoparklarda gezinmeye meraklı olmayanlar için gerçek bir nimet.

iX, 4.953 mm uzunluğunda ve 2.230 genişliğinde büyük bir SUV ve BMW X5'ten biraz daha büyük.  iX'teki yolcular, kabinin önünde ve arkasında bol miktarda diz mesafesi ile EV'nin mükemmel iç alanından yararlanabiliyorlar. Tamamen elektrikli bir otomobil olan iX'in hantal bir şanzıman tüneli barındırması gerekmiyor, bu da zeminin tamamen düz olduğu anlamına geliyor ve özellikle arka koltuklarda oturanlara fayda sağlıyor.

iX'in 500 litrelik bagajı makul bir boyutta olsa da sınıfının lideri değil. Mercedes EQE SUV 520 litre bagaj alanı sunarken, Audi Q8 e-tron daha aile dostu 569 litreye sahip. Bahsettiğimiz gibi, BMW'nin kendi iX3'ü ve Tesla Model Y gibi orta boy elektrikli SUV'lar bile amiral gemisi iX'ten daha fazla bagaj kapasitesine sahip. Ancak iX'in arka koltuklarını katlarsanız 1.750 litrenin kilidini açabiliyorsunuz.

xDrive40 modeli için maksimum frenli römork çekme kapasitesi 2.100 kg. Sektörün çarpışma testi kuruluşu Euro NCAP, yetişkin yolcu koruması için yüzde 91 ve çocuk yolcu koruması için yüzde 87 gibi etkileyici bir puanla BMW iX'i 2021'deki en yüksek beş yıldız derecesiyle ödüllendirdi. Yerleşik güvenlik yardım sistemleri de benzer şekilde etkileyici bir yüzde 87 puan elde etti.

BMW'nin Aktif Sürüş Asistanı Pro paketi standart olarak sunuluyor ve bir dizi yarı otonom sürüş yardımını içeriyor. Ayrıca, yorgunluk belirtileri için sürücü girdilerini izleyen ve gerekirse mola vermek için bir uyarı işaretleyen bir sürücü Dikkat Asistanı da bulunurken, hız sınırı tanıma teknolojisi de standart kitin bir parçası.