Plan ilk olarak Temmuz 2021'de açıklandı ve müzakere turlarının ardından Haziran 2022'de üye ülkeler tarafından onaylandı. Bugün itibariyle, Avrupa Birliği tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, otomobil üreticileri 2035 yılına kadar tüm benzinli, dizel, hibrit ve plug-in hibrit modellerini Avrupa serilerinden çıkarmak zorunda kalacaklar. Ferrari ve Lamborghini gibi düşük hacimli üreticiler bir yıllık olumlu bir gecikme yaşadılar.
2035 sıfır emisyon hedefinin yanı sıra, 2030 yılına kadar tüm otomobil üreticilerinin yeni otomobillerin CO2 emisyonlarını 2021 seviyelerine kıyasla yüzde 55 (önceki yüzde 37,5'lik azaltma hedefinden) azaltması gerekiyor. Transport & Environment grubuna göre, bugün Avrupa'daki tüm sera gazı emisyonlarının yüzde 16'sından otomobiller ve hafif ticari araçlar sorumlu.
Avrupa, otomobiller için en önemli pazarlardan biri, dolayısıyla AB'nin kararının küresel etkileri olacak. Otomobil üreticilerinin elektrifikasyon sürecini hızlandırmak için EV'lere yoğun bir şekilde yatırım yapmaya devam etmesi gerekecek. Bu, emisyon düzenlemelerinin daha az katı olduğu diğer bölgeler için içten yanmalı motorların geliştirilmesi için daha az fon olacağı anlamına geliyor. Avrupa'da 2035'e kadar ICE ile çalışan araçlar sunmayı bırakma taahhüdünde bulunan şirketler arasında Volkswagen, Stellantis, Ford ve Jaguar Land Rover yer alıyor.
Anlaşma bazı tepkilere neden oldu ve birçoğu Avrupalıların yeni bir EV almaya gücü yetmediği için daha eski modelleri kullanmaya devam edeceğinden endişe ediyor. Diğerleri, ICE ile çalışan araçlara kıyasla EV'lerde daha büyük olabilen, otomobil üretimi sırasında emisyonlarla uğraşmama planını eleştiriyor. Avrupa, “55'e Uygunluk” stratejisinin bir parçası olarak 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 55 oranında azaltmayı umuyor.