yukarı

Renault Clio Sürüş Özellikleri

Boyutları, görüş açıları ve genel konforuyla Renault Clio, şehir içi kadar uzun yolda da hayatı nasıl kolaylaştıracağını çok iyi bilen bir araba

 

Sadece birkaç yüz metre bile yeni Clio'yla konfor/kontrol kıvamının iyileştiğini anlamak için yeterli. Bir önceki de konfor anlamında olgun bir arabaydı ama yeni Clio'nun süspansiyon sistemi arka sırada hissedilen sertliği de önemli oranda çözmüş. 

 

Şehir içi düşük hızlar ve bozuk zeminlerde VW Polo aradaki konfor farkını korumakla beraber, Renult Clio da en iyiler listesinde.

 

Rahatlığıyla tüm aileyi memnun eden yeni Clio, başarılı şasisiyle sürüşten keyif almak isteyenleri de unutmamış. Netleşen direksiyon öncekinin fazla yapay hissinden kurtulmuş ve yolda olup biteni daha iyi anlatıyor. 

 

Renault Clio sürüş özellikleri_arabazzi.com

 

Çok zorlamadıkça her durumun üstesinden gelen Clio virajlarda ne zaman limite geldiğini, gaz pedalından ne zaman çekmek gerektiğini ön tekerlerin tutunma kaybıyla açıkça anlatıyor. 

 

Daha dinamik sürüş için Sport modunu (Icon-Multi Sense) seçtiğinizde ufak bir yaşansa bile, şasi-direksiyon-şanzıman paslaşmasında Ford Fiesta'nın tahtını sarsmaktan uzak Renault Clio. Ama malum, uçlardaki taleplerin değil, ortalardaki büyük beklentilerin arabası Clio.

 

Standart sunulan acil fren desteği, hız sabitleyici ve yokuş kalkış desteği de güncel beklentileri karşılıyor. Geri görüş kamerasının ancak en üst donanımda standart oluşuysa arabazi için hayal kırıklığı. 

 

Beklentisi daha yüksek olanlar en üst donanımın üstüne Sürüş Destek Paketi alırlarsa şerit takip, aktif acil frenleme, güvenli mesafe uyarısı ve trafik işaretleri tanıma sistemlerine de erişebilirler. 

"Rahatlığıyla tüm aileyi memnun eden yeni Clio, başarılı şasisiyle sürüşten keyif almak isteyenleri de unutmamış"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Öncelikle Renault Clio motor seçeneklerinin hava durumu kadar değişken olduğu bilgisini ve satışta olan motorlar için Renault Türkiye resmi sitesini ziyaret etmenizi önermek isteriz. Matrah ayarları tüm markaları kombinasyon cambaz yaptı sonuçta...

Mesela yeni Renault Clio'nun lansmanda 72 ila 130 hp arasında değişen motor seçenekleri, an itibariyle 65 hp ila 100 hp arasına çekilmiş durumda.

Hayatınızın tamamını (çoğunu demedik bakın:) şehir içinde geçirmiyorsanız ve aşırı sabırlı bir insan değilseniz 65 hp'lik 1.0 Sce benzinliden kaçınmanızı öneririz. Tamam, illa Clio almanız gerekiyor ve paranız buna yetiyorsa sözümüz yok ama 0'dan 100'e 17,1 saniye 90'larda bile yavaş sayılırdı.

 

Aynı motorun bir üst basamağında belki de Clio'nun denge taşı duruyor. 90 hp ve 2.000 devirde 160 Nm'lik bu 3 silindirli 1.0 TCe benzinli, çoğu durum ve kullanıcı için fevkalade yeterli. Üstelik, yukarıda bahsi geçen zayıf kardeşinden de az yakma potansiyeline sahip. 

 

3 silindirlilere has hırıltı ve ritim bozukluğundan tamamen muaf olmasa da durumu iyi idare ediyor 1.0 TCe. 2.000 devirden itibaren istekle ivmelenen 90 beygirlik Clio, bir yerden sonra elinin altında mütevazı bir 160 Nm olduğunu hatırlıyor. Bu durum özellikle ara hızlanma ve sollamalarda vites düşürme ihtiyacı şeklinde özetlenebilir. 

 

Giriş seviyesindeki 5 ileri ve 90'lıktaki 6 ileri manuel şanzıman "iyi" ama geçişleri daha net ve keyili olabilirdi. X-tronic isimli CVT tip otomatik şanzımansa bu güç ve sınıf için iyi iş görüyor. En azından Clio tecrübesini kötüleştirmiyor diyelim, ki CVT'lerin genelde yaptığı bir şeydir.

Güç listesinin en tepesinde LPG kullanımında 100 hp ve 170 Nm'ye ulaşan 1.0 TCe ECO motor var. Benzinli kullanıma kıyasla daha performanslı olan bu çift karakterli motor, 100 km'de ortalama 6,8 litre LPG tüketiyor. Benzinli kullanımda aynı (resmi) ortalama değer 5,2 litre.

 

Gelelim fasülyenin en faydalısı olan 130 hp ve 240 Nm'lik 1.3 TCe'ye. Fiyat listesinden bağımsız konuşursak, gerek kağıt üstünde, gerekse çift kavramalı 7 ileri EDC7 otomatik şanzımanıyla (çoğu çift kavramalı gibi, kalkış ve park manevralarında biraz sarsıntılı olsa da) maça 2-0 önde başlıyor Renault Clio 1.3 TCe.

 

Yakın rakibi olan, yine 130 hp'lik Peugeot 208 1.2 PureTech ile bir yere kadar başat gitse de ara hızlanma ve yokuşlarda 4 silindirli bir turbo motorunun güçlü ciğerleriyle fark yaratıyor yeni Clio. Üstelik, 0-100'ü 9 saniyenin altında tamamlayan bu makineyle ortalama tüketimi 6 litrenin altında tutmak mümkün.

 

Çok yol yaparım, çok yakarım diyenler için biri 85 hp, diğeri 115 hp'lik 2 adet dizel seçeneğe sahip Renault Clio. 220 Nm'ye rağmen 85 hp'lik 1.5 BluedCi, hele ki düşük fiyat farkı nedeniyle ilgiyi haketmiyor bizce. Hem vaadedilen tüketim değerlerine ulaşmak için baya bir uğraşmanız lazım. 

 

115 hp ve 260 Nm torklu 1.5 dizel ise 0-100'de neredeyse 5 saniye fark attığı kardeşini, hem önemsiz fiyat farkı hem bir üst donanımda oluşu, hem de aynı tüketim değerlerini yakalamasıyla mahçup ediyor. Üstüne üstlük şaşırtıcı uysallığı ve istikrarlı güç arzıyla sevilesi bir dizel bu. 

 

Bu arada, yeni Renault Clio'nun her iki dizel seçeneğinde de 6 ileri manuel şanzımanla yetinmeniz lazım.

İç Mekân Sonuç