Eskisine nazaran 8,5 cm uzayıp 17 cm genişleyen Nissan Juke, Renault-Nissan-Mitsubishi ortak yapımı ve yeni Renault Clio ve Captur'ün de kullandığı CMF-B platformunu kullanılıyor.
4.21 m uzunluk, 1.60 m yüksekliği ve 1.80 m genişlik ölçüleriyle daha büyük boyut ve iç hacme sahip olan yeni Juke, artan donanıma rağmen 23 kilo hafiflemiş.
Tüm bu yenilikler yüksek dirençli çelikten gövde ve çok net çalışan direksiyonla birleşince, daha dinamik ve daha dengeli bir Juke ortaya çıkmış.
Buna karşın, Nissan Juke'un virajlarda en keyifli ya da bozuk zeminde en konforlu küçük SUV olduğunu söylemek de zor.
Aslında gayet başarılı olabilecek tatlı sert süspansiyon sisteminin eli, baz donanım dışında 19 inçlik abartılı büyüklükte jantlar nedeniyle zayıflamış.
Görüntü ve dinamizme yaptığı ufak katkı uğruna böyle bir tavize gerek var mıydı diye düşünmeden edemiyoruz. Hem de fren diskleri bu kadar minyatür görünürken!
Yeni Nissan Juke'un 3 farklı sürüş modu (Eco, Standart, Spor) sayesinde, sürüş seçeneklerinin ihtiyaç ya da keyfe göre değiştirilebilmesi ise pozitif notlarımızdan.
Sınıfına örnek olacak bir şekilde, Tekna donanımdan itibaren, bisiklet ve yaya tanımalı Akıllı Çarpışma Önleme Sistemi, Akıllı Şerit Takip Asistanı, Akıllı Otomatik Uzun Far Asistanı, Trafik İşaret Tanıma Sistemini standart olarak sunmakta.
Bunlara ek olarak, Platinum Premium versiyonunda mevcut olan Kör Nokta Uyarı Sistemi, Akıllı Yorgunluk Algılama Sistemi, Akıllı Arka Çapraz Trafik Uyarı Sistemi, Akıllı Çevre Görüş Sistemi ile de çok iddialı bir güvenlik teknolojileri paketi hazırlamış 2. nesil Nissan Juke.
Motor cephesinde hiç kafa karıştırmayan Nissan Juke 2021, son Micra'da da kullanılan 3 silindirli, 115 hp ve 180 Nm'lik 1.0 DIG-T turbo benzinli motorla çıktı yola.
10.7 saniyelik 0-100 km derecesiyle yeterince dinamik olan manuel şanzımanlı Juke, otomatik şanzımanda 1 saniye civarı yavaşlayarak (11.8 s) eski usül bir şaşırtmaca yapıyor.
6 ileri manuel ya da 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzımandan birini seçebilirsiniz ama manuel şanzıman sadece giriş donanım Tekna'da sunuluyor. Vites kolunun yüksekteki konumu ve işleyişi (manuelde) çok keyifli.
Otomatik şanzıman da kesinlikle beklentileri karşılayan, seri ve yumuşak bir karaktere sahip. Keşke park konumu için başka bir çözüm bulsalarmış da geri vitesi bulmak için doğal refleksle kolu en ileri aldıktan sonra geri çekmek zorunda kalmasaymışız!..
Eski Juke'un motor kadrosuna sonradan katılan 1.2 DIG-T'nin 10 Nm daha güçlü ve biraz daha rafine çalıştığını hatırlıyoruz ama yeni 1.0 da çoğu talebe rahat karşılık veriyor.
Sollama gibi ihtiyaç anlarında gaz pedalını ezdiğinizde, 25 saniye boyunca devreye giren +20 Nm tork daha size destek oluyor. Yine de Nissan Juke'un kalkışlar ve düşük hızlarda yaşattığı atak deneyimi, üst devir ve yüksek hızlarda çok da yansıtamadığını söyleyebiliriz.
Bir diğer sorun, şehir içi ağırlıklı gerçek hayat kullanımında 9 litreyi kolayca aşabilen tüketim değeri. Gayet ferah yollar da içeren test günlerinde dahi 7 litreye çok da yaklaşamadık, siz başarırsanız tebrik ederiz!
İlerleyen aşamalarda, şarj edilebilir hibrit dahil, platform kardeşi yeni Captur'deki diğer motorları da görmeyi bekleyebilirdik ama bu matrah ve fiyatlarla pek gerçekçi bir beklenti değil. Bu gidişle üçüncü dünya ülkesi model, motor, şanzıman ve donanımlarına dönüş yapmak zorunda kalmazsak iyidir!