yukarı

Volvo S90 - V90 Sürüş Özellikleri

Volvo S90 ya da V90’ın sürüşü, tıpkı koltukların çağrıştırdığı gibi rahatlık ve konfor odaklı. Koltuğa oturduğunuz andan arabadan inene kadar, her anından rafinelik akan bir olmuşluk hakim S90’a.

 

Süspansiyonlar standart halleriyle de başarılı ama şehir içi hızlarda çukur ve kasisleri daha filtrelemesi beklenebilirdi. Havalı ve adaptif süspansiyon opsiyonlarıyla çukur ve tümsekleri ütüleme konusunda doktorasını alabilecek duruma geliyor S90. Tabii çok büyük jantlara gönül kaptırmadıkça. 

 

İletişimi fena olmasa da sürücüsünü işin içine katmakta çok da istekli değil bu büyük Volvo. Yanlış anlama olmasın, rahatınızı bozmamak için. Hatta bıraksanız Volvo S90 kendi gidecek ama kanunlar müsait değil.

 

Volvo S90 ve V90'ın dış koşulları nötralize eden karakteri, sportif ve "hissederek" sürme beklentisinde olanları bir BMW 5 Serisi kadar memnun etmeyecektir. Zaten başka kim etmiş değil mi? Belki Jaguar. T8 motorlu versiyondaki ağır pillerin de Volvo S90'ın çevikliğinden yediğini bir kenara not edelim. 

 

Bu arada, V90 Türkiye’ye sadece “Cross Country” donanımıyla gelmekte. Yerden daha yüksek yapısı, gövde altı korumaları ve dört çeker “AWD” sistemli Cross Country ciddi arazi koşullarından çekinmekten çok uzak. 

 

Hiçbir arazi tecrübesi olmayanlar bile “Off-Road Drive” moduyla zorlu koşullar ve dik eğimlerde kolayca yol alabilir. Sistem motor devri, şanzıman, çekiş ve direksiyon sistemlerini arazi koşuluna göre otomatik olarak ayarlamakta. Enfes D5 motorla eşleşmesi V90 Cross Country’nin cazibesini daha artırıyor.

 

Şerit takip ve çarpışma önleyici frenleme gibi konulara girmiyoruz, Volvo’nun bu amiral gemisinde standart ve opsiyonel güvenlik teknolojileri ansiklopedik boyutlarda. 

 

Üstün ses izolasyonu da işin içine girince bir rahatlama kapsülüne dönüşüyor S90. Yol ya da rüzgâr sesi zaten zor da motor sesi duymak için de 4.000 deviri sertçe devirmeniz gerek.

"Tavizsiz konfor eğilimi, sportif sürüş beklentisinde olanları bir BMW 5 Serisi kadar memnun etmeyecektir"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Motor çeşitliliği açısından Alman hemcinsleri karşısında kısıtlı bir kadroya sahip Volvo S90. Bunun üstüne bir de vergi sorunsalımız eklenince, 2.0 litrelik motorlarıyla S90, küçük motorlu/düşük başlangıç fiyatlı rakiplerine karşı fiyat avantajını da kaybediyor. 

 

Gerçi bu ebatlardaki modellerin sadece üçüncü dünya ülkelerinde düşük hacimli 1.5 ya da 1.6 motorlarla satıldığını hatırlamakta fayda var.

 

Fiyat/performans anlamında optimum seçenek D4 dizel gibi görünse de yeni Volvo harikası D5 Kuzey Yıldızı gibi ışıldıyor. Motorun düşük hızlardaki ataklığını artırmak için turbo sistemini basınçlı havayla destekliyor D5. Güç nabzı ya da nabız desteği şeklinde çevirebileceğimiz sistemin adı “PowerPulse”. 

 

Özellikle düşük devirde inanılmaz derece güçlü hızlanan bu 2 litrelik dizel, 0-100 hızlanmasını 7 saniyede tamamlıyor. 235 hp ve 1.750 devirdeki 480 Nm torkun tadını düşük tüketimle sonuna kadar çıkarabilirsiniz.

 

D5 motorun standart olarak dört çeker “AWD” geldiği düşünülünce D4 ile arasındaki fiyat farkı önemsizleşiyor. Rakiplerde bu fiyata yakın ve bu güçte bir motor bulmak zaten çok zor. Altı silindirlilere geçtiğinizde, güçte ve fiyatta olay zaten kopuyor malum.

 

D5’i öve öve D4’ü gömer gibi olduk ama durum öyle değil. Maalesef, an itibariyle Türkiye menüsünde mevcut değil D4 motor. Yoksa, 190 beygir gücü ve 400 Nm torkuyla BMW ve Mercedes’te “Bundan iyisi can sağlığı” dediğimiz canavar gibi bir motor bu. Tüm Volvo modellerinde başarıyla görev yapan bu tecrübeli D4 dizel, hem kalkışlar hem de ara hızlanmalarda S90’ın hakkını rahatlıkla veriyor.

 

2.0 benzinli T6 ise, 310 beygiri ve 5,9 saniyelik 0-100 km hızlanması ve standart 4x4 çekişiyle çok havalı. Gerçi gaza gelip gaz pedalının hakkını verdiğinizde, deponun sizinle aynı hızda boşalacağından da emin olabilirsiniz!

 

Listenin sonundaysa durumu iyice abartıp çılgın T6 benzinliyi elektrik motoruyla harmanlayan “Twin Engine” S90 var. Toplam gücü 407 hp’yi, torku da 640 Nm’yi bulan bu hibrit motor, S90’ı 0'dan 100 km’ye 4,8 saniyede taşıyor! Yaklaşık 50 km’ye kadar sadece elektrik motoruyla idare edebilen hibrit sistemin benzinli - elektrik paslaşmasını sezmek için çok dikkatli olmak lazım. 

 

 

Şanzıman

 

Türkiye’ye gelen tüm Volvo S90 ve V90’larda görev yapan 8 ileri otomatik Geartronic genel olarak hızlı, yumuşak ve sessiz çalışıyor. Tek derdi aniden hızlanmak için gazı köklediğinizde fazlaca durup düşünüp motoru ondan sonra devirlendirmesi. 

 

Sanki bize “Gazı köklediniz ama emin misiniz?” diyen bu şanzımana “Emin olmasak niye bileğimizi yoralım” diyesimiz geliyor. Çok da dert değil ama bir yazılım güncellemesiyle çok daha harika bir hayatımız olabilir.

İç Mekân Sonuç