Sportif bir model olma iddiasındaki VW Arteon, elden geçirilmiş süspansiyon sistemi sayesinde virajlara Passat’tan daha yüksek bir tutunma ve özgüvenle giriyor. Yine de Arteon’un arkadan itişli bir BMW 4 Serisi gibi "oyuncu" olmasını beklememek lazım.
Boyutlarına göre kulanımı oldukça kolay olan Arteon, iyi konfor düzeyine rağmen, bol kasisli sokaklardan çok otoyollarda kendini buluyor.
Opsiyonel sürüş profili seçimi ve şasi kontrolü seçenekleriyle süspansiyon konforunu artırmak ya da sportifleştirmek mümkün. Lakin bir Audi A5 kadar sofistike ya da BMW 4 Serisi kadar ustaca bir sportiflik değil bu. Sahi, bir de Alfa Romeo Giulia var değil mi!..
Düşük güçteki motorlarda mevcut önden çekiş sistemi çoğu koşulda ziyadesiyle yeterli. Ama Türkiye’ye gelen 240 beygirlik dizel motorlu Arteon’da standart olan 4 çeker "4Motion"un faziletleri kaygan zeminler ve sert virajlarda çok net anlaşılıyor.
Ses izolasyonu konusunda oldukça başarılı olan VW Arteon, yüksek hızda bir Audi A5 rafineliğinde değil yine de. Rahatsız edici olmasa da geniş lastiklerin de etkisiyle bir miktar yol gürültüsü mevcut. Rüzgâr sesi ise sorun olmaktan uzak.
Passat’ta standart olmayan hız sabitleyici, yağmur sensörü ve geri görüş kamerası Arteon’da neyse ki standart donanımda. Yazarken bile gülesi geliyor insanın ama VW donanımları böyle alıştırdı bizi.
Fiyatların “nispeten” makul kaldığı 1.5 TSI ACT motor, 150 hp gücüne rağmen, 1.481 kg ağırlığındaki Arteon’u seri bir şekilde taşımakta bir miktar sıkıntı yaşıyor.
9 saniye civarındaki 0-100 km hızlanması fena sayılmasa da ani hızlanma ihtiyacı duyulan alt ve orta devirlerde biraz yorgun hissediyor bu benzinli.
Vergiler fiyatını manasızca uçurmasa 340 Nm’nin avantajını yaşıyan 2.0 litrelik dizel (150 hp) bu açıdan daha önerilebilir bir motor. Ama coğrafya kaderdir ve bizim bereketli topraklarımızda, boyu normal bir arabanın iki katını aşabilen vahşi vergi türleri yetişiyor.
Bir Avrupa vatandaşının 3.000 Avro’dan az bir fark ödediği motor için sizin 17.300 Avro ödemeniz gerekiyor. Biraz ara hızlanma, biraz tüketim için bu farkı ödemek isteyen?
Aynı dizel motorun bizde satılan 240 hp’lik versiyonu 2.0 TDI SRC ise ki ciddi şekilde hızlı. 6,5 saniye değeri size yeterince çılgın gelmediyse, 1.750 devirdeki 500 Nm torktan bahsetmek isteriz. Ama fiyatıyla sizi üzmemek için uzatmıyoruz.
Tüm motor seçenekleri 7 ileri, çift kavramalı otomatikşanzıman DSG ile geliyor ki hızlı, yumuşak geçişler yapan bir otomatik kendisi. Tek problemi park manevrası gibi kalkış hareketlerinde bir miktar sarsıcı olması. Pedalı ayarlamaya alışınca sorun kalmıyor gerçi.
İç Mekân Sonuç