2020 ilkbaharı itibariyle Türkiye'de satılmıyor olsa da 4x4 altyapısına sahip Hyundai Kona'nın izdüşümü i20'den daha kıvrak olduğunu söyleyerek başlayalım. Yerden yüksek küçük bir SUV için fena başarı değil.
Çok sportif olmasa da Hyundai Kona'nın keyif katsayısı yüksek. Bu keyfin arkasında sert sayılabilecek süspansiyon sistemi var. Net direksiyon hamlelerine başarılı tepkiler veren Hyundai Kona sürücüye her hızda güven veriyor.
Hiçbir zaman bir Fransız konforunda olmayan Kona, bozuk yollar ve büyük jantlarda ısrar etmezseniz rahatsız da etmiyor. Gerçi biraz donanım isteyince otomatikman büyüyüp 18 inçe çıkan jantlardan başka şansınız yok. Bu haliyle bile yol bozukluklarını kuzen Kia Stonic'ten daha iyi filtreliyor Hyundai Kona.
Yüksek sürüş pozisyonu sayesinde, dar arka cam kurbanı arka açı dışında iyi bir görüş sunuyor Hyundai Kona. Asyalıların genel adeti olduğu üzere, ses izolasyonu ve yol gürültüsü konusunda ideal noktadan uzak Hyundai Kona.
Sizinle açık konuşacağız: Hyundai dilinde T-GDI, benzinli motor anlamına geliyor. CRDi ise dizel motor demek. Talihsiz bir karmaşa ama böyle.
Normalde 1 numaralı tercihimiz olan ve makyaj öncesi sadece manuel şanzımanla satılan 1.0 T-GDI motorun an itibariyle 7 ileri DCT'ye kavuşmuş olması harika bir durum.
120 beygir güce üst devirlerde kavuşsa da sınıfı için gayet yeterli performans ve tüketim değerlerine sahip bu 3 silindirli T-GDI motor.
Hyundai/Kia grubunda pek çok modelde kullanılan "Kappa" ailesinden bu turbo motor, 2.000 devirden itibaren 200 Nm torka sahip. 11 saniyelik 0-100 km derecesi ve yüksek devirler dışındaki uysallığıyla takdirimizi kazanan bir motor (vallahi benzinli!) 1.0 T-GDI.
Otomatik şanzıman avantajını kaybeden benzinli 1.6 T-GDI, an itibariyle bizde olmasa bile 4x4 çekiş sistemi seçeneği de sunuyor.
Bu 4 silindirli 1.6 T-GDI ile Kona, kağıt üstünde epey farklı görünse de şehir içi günlük kullanımda çok daha performanslı hissettirmiyor. Kaldı ki standart 7 ileri çift kavramalı DCT otomatik şanzıman da şehir içi ivmelenmelerde biraz uyuşuk kalıyor.
1.6 T-GDI'ın makyajla birlikte atılım yapan 198 hp ve 265 Nm torku, özellikle açık yollar ve ara hızlanmalarda fark yaratıyor. 8 saniyenin altındaki 0-100 km hızlanması da bu sınıfta şapkaları uçuracak cinsten. Ama tabii fazladan tüketim potansiyelini da unutmamak lazım.
Bolca uzun yol yapanlar dışındakilere önermekte zorlandığımız 1.6 CRDi dizel motorlu Hyundai Kona, 136 hp ve 320 Nm torkuyla özellikle VW grubundaki rakiplerinden bir adım önde.
Fiyat farkı, yapacağınız km ve şanzıman talebinize göre ince hesap yaptığınızda, 1.0 T-GDI'dan çok farklı görünmese de 48 Volt hafif hibrit desteğinin de etkisiyle, doğru seçenek bu dizel motorlu Kona 1.6 CRDi olabilir.
Hafif hibrit sistemin ara hızlanmalarda içten yanmalı motora tork desteği verdiğini, ayrıca yakıt tasarrufunu artırdığını hatırlatalım ve sizi fiyat listesiyle başbaşa bırakalım...
İç Mekân Sonuç