yukarı

Hyundai i30 Sürüş Özellikleri

Konfor Hyundai i30’un 1 numaralı önceliği. Yani, bizim muhteşem yollarımızdaki çukur, tümsek, kırık ve kasisleri kafaya takmadan yolunuza gidebilirsiniz. Yol şartları ne kadar zorlayıcı olursa olsun, i30 işinizi kolaylaştırma konusunda çıtayı hiç düşürmüyor.

 

Yalnız bunun bir bedeli var… Hyundai i30 virajlara hızlıca girince fazlaca yatıyor ve doğrusunu isterseniz sürüş karakteri “keyif verici” sınırlarına pek yaklaşmıyor. İşini fazlasıyla iyi yapıyor ama bir Opel Astra ya da Ford Focus’un konfor/kontrol seviyesinde değil i30. 

 

Nasıl desek... Yol tutuşta hiçbir sorun yok da his, iletişim, etkileşim anlamında biraz zayıfız. Kıvrak hamlelerde ağırlık transferlerini fazlaca belli eden Hyundai i30’a yavaş tepki veren hissiz direksiyonun da pek yardımcı olduğu söylenemez. 

 

Göründüğü kadar sportif sürülen bir araba arayanları Mazda 3 ya da Seat Leon’a yönlendirip devam edelim.

 

Dinamizm yerine konfor ve rafine sürüşe kafayı takmış görünen bu kompakt Hyundai, bu konularda alemin kralı VW Golf’e epey yaklaşmış. Çoğu kullanıcının “Daha ne isteriz!” dediğini duyar gibiyiz. Aynı fikirdeyiz. 

"Yol şartları ne kadar zorlayıcı olursa olsun, i30 konfor ve işinizi kolaylaştırma konusunda çıtayı hiç düşürmüyor. Yalnız bunun bir bedeli var…"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Motorlarda giriş seviyesi 1.4 MPI’nin görevi Hyundai i30’un fiyatını ekonomik düzeyde tutabilmek. Zaten Avrupa pazarında kendisine rastlamak zor.

 

12.6 saniyelik 0-100 km hızlanması kağıt üstünde çok kötü görünmese de 100 hp ve özellikle 134 Nm tork ile bu motorun tatminkâr olması çok kolay değil. Gücün ancak 6.000 devirde zirve yaptığını düşününce, bolca gazlama, devir zorlama ve vites küçültme gereği de kaçınılmaz.

 

Ama Hyundai i30’ün çok güzel ve yine benzinli bir haberi var: 1.4 T-GDi. 140 hp gücündeki bu turbo motor o kadar sessiz ki rölantide neredeyse yokları oynuyor. Hızlanmalar ya da stop/start’lar esnasında da bu balerin hassasiyeti devam ediyor. 

 

242 Nm torkluk T-GDi çift kavramalı DCT-7 otomatik şanzımanla çok uyumlu dans ediyor. Tek eksiği yine 6.000 devirde ulaşılabilen 140 hp’nin gerçek hayatta yeterince hissedilememesi. 

 

Bu açıdan, rafinelikte yakaladığı başarıyı performansta pek de gösteremiyor 1.4 benzinli i30. Tüketim konusunda da çok cimri sayılmaz. Zaten siz bu satırları okuyorken Hyundai Türkiye menüsünde olduğu da şüpheli.

 

Dizelde de elini korkak alıştırmayan Hyundai i30, 1.6 GRDi’nin 136 hp, 300 Nm’lik güçlü versiyonuyla sahalarda. Benzinliyle benzer güçte olsa da daha düşük devir avantajına sahip bu motor ara hızlanmalarda daha başarılı. 

 

Üstelik bu dizel motor da türünün en sessizlerinden ve 1.4 T-GDi benzinliyle arasında müthiş bir fiyat farkı yok. Buna karşın DCT otomatik şanzımanın dizelin ateşini biraz kıstığını belirtmek isteriz.

İç Mekân Sonuç