Tasarım açısından önceki nesle epeyce benzemekle beraber, son Civic'in platformunu kuşanan yeni Honda CR-V'nin geçmişle hiçbir teknik bağlantısı yok aslında.
Hafif arazi koşullarında işinize yarayacak şekilde, yerden yüksekliğini artırıp 20 cm'e çıkarmış Honda CR-V. Yine de dikenli patikalara dalmadan önce kendisinin konfor ağırlıklı bir asfalt makinesi olduğunu hatırlamak lazım.
Burulma direnci %25 artan CR-V, süspansiyon sisteminde kullanılan hidrolik burçlar ve çok kollu arka aksın da katkılarıyla sarsıntıları daha iyi filtreliyor.
Mühendisler ağırlık merkezinin yükselmediğini, yani dengenin zayıflamadığını itinayla vurgulasalar da virajları ray üstünde dönme iddiasından uzak Honda CR-V. Biraz daha dinamik bir büyük aile SUV'u arayanlar Peugeot 5008 tarafına bakabilirler.
Evet direksiyon gerektiğinde net, gerektiğinde çok hafif ama abartmayalım... Virajlara hızlı girerseniz tatlı tatlı yana yatacak ama standart 4x4 çekişle her koşulda yere sağlam basıp güvenle tutunacaksınız.
Yüzünde tebessüm isteyen "sürücü"leriyse hemen dışarı alabiliriz. Honda CR-V sürücüleri ve yolcularının tebessümü, bozuk zemin konforu ve çok özenilmiş ses izolasyonunun verdiği huzurdan kaynaklanıyor. Her iki konudaki referans olan Citroen C5 Aircross düzeyinde değiliz belki ama "Daha ne olsun" demekte de sakınca yok.
Kısaca, yeni Honda CR-V'nin olayı - belki her zamankinden çok - tüm aile için rafine bir yolculuk deneyimi.
Bir önceki CR-V'de tek seçenek haline gelen ve ne yalan söyleyelim çok başarılı bulduğumuz 160 hp'lik 1.6 dizel, emisyon kısıtlamaları ve güncel trendler vesilesiyle tarihe karıştı.
İşte o dizelin boşluğunu doldurmak üzere devreye giren 2.0 litre hacimli hibrit motor vergiden öyle bir sille yiyor ki önceliği ister istemez 1.5 benzinliye veriyoruz.
Honda CR-V'nin 1.5 VTEC benzinli motoru Civic'ten tanıdık, kağıt üstünde güçlü ama büyük oranda CVT şanzıman mağduru bir dost. CR-V'ye geçerken kendisine güç ve tork takviyesi yapılmış olsa da bu takviye "Civic+200 kg"ın yükünü tamamen silebilmiş değil.
2.000 devirde gelen 243 Nm tork fena değil ama 193 hp güce ancak 5.600 devirde ulaşıyor 1.5 CR-V. 10 saniyelik 0-100 km değeri bu sınıf ve kullanım için hiç fena değil elbet. Bu nispeten küçük motor CR-V'nin büyük gövdesi altında hiçbir zaman mahçup olmuyor diyebiliriz.
Onu mahçup edense eşleştiği CVT şanzıman. Her türlü ani hızlanma ihtiyacında, CVT şanzımanın üst devirlere tırmandırırken çıkardığı sesin tek rakibi elektrikli kahve öğütücüleri. Pedala yüklenme anıyla motorun devirlenmeye başlaması arasına kısa bir Netflix dizisi izlemek isterseniz keyfinize bakın!
Bu CVT eziyetinin karşılığı başarılı bir yakıt ekonomisi olsa içimiz yanmaz ama kağıt üstündeki 193 hp'yi hissetmeyi seviyorsanız, 100 km'de 9-10 litre tüketimi mevsim normallerinden sayabiliriz. O zaman gelsin hibrit!
Hibrit motorun ekstra gücü ve artan ağırlığın altından kalkmak için sertleştirilen süspansiyon sistemi, Honda CR-V Hybrid'i daha dinamik, deyim yerindeyse normal CR-V'nin biraz daha "sport" ve şehir içinde 3 lt. daha az tüketen hali yapıyor.
Honda CR-V Hybrid toplam (jeneratör+batarya) 184 hp/135 kW güç ve 315 Nm tork üreten, 9,2 saniyede 100 km hıza erişen ve şehir içinde dizel tasarrufuyla yarışan bir aile SUV'u. Yani paraya kıyacaksanız bu okumuş olduğunuz paragraf için kıyacaksınız. Kafa karıştırmak isteyenler okumaya devam etsin lütfen....
Oldukça karmaşık ve alışmadık bir düzende çalışan hibrit sistem, en büyük rakibi Toyota RAV4'ten farklı bir yol çiziyor. Hibrit motorlu Honda CR-V, "sadece elektrikli", "hibrit" ve "sadece içten yanmalı"yla yol aldığı üç sürüş moduna sahip.
Garip gelebilir ama 4 silindirli 2.0 benzinli motorun öncelikli görevi kendisine bağlı jeneratör sayesinde elektrik motoruna enerji sağlamak. Elektrik motoruna giden enerji yeterli olduğu durumlarda, kalan enerji bagajın altındaki bataryayı şarj etmek kullanılıyor.
Önden çekişli ilerleyen "sadece elektrikli" mod 1,5 kWs'lik küçük batarya nedeniyle birkaç kilometre menzille sınırlı. Yaklaşık 60 km/s civarında devreye giren kavrama sayesinde içten yanmalı motor, elektrik motorunu hiç devreye sokmadan, gücü doğrudan ön tekerlere aktarabiliyor.
Bu sayede birçok hibrit sistemde aktarma esnasında (jeneratörden elektrik motoruna, oradan tekerlere) yaşanan kayıplar yaşanmamış oluyor. Üstelik tüm bu rol değişimlerinde yolcular herhangi bir sarsıntı hissetmiyor. Tek farkedilen, içten yanmalı motorun devreye girince çıkardığı ses. Ama Honda insanları CR-V Hybrid'in ses izolasyonu konusuna ayrı bir ihtimam göstermiş ve karşılığını da almış.
Bunların dışında hibrit motorlu CR-V, aslında CVT olmayan, dolayısıyla kulakları taciz etmeyen tek oranlı bir e-CVT şanzıman ve arka tekerlere torkun %0 ila %60'ını iletebilen klasik bir 4x4 sistemiyle donatılmış.
Amma ve lakin, iş dönüp dolaşıp fiyat listesine geliyor. Ve Honda CR-V Hybrid, dünyanın en gelişmiş mikro drone'unun sinek sanılarak ucuz, plastik bir terlikle ezilmesi gibi, fiyat listesi tarafından henüz havalanmadan avlanıyor:(
Neyse madem, canınız sağolsun... Zaten sistemi çözmeye çalışırken bir iki teknik hata kesin yapmışızdır. Edebiyat mezunuyuz sonuçta, affola!
İç Mekân Sonuç