yukarı

Ford S-Max Sürüş Özellikleri

Galaxy’nin bu küçük kardeşi, kendisine verilen “Daha az kütleyle daha dinamik sürüş” rolünü mühendislerini terfi ettirecek kadar iyi oynuyor. 

 

Yol tutuş, direksiyon tepkileri ve sürüş konforu… Hepsi fıstıklı MPV baklavası kıvamında. Tabii bu uzunluk, genişlik ve ağırlıktaki bir arabadan Focus ST sürüşü beklemenizi de istemeyiz.

 

Ford S-Max, Mondeo’nun sakin ama net tavrına benzer karakteriyle, aynı anda dinamik, olgun ve konforlu olmayı becermiş. Arkada kullanılan daha maliyetli yeni bağımsız süspansiyon sisteminin konfora katkısı bozuk zeminde hemen hissediliyor. Arkadaki yolcular önemli, başımızın tacı...

 

Ses izolasyonu konusunda da büyük yol kat eden S-Max, yüksek hızda bir miktar yol sesini içeri alsa da rüzgâr sesinden muaf bir kabine sahip.

"Arkada kullanılan daha maliyetli yeni bağımsız süspansiyon sisteminin konfora katkısı bozuk zeminde hemen hissediliyor"
Ümit Şen

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

1.5 litrelik benzinli Eco Boost olmaz mı, olur. Ama 160 hp ve 240 Nm’lik bu motor Ford S-Max’in kütlesine seri hareketler yaptırayım derken tüketimin ucunu kaçırabiliyor. Yoksa 9.9 saniyelik 0-100 km hızlanması bu sınıf için tabii ki yeterli. 

 

Bu arada, bu küçük benzinli motorda otomatik vites seçeneğiniz yok maalesef.

 

2.0 litrelik TDCi dizelin ise 180 hp ve 400 Nm’lik en doğru versiyonu geliyor Türkiye’ye. Performansı zorlanmadan yakalayan bu motor, başarılı tüketim değerleriyle de pek cazip. 

 

Derken “Gümmm!” diye vergi levhasına çarpıyoruz ve aklımız başımıza geliyor. 110.000 TL’nin üstünde bir farkı görenleri başarılı PowerShift otomatik şanzıman teselli edebilir bilemeyiz. Avrupalının ödediği fark 5.000 Avro, bizimki 2.000 Avro civarı... 

 

Bitcoin falan hikâye, keşke zamanında bütün paramızı ÖTV’ye yatırsaymışız!

İç Mekân Sonuç